Ako tražite lagani proljetni desert koji se brzo priprema, francuski clafoutis s višnjama idealan je izbor. Ovaj recept donosi prozračnu slasticu sa zlatno-pečenim vrhom, punu svježeg, sočnog voća
Francuski desert clafoutis savršena je alternativa klasičnim pitama i biskvitima jer nudi posve nove teksture i spojeve okusa, koristeći jednostavne sastojke, uz nekompliciran način pripreme.
Recept za clafoutis
Ovaj desert radi se voćem, a posebno je ukusan u spoju sa slatko-kiselim višnjama.
Za pripremu su vam potrebne osnovne namirnice koje većinom imate kod kuće – brašno, šećer, jaja i mlijeko – uz dodatak nekoliko posebnih sastojaka koji ovom desertu daju autentičan okus: mahuna vanilije i rakija od višanja.
Priprema ne može biti jednostavnija. Potrebno je umutiti kremastu smjesu, procijediti je kako bi bila potpuno glatka, a zatim preliti po višnjama raspoređenima u posudi za pečenje. Nakon toga desert ide u pećnicu na 45 minuta, dok ne nabuja, poprimi zlatnu boju i postane savršeno mekan.
Clafoutis je najbolje poslužiti topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije, tučeno vrhnje ili šlag. No i bez dodataka, ova jednostavna, a raskošna slastica pravi je proljetni užitak koji ne želite propustiti.
Sastojci:
- 1 žlica neslanog maslaca
- 700 g višanja, očišćenih od koštica
- 3 žlice glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 60 g kristalnog šećera
- 4 velika jaja
- 2 velika žumanjka
- 240 ml mlijeka
- 240 ml vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije, razrezana i sastrugana
- 3 žlice likera od višanja
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Namažite keramički kalup za pitu promjera 25 centimetara maslacem, pa ga napunite pripremljenim višnjama. Stavite sa strane.
U velikoj zdjeli prosijte brašno i sol, a zatim dodajte šećer. Polako umiješajte cijela jaja, žumanjke, mlijeko i vrhnje, pazeći da smjesa bude glatka. Dodajte sastrugane sjemenke vanilije i liker od višnje, pa sve dobro izmiješajte pjenjačom.
Uz pomoć cjedila, procijedite pripremljenu smjesu preko višanja u kalupu za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta, dok clafoutis ne naraste i poprimi zlatno-smeđu boju.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi dok ne bude topao. Tijekom hlađenja desert će se lagano spustiti. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu.