NAJBOLJI SAVEZNICI

Vrhunac je gripe, kako je izbjeći i lakše prebroditi

05.02.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Sezona gripe je na vrhuncu i pred nama je još dugo razdoblje šmrcanja i kašljanja dok ne dođe ono pravo toplo vrijeme. Kako biste što lakše prebrodili viroze ili ih čak zaobišli, pazite na ono što vam se svakodnevno nalazi na tanjuru

Vitamin A

Nalazi se u namirnicama poput jaja, ribljem ulju, maslacu, ali i jetrima. Vitamin A jača zdrave stanice i sluznice, poput onih u ustima i nosu, ali i djeluje protuupalno pa je važno paziti da uzimamo namirnice koje ga sadrže jer će se tijelo lakše obraniti od napada viroza.

Betakaroten

Njega ćete pronaći u povrću jakih boja, a to su mrkva, papaja ili primjerice kelj. Poput vitamina A jača imunitet jer djeluje protuupalno, a spomenute namirnice su prepune antioksidanata. Osim toga, organizam ima moć betakaroten pretvoriti u vitamin A.

Vitamin C

Tijekom zime pronaći ćete ga u svom citrusnom voću poput naranče, limuna ili grejpa, ali i kiviju, koji se sada može pronaći u svakoj trgovini. Vitamin C je najpoznatiji po svojoj borbi protiv prehlada, ali zahvaljujući njemu rane brže zacjeljuju i koža izgleda ljepše. Inače, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica pa zapravo osnažuje cijeli organizam.

Vitamin E

Da biste organizmu osigurali dovoljno vitamina E, jedite špinat, sjemenke suncokreta, maslac od kikirikija, avokado i bademe. Osim što osnažuje organizam poput vitamina C, neke su studije pokazale da vitamin E poboljšava reakciju na cjepiva protiv bolesti kod starijih ljudi.

Vitamin D

Ovaj vitamin sadrže namirnice poput gljiva, žumanjaka, ribljeg ulja i mliječnih proizvoda. Štiti nas od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, demencije, pa čak i gripe. Vitamin D pomaže u borbi protiv infekcija aktiviranjem T-stanica, potičući proizvodnju antitijela i citokina (bjelančevina koje utječu na ponašanje stanica). Osim iz namirnica na tanjuru, vaše tijelo dobiva vitamin D kada je koža izložena suncu pa primjerice iskoristite stanku za ručak na poslu i prošećite 15 minuta.

Vitamini skupine B

Vitamine B5 i B6 osigurat ćete iz cjelovitih žitarica ili orašastih plodova i sjemenki, a B12 iz namirnica poput jogurta, jetara ili pak govedine. Vitamini B5 i B6 zaslužni su za borbu antitijela u slučaju prehlade dok B12 pomaže proizvodnju stanica također u borbi protiv infekcija.

Cink

Cink je mineral i prirodno ga možete pronaći u korjenastom povrću, morskim plodovima, školjkama i bademima. Djeluje u slučaju obične prehlade učinkovitije od vitamina C. Tako je barem potvrdila Cochraneova analiza 18 istraživanja iz 2011., pokazavši da je cink značajno skratio trajanje prehlade i ublažio simptome. Zajedno sa selenom i vitaminom E, cink postaje moćan antioksidant koji cjelokupno štiti organizam.

Željezo

Imaju ga namirnice poput leće i lisnatog zelenog povrća te meso i primjerice grožđice. Željezo prenosi kisik tijelom i zato je važan – daje nam energiju. Nedostatak željeza upravo je zato povezan s iscrpljenošću i umorom pa će vam ga liječnik odmah provjeriti ako se požalite da sve teže pratite naporne radne dane.

Selen

Da biste tijelu osigurali dovoljno selena, jedite brazilske oraščiće, smeđu rižu i ukusni losos. Selen u kombinaciji s vitaminom E potiče proizvodnju najvažnijeg antioksidanta u ljudskom tijelu – glutationa. On je zadužen za zaštitu stanica od slobodnih radikala i detoksikaciju.

Magnezij

Magnezij potražite u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđoj (integralnoj) riži, mliječnim proizvodima, sjemenkama, mesu, morskim plodovima i ribi. Ključan je za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate), lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.