Recepti za sarmu obično se prenose s koljena na koljeno, a mi smo istražili korake koje treba ubaciti kako bi sarma bila još punijeg okusa
'Pazi se na svaki dio, svakog igrača, znamo njihove navike napamet pošto dolaze iz različitih klubova i regija, a i genetika čini svoje, a ne smijemo i hormon sreće zaboravit pa moramo pojest i sarmu', izjavio je za In Magazin chef Tomislav Đukić koji se brine da naši Vatreni dobiju samo najbolje od najboljeg.
Kako su naši Vatreni veliki ljubitelji sarme, istražili smo kako učiniti ovo poznato domaće jelo još boljim i ukusnijim!
Naime, tajna najukusnije sarme svakako su kvalitetni sastojci te polagano kuhanje na laganoj vatri, što omogućuje da se svi okusi sjedine i prožmu u svakom zalogaju. Također, dodavanje suhog mesa ili slanine tijekom kuhanja daje sarmi dodatnu dimljenu aromu i dubinu, čime se postiže bogatstvo okusa koje oduševljava nepca.
Sastojci
- 1 velika glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
- 600 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine, malo masnije)
- 100 g riže (ne više od 25% količine mesa)
- 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2-3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 1 jaje
- 100 g pancete ili slanine (sitno sjeckane)
- 2 žlice ulja ili masti za prženje luka
- 2 žlice crvene mljevene paprike (blage i/ili ljute po ukusu)
- Sol, papar, lovorov list, i malo vegete po ukusu
- 2 žlice brašna i ulje za zapršku
- Voda ili temeljac za kuhanje
Priprema
- Odvojite listove kiselog kupusa i kratko ih blanširajte u kipućoj vodi da omekšaju, potom odstranite tvrde peteljke.
- Na ulju ili masti popržite crveni luk i pancetu, dok luk ne postane staklast.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, opranu rižu, jaje, protisnuti češnjak, prženi luk i pancetu, crvenu papriku, sol, papar i vegetu. Dobro izmiješajte da se svi sastojci povežu.
- Na svaki list kupusa stavite oko šalicu smjese i pažljivo urolajte da dobijete sarmice.
- Na dno lonca stavite nekoliko manjih listova kupusa, zatim slažite sarmu jednu do druge.
- Po želji dodajte lovorov list i preostale komade pancete ili suhog mesa između sarmica.
- Prelijte sarmu tolikom količinom vode ili temeljca da ih pokrije i kuhajte na laganoj vatri (tri do četiri sata). Povremeno lagano protresite lonac da se sarma ne raspadne.
- Pred kraj kuhanja pripremite zapršku: na ulju lagano popržite brašno dok ne dobije zlatnu boju, dodajte crvenu papriku i malo vode iz lonca sarmi, promiješajte i vratite u lonac. Kuhajte još 20-30 minuta da se umak zgusne.
Trikovi za najbolju sarmu
- Sarma je najslasnija kada se pripremi dan ranije i ostavi da prenoći, čime se okusi savršeno prožmu i dodatno obogate. Također, dok se kuha sarma, nemojte je miješati nego samo lagano protresite lonac da se ne raspadne i ostane cijela.
- Dodajte komad suhog mesa (kao što su suha rebra ili slanina) u lonac gdje se kuha sarma. To jelu daje dodatnu dimljenu aromu i bogatiji okus, ali pripazite da meso nije previše slano jer može preuzeti okus cijelog jela.
- Za punjenje možete koristiti mješavinu mljevenog mesa, sirove riže, luka i začina. Neki ljudi dodaju i malo masnoće (poput rastopljene slanine ili ulja) da smjesa bude sočnija i bolje povezana. Začinite paprikom (blagom i/ili ljutom, po želji), a prženje brašna i paprike (zaprška) na kraju kuhanja sarmu začini i zgusne umak.