PROTEINI I MINERALI

[VIDEO] Želite lijepu i zdravu kosu? Tajna bi mogla biti prehrana!

11.12.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za tajnom zdrave kose, možete odmah stati na prehrani

Uravnotežena prehrana najvažnija je stvar za zdravlje kose. Dermatologinja i klinička izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tulane Patricia Farris preporuča hranu poput nemasnog mesa, graha i grčkog jogurta.

Profesorica Farris također preporuča hranu koja sadrži antioksidante poput tamne čokolade, bobičastog voća i klinčića. Među njenim preporukama našao se i losos.

Patricia Farris s druge strane najvećim neprijateljem zdrave kose smatra šećer. Šećer potiče upale koje su ključne kod gubitka kose. Šećer također ima negativan utjecaj na metabolizam i hormone.

Ako ne želite uzimati vitamin H (biotin), možete jesti sjemenke i gljive. Profesorica Farris također preporuča avokado i chia sjemenke.

Nutricionistica Lisa Drayer smatra da je za svilenost kose najbolje jesti kamenice, rakove, tofu, grah i nemasno meso. Te namirnice sadrže željezo i cink koji su ključni minerali za glatku kosu.

Lisa Drayer za kosu koja ne puca preporuča brokulu, paprike, prokulice, kivi i naranče, dok smatra da su za opće zdravlje skalpa  najbolji orasi, sjemenke lana i ribe poput lososa i pastrve.