ne bacajte novac

Uz ove trikove povrće i voće u hladnjaku zadržat će svježinu duže nego što mislite

17.04.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Kući ste donijeli svježe povrće s tržnice, no nakon dan, dva u hladnjaku od onih jarkih boja ostala je tek sjena, a ono izgleda uvenulo? Uz ovih nekoliko trikova povrće će dulje zadržati svježinu, manje toga će završiti u smeću, a vi ćete u konačnici - uštedjeti

Za početak, kupujte proizvode koje mislite jesti u sljedećih dan, dva, a ne za pet dana i svakako provjerite jesu li namirnice svježe u trenutku kad ih kupujete.

Izvadite povrće iz plastike

Ne želite da povrće brzo uvene u hladnjaku? Izvadite ga iz plastike! Gljive brzo uvenu ako se drže u plastici pa ih je najbolje prebaciti u papirnatu vrećicu jer ona upija i zatim otpušta višak vlage, a ne zadržava je unutra. Naime, vlaga se zadržava u plastičnoj ambalaži i pretvara u kondenzaciju što stvara savršene uvjete za truljenje.

Trik s papirnatim ručnikom

Čim dođete kući iz trgovine ili s tržnice, isperite lisnato zeleno povrće i jače začinsko bilje (korijander i peršin) u hladnoj vodi i zavrtite ga u posudi za cijeđenje salate. Svakako da zavrtite nekoliko puta kako biste bili sigurni da ste uklonili što je moguće više vode. Povrće zatim stavite u vrećice koje se mogu ponovno zatvoriti i stavite unutar njih papirnati ručnik kako bi se apsorbirao višak vlage.

Osjetljivije začinsko bilje poput bosiljka, metvice i estragona treba oprati netom prije korištenja.

UKUSNO I HRANJIVO

Znate li koje su salate najzdravije: Neke su ipak bolje od drugih

Pogledaj galeriju

Određenu hranu držite podalje jednu od druge

Iako će voće i povrće koje imate kod kuće možda završiti u istom jelu, neka od njih ne vole biti zajedno, a najbolji primjer su jabuke. Ovo voće oslobađa plin etilen koji uzrokuje brže sazrijevanje voća i povrća koje se nalazi u njihovoj blizini.

Osim toga svaki višak vlage ili blata na povrću ili voću vodi ka bržem propadanju i truljenju, stoga je najbolje da ih temeljito očistite i osušite prije nego što ih spremite u hladnjak.

Ako kupujete mrkve ili rotkvice s lišćem svakako uklonite zeleni dio čim dođete kući. Naime, listovi im neće pomoći da sačuvaju svježinu već naprotiv - zbog tog zelenog dijela povrće će prije uvenuti.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju