IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

1/11

Namirnice za snižavanje kolesterola

Dugo se vjerovalo da je glavni uzrok visokog kolesterola konzumiranje više hrane bogate njime, što su uglavnom namirnice životinjskog porijekla - meso, jaja i mliječni proizvodi. No prema smjernicama za prehranu iz 2015. godine, kolesterol u hrani više ne igra važnu ulogu u podizanju njegove razine u krvi i, prema njima, za to su odgovorniji genetika, tjelesna neaktivnost te štetne navike poput pušenja i konzumiranja alkohola.

Promjene životnih navika koje uključuju više tjelesne aktivnosti i manje pržene hrane, deserta, masnog mesa, alkohola i duhanskog dima općenito su dobre za zdravlje, bez obzira na njihov utjecaj na porast kolesterola, a ako situacija s njime u krvi nije kritična, ni lijekovi poput statina koji snižavaju njegovu razinu nisu nešto čemu trebate težiti, tim više što postoje namirnice koje također snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Namirnice za snižavanje kolesterola

Namirnice za snižavanje kolesterola

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prethodna slika Sljedeca slika
Masna voštana tvar koja se nalazi u staničnim membranama svih tkiva potrebna je za normalan rad organizma, a proizvodi je naša jetra. Kad je se u tijelu nađe previše i počne se gomilati u arterijama, može uzrokovati opasne blokade protoka krvi pa je kolesterol, inače alkohol, glavni čimbenik rizika za srčani i moždani udar te slabu cirkulaciju, a povezuje ga se i s rizikom za dijabetes
  • Autor: V.I.
  • Objavljeno 26.01.2019 u 19:03