ZDRAVO I UKUSNO

[VIDEO] Ove namirnice ne nazivaju se bez razloga 'superhranom'; evo zašto se moraju naći na vašem tanjuru

05.01.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Postoji niz namirnica koje se nazivaju 'superhranom'. To nije bez razloga. Većina ih jača imunološki sustav i opće zdravlje, a mnoge olakšavaju i gubitak viška kilograma

Iako živimo u dobu kad je lakše popiti tabletu, sve minerale, vitamine i ostale zdrave sastojke koje naše tijelo treba možete pronaći i u hrani. Neke namirnice nose titulu 'superhrane', a to je zato jer imaju mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje.

U samom vrhu zdrave prehrane je maslinovo ulje koje je puno mononezasićene masnoće zaslužne za smanjeni rizik od srčanih problema i pretilosti. Oleinska kiselina u maslinovom ulju olakšava i mršavljenje.

Leća možda ne izgleda najljepše, no svijet je uglavnom svjestan njenih kvaliteta. U pitanju je jeftin izvor vegetarijanskih proteina i vlakana koja smanjuju upale i kolesterol te pojačavaju osjećaj sitosti.

Orasi su bogati antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama koje jačaju zdravlje srca i produžavaju život. Smrvljeni mogu učiniti svako jelo zanimljivijim.

Zob je iznimno popularna - odrasli je vole, djeca je vole, čak i konji je vole.

Zob je, naravno, savršena za doručak, a dobra je za smanjivanje krvnog tlaka i smanjenje rizika srčanih bolesti.

Salata potočarka tek je nedavno stigla na listu 'superhrane'. Ova salata ima čak četiri puta više beta karotena od jabuka, a bogata je i vitaminom K koja održava kožu mladom.

Kad smo već spomenuli jabuke, nema smisla preskočiti to voće koje će vas dugo držati sitima, a čija je kora puna sastojaka koje pospješuju rast dobrih želučanih bakterija i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi.

Rajčice gotovo da nema smisla hvaliti jer svi znaju koliko su ukusne i zdrave. Možete ih pripremiti na koji god način i sjajno će se slagati s gotovo bilo kojom hranom. Ono što rajčice čini posebnima je to što su čak i zdravije nakon termičke obrade. Rajčice smanjuju rizik srčanih bolesti i čuvaju kožu od štete.