GUSTATORNI RINITIS

Volite ljuto? Znate li zašto nos počinje curiti kad jedemo takvu hranu

29.03.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Iako curenje iz nosa uglavnom vezujemo uz situacije poput alergije, viroza ili gripe, konzumiranje određene hrane, posebno one ljute, može izazvati istu reakciju

Naravno, svi smo iskusili curenje iz nosa i to u situacijama kad imamo prehladu, gripu ili alergije, no i namirnice poput ljutih papričica, češnjaka i đumbira također mogu izazvati istu reakciju.

Poznato kao gustatorni rinitis, ovo stanje uzrokuje curenje iz nosa kada jedete određenu hranu. Specijalist za uho, nos i grlo dr. Raj Sindwani, objašnjava zašto vam nos može curiti i kako to ublažiti.

Zbog čega dolazi do curenja iz nosa? Naime, vjeruje se kako je određena hrana jači stimulans za tzv. trigeminalni živac.

'Obično nos doživljavamo kao organ kojim upijamo zrak ili mirise. No u našem nosu postoje bezbrojni živci koji pomažu u stvaranju sluzi tako da ona ostaje vlažna i pomaže u regulaciji protoka zraka. Trigeminalni živac također može biti stimuliran određenom hranom, što onda može uzrokovati curenje iz nosa', objašnjava dr. Sindwani.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Gustatorni rinitis također se javlja kod odraslih starijih od 50 godina, no razlog te pojave nije posve jasan. Starije odrasle osobe možda će se morati nositi i s drugim nazalnim problemima kao što su infekcije, alergije i iritansi. Senilni rinitis, odnosno rinitis kod starijih koji ima za posljedicu iscjedak iz nosa, svrbež nosa, kihanje, suhoću nosa ili stvaranje krasta, također je povezan sa starenjem.

Simptomi gustatornog rinitisa su: curenje iz nosa, začepljen nos, jasan iscjedak, sluz u grlu, odnosno postnazalno kapanje...

S druge strane alergijski rinitis mogu potaknuti plijesan, pelud i prašina. Alergije na hranu također mogu biti u igri s nazalnim simptomima, a uobičajeni alergeni u hrani su kikiriki, orašasti plodovi, školjke, gluten i jaja.

'Vaš liječnik može vam dijagnosticirati gustatorni rinitis, ali nakon dijagnoze da se ne radi o alergijama ili drugim bolestima. A ako je okidač hrana, onda je to gustatorni rinitis', objašnjava liječnik.

Hrana može izazvati curenje iz nosa je: začinjena hrana, ljute papričice, češnjak, curry, ljuti umaci, chili, đumbir, ljuti prirodni začini...

No obično će vam nos prestati curiti nekoliko minuta nakon što završite s jelom.

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju

Što još pomaže?

Naravno, možete izbjegavati hranu koja izaziva curenje iz nosa, ali postoje i sredstva koja vam mogu pomoći poput sprejeva za nos, dekongestiva, ispiranja fiziološkom otopinom...

Iako ovaj tip rinitisa nije opasan, može biti frustrirajući ili izazvati neugodu zbog iznenadnog curinja iz nosa tijekom jela.

'Najvažnije je postaviti pravu dijagnozu, koja će usmjeravati koji će tretman biti najučinkovitiji. Iako ovaj problem nije životno opasan, ne morate patiti zbog toga, zaključuje dr. Raj Sindwani.