NOVE SMJERNICE

[VIDEO] Rizik zaraze koronavirusom postoji i kod više kratkih susreta sa zaraženima

26.10.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Rizik od zaraze koronavirusim, smatralo se do sada, ostaje nizak ako imamo kratke interakcije s drugima. Istraživanje pokazuje da se oboljeti može i nakon vrlo kratkih interakcija s oboljelima od Covida, zbog čega je Američka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošloga tjedna ažurirala smjernice o postupanju nakon izloženosti zaraženima koronavirusom

Prema CDC-u, samoizolacija je obavezna za sve koji su bili u bliskom kontaktu s nekim pozitivnim na koronavirus, ali taj je bliski kontakt do sada bio definiran kao udaljenost manja od 2 metra (6 stopa) od zaražene osobe više od 15 minuta, počevši dva dana prije nego što se osoba počela osjećati bolesno. U novim smjernicama važnost se daje kumulativnoj izloženosti, a ne više kontinuiranom vremenu.

Nova smjernica koja epidemiologe informira o načinu provođenja traženja kontatkata, kaže da bi svatko tko je od zaražene osobe bio udaljen manje od 2 metra 'ujupno 15 minuta ili više tijekom razdoblja od 24 sata' trebao ići u samoizolaciju.

Do promjene je došlo nakon što je CDC-ova studija utvrdila da se službenik jedne kaznionice razbolio nakon niza kratkih susreta sa zatvorenicima koji su kasnije bili pozitivni na Covid-19. Tijekom osamsatne smejne u popravnoj ustanovi u Vermontu, službenik je imao 22 interakcije sa zatvorenicima, svaku kraću od minute, ali ukupnog trajanja od 17 minuta izloženosti zaraženim osobama.

Sve to skupno vrijeme bilo je dovoljno da službenik uhvati koronavirus.

'Ova promjena naglašava važnost socijalnog distanciranja iz predostrožnosti, jer čak i višestruke kratke interakcije mogu predstavljati rizik', rekla je za Washington Post Caitlin Rivers, epidemiologinja iz Johns Hopkins centra za zdravstvenu sigurnost, koja nije bila uključena u studiju.

Nova promjena CDC-ovih smjernica za bliski kontakt namijenjena je sprečavanju sličnih situacija u budućnosti.

'Kako ćemo dobivati više podataka i više budemo razumjeli znanost o Covidu, to ćemo više toga uključivati u svoje preporuke. Nova prilagodba smjernic temelji se na podacima koje prije četiri mjeseca nismo imali', rekao je tijekom sastanka u srijedu direktor CDC-a Robert Redfield.