orijentalni užitak

Tražite ideju za ukusan ručak? Pokušajte s ovim turskim jelom

03.11.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Turska je poznata po tradiciji, bogatoj kulturi, ali i jedinstvenoj kuhinji koju čini raznolikost sastojaka i aroma. Yaprak dolma, yaprak sarma ili jednostavno yaprak izvorno su tursko jelo koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze

Kada je lišće vinove loze u pitanju, može se koristiti svježe ili konzervirano, što ovisi samo o tome koju verzija se može pronaći. Ako uspijete sakupiti dovoljno svježeg lišća, možete ih konzervirati za kasniju upotrebu.

Izvorno meso koje se koristi za ovo jelo je govedina ili janjetina, ali može se iskoristiti ono koje vama odgovara. Japrak sarme se poslužuju na razne načine, s prilogom od pire krumpira ili bez, hladne ili tople ili uz dodatak kiselog vrhnja. Kako god poslužene, japrak sarme su svakako nezaboravno jelo.

Sastojci:

500 gmljevenog telećeg mesa

3 glavice crvenog / ljubičastog luka

150 g riže

1 prstohvat soli i papra

1 žličica mljevene crvene paprike

100 g maslaca

100 ml maslinovog ulja

500 ml umaka od rajčice

2 žličice svježeg peršina

listovi mlade vinove loze

Priprema:

Skuhajte lišće vinove loze

Mlado lišće vinove loze operite, odrežite stabljiku, stavite u lonac s mlakom vodom i posolite. Čim voda provrije maknite s vatre, vodu procijedite i ostavite lišće da se ohladi.

Pripremite punjenje

Sitno isjeckajte luk i dodajte maslac te stavite na laganu vatru. Dodajte mljevenu crvenu papriku, papar i sol. Smjesu pomiješajte s mljevenim mesom, opranom rižom i sitno sjeckani peršinom.

Skuhajte sarme

U list vinove loze stavite jednu žlicu smjese oblikovane u valjkasti oblik (kao mali ćevap). Preklopite bočne strane lista, a zatim preklopite dno lista preko smjese i čvrsto zarolajte list prema vrhu. Poredajte ih u posudu za kuhanje i dodajte umak od rajčice (ili sitno nasjeckanu rajčicu), vodu, maslinovo ulje. Na vrh postavite tanjur, tako da se ne pomiču tijekom kuhanja i ne odmotavaju te ostavite da se kuha 30 minuta na srednje jakoj vatri.