unakrsna kontaminacija

Od salmonele do E.coli: Pravila koja je važno znati kako biste izbjegli prenošenje bakterija tijekom kuhanja

14.04.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Znate li da korištenjem iste žlice prilikom kuhanja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene opasnosti? Određene namirnice su lako kvarljive, a bolesti, poput salmonele u kuhinji se lako mogu prenijeti na druge površine i hranu. Stoga je iznimno važno prilikom kuhanja i pripreme hrane pridržavati se određenih sigurnosnih pravila

U nedostatku vremena, osobito prilikom pripremanja večere nakon napornog dana na poslu, mnogi tijekom kuhanja pokušavaju smanjiti količinu korištenog posuđa i tako si olakšati naknado pospremanje. Međutim, ako za različitu hranu koristite istu žlicu ili nož vrlo lako biste mogli prenijeti štetne bakterije s jedne vrste hrane na drugu i razboljeti se. 'Sirovo meso, perad, plodovi mora i jaja mogu prenijeti klice poput salmonele i E. coli u gotovu hranu ako ih fizički ne odvojite,' upozorava Tamika Sims, viša direktorica komunikacija prehrambene tehnologije Međunarodnog vijeća za informacije o hrani.

Kako biste uspješno izbjegli unakrsnu kontaminaciju i kuhinju održali sigurnim mjesto za uživanje u hrani, ovo su pravila koje je dobro znati.

Ne miješajte hranu koja može biti na sobnoj temperaturi s hranom koja mora biti u hladnjaku

Stručnjaci napominju kako je važno je ne miješati hranu koju se može držati na polici s onom koja zahtijeva biti u hladnjaku. Dobar primjer je maslac i med. Nemojte isti nož koristiti za mazanje i maslaca i meda na kruha. Time ćete te namirnice pomiješati te uzrokovat brže kvarenje. Najsigurnije je za svaku namirnicu posebno koristiti odvojeni nož ili žličicu.

Važan je redoslijed pripreme hrane

CDC izvještava da se svake godine samo u SAD-u gotovo 48 milijuna ljudi razboli, 128 tisuća bude hospitalizirano, a tri tisuće umre od bolesti koje se prenose hranom. Stoga je prilikom kuhanja vrlo važno obratiti pažnju na redoslijed pripreme hrane kojim možete uspješno izbjeći opasnu unakrsnu kontaminaciju. 'Pripremite voće i povrće prije sirovog mesa i mesa peradi peradi. Uvijek koristite čist pribor, a ruke i površine operite između pripreme svake vrste hrane,' ističe Sims i dodaje: 'I svakako držite sirovo meso i plodove mora dalje i odvojeno od druge hrane u hladnjaku.'

Pazite na pribor koji koristite

Prema riječima stručnjaka najbolje je imati odvojen pribor za pripremanje različite vrste hrane te ga ne miješati. Tamika Sims savjetuje korištenje ovog jednostavnog pravila: nemojte koristiti isti pribor za pripremu hrane koja se može jesti sirova i za onu koja zahtijeva termičku obradu, također razdvojite pribor za hranu koja se drži na sobnoj temperaturi do onog za hranu iz hladnjaka.