FRANCUSKI CLAFOUTIS

Alternativa pitama i biskvitima: Ovaj sočan kolač savršen je proljetni desert

25.05.2025 u 12:03

Bionic
Reading

Ako tražite lagani proljetni desert koji se brzo priprema, francuski clafoutis s višnjama idealan je izbor. Ovaj recept donosi prozračnu slasticu sa zlatno-pečenim vrhom, punu svježeg, sočnog voća

Francuski desert clafoutis savršena je alternativa klasičnim pitama i biskvitima jer nudi posve nove teksture i spojeve okusa, koristeći jednostavne sastojke, uz nekompliciran način pripreme.

Recept za clafoutis

Ovaj desert radi se voćem, a posebno je ukusan u spoju sa slatko-kiselim višnjama.

Za pripremu su vam potrebne osnovne namirnice koje većinom imate kod kuće – brašno, šećer, jaja i mlijeko – uz dodatak nekoliko posebnih sastojaka koji ovom desertu daju autentičan okus: mahuna vanilije i rakija od višanja.

Priprema ne može biti jednostavnija. Potrebno je umutiti kremastu smjesu, procijediti je kako bi bila potpuno glatka, a zatim preliti po višnjama raspoređenima u posudi za pečenje. Nakon toga desert ide u pećnicu na 45 minuta, dok ne nabuja, poprimi zlatnu boju i postane savršeno mekan.

Clafoutis je najbolje poslužiti topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije, tučeno vrhnje ili šlag. No i bez dodataka, ova jednostavna, a raskošna slastica pravi je proljetni užitak koji ne želite propustiti.

Sastojci:

  • 1 žlica neslanog maslaca
  • 700 g višanja, očišćenih od koštica
  • 3 žlice glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 60 g kristalnog šećera
  • 4 velika jaja
  • 2 velika žumanjka
  • 240 ml mlijeka
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije, razrezana i sastrugana
  • 3 žlice likera od višanja
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Namažite keramički kalup za pitu promjera 25 centimetara maslacem, pa ga napunite pripremljenim višnjama. Stavite sa strane.

U velikoj zdjeli prosijte brašno i sol, a zatim dodajte šećer. Polako umiješajte cijela jaja, žumanjke, mlijeko i vrhnje, pazeći da smjesa bude glatka. Dodajte sastrugane sjemenke vanilije i liker od višnje, pa sve dobro izmiješajte pjenjačom.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Uz pomoć cjedila, procijedite pripremljenu smjesu preko višanja u kalupu za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta, dok clafoutis ne naraste i poprimi zlatno-smeđu boju.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi dok ne bude topao. Tijekom hlađenja desert će se lagano spustiti. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.