INTERVJU

Chefa Lea Jurešića teško je ne zamijetiti: Na Instagramu je već zvijezda, a sada stiže i na HRT

23.11.2025 u 11:53

Bionic
Reading

Kulinarsku strast i kreativnost Lea Jurešića zamijetili smo prije više od dvije godine na društvenim mrežama, a posebno nas je razveselila vijest da ćemo ga uskoro gledati i u novom dokumentarno-putopisnom serijalu 'Apetitlih' na HRT-u. U ovu avanturu istraživanja bogatog nasljeđa Austro-Ugarske upustio se s glumicom Vini Juričić, a za tportal ju je opisao kao 'jako dobar posao'

Mladi Leo Jurešić već je 2022. godine privukao pozornost kao najmlađi natjecatelj u popularnoj emisiji 'MasterChef Hrvatska', a otada je njegov kreativni put samo napredovao: impresivno iskustvo stekao je u vrhunskim restoranima te usavršavanjem kod renomiranih chefova, kao što su braća Ferran i Albert Adrià u Barceloni, a njegov profil na Instagramu, bogat maštovitim i precizno izrađenim desertima, prati više od 61 tisuću ljudi te se dive jedinstvenom spoju kulinarske umjetnosti i inovacije koji stvara.

Ovih dana gledatelji HRT-a imat će priliku upoznati Lea u novom, drugačijem svjetlu u dokumentarno-putopisnoj seriji 'Apetitlih', čija je premijera zakazana za nedjelju 23. studenoga u 16.50 na Prvom programu.

U seriji on u društvu glumice Vini Jurčić putuje vlakom duž povijesnih ruta nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije te u razgovorima s kuharima, povjesničarima i lokalnim ljudima otkriva bogate kulturne, povijesne i osobne priče koje su oblikovale kuhinju ovog područja.

Vaši kolači vizualno su vrlo atraktivni – od 'mjerice kestena' do lampe. Kako uopće dolazite do takvih ideja i koliko vam je važan vizualni aspekt deserta?

Za mene je izgled dosta bitan jer smatram da prvo jedemo očima, ali vizualni aspekt ne smatram presudnim. Inspiracija mi dolazi u raznoraznim trenucima i oblicima. Teško mi je specificirati, ali vjerujem da je to nekako u meni. Sigurno neke situacije u životu konkretiziraju taj kreativni proces.

Imate više od 60 tisuća pratitelja na Instagramu – kako je sve počelo i kada ste shvatili da se oko vaših kreacija skuplja zajednica obožavatelja?

Krenuo sam nekako postepeno i nisam uopće razmišljao o tome. Smatram da tijekom cijelog tog procesa dolazi i do određenog napretka te ga, hvala Bogu, ljudi prepoznaju. Možda bih rekao da je to spoj rada i upornosti.

U novoj HRT-ovoj emisiji 'Apetitlih' s glumicom Vini Jurčić istražujete nekadašnje austro-ugarske željezničke rute te ih povezujete s gastronomijom. Što vas je privuklo toj ideji i kako je došlo do te zanimljive suradnje?

Produkcijska kuća koja je radila na tom projektu javila mi se i predstavila mi cjelokupnu ideju. S obzirom na to da volim gastronomiju, istraživanje okusa, a samim time i putovanja, na prvu sam vidio njegov potencijal. Pomislio sam da bih se mogao uklopiti u tako nešto.

Koliko je zahtjevno spojiti kulinarstvo i putopis u istom formatu i kako zapravo izgleda jedan dan snimanja?

Rekao bih da kulinarstvo i putopis imaju tu zajedničku crtu istraživanja tako da ih nekako spajaju slične perspektive. Što se tiče samog snimanja, tu puno toga ovisi o vremenskom ograničenju, ali smatram da smo odradili jako dobar posao s obzirom na tu činjenicu.

Kada pomislimo na gastronomiju Austro-Ugarske, možda nam prvo na pamet padaju jela poput bečkog odreska ili carskog drobljenca (Kaiserschmarrn). Koja su saznanja, s obzirom na to da istražujete gastronomiju, najviše vas iznenadila i zašto?

U svakom slučaju, bilo mi je zanimljivo vidjeti taj utjecaj Austro-Ugarske jer ga provlačimo i dandanas. Možda u nekim dijelovima više, a u nekima manje, ali može se vidjeti pravi primjer toga da kada se nešto smisleno radi i prije svega je ukusno, može zaživjeti i preživjeti dug niz godina.

Nakon stečenog iskustva na televiziji i uspjeha na Instagramu – što biste voljeli da vam bude sljedeći korak? Knjiga recepata, vlastita slastičarnica ili možda nešto sasvim treće?

Moj veliki san i želja je imati svoje mjesto u kojem će ljudi imati mogućnost sjesti i uživati u stvarima koje radim. To bih jako volio i tome težim. Sve to imam u planu, ali smatram da dolazi kao neka posljedica u budućnosti.