top deset

Bez grižnje savjesti: Ovo su namirnice koje možete jesti bez straha da ćete se udebljati

15.04.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Zdravlje cijelog organizam u velikoj mjeri ovisi o prehrani. Prvi korak u borbi s kilogramima i održavanju dobre forme je uspostava dobrih prehrambenih navika. Uz vježbanje, dobar izbor namirnica je ključan, a to ne uključuje gladovanje. Ovo su namirnice koje možete jesti bez grižnje savjeti i straha da ćete se udebljati, čak iako ste na dijeti

Volite jesti, no pazite na prehranu ili pak pokušavate skinuti koji kilogram viška? Zaboravite na gladovanje, čak i kada pazite na prehranu itekako je lako jeti fino, zdravo i biti sit. Gladovanje je zapravo najgora opcija, a ono što je tijelu potrebno je posve suprotno od toga. Naime, tijelu je potrebno osigurati izvor dobrih minerala i vitamina, te birati namirnice koje neće doprinijeti dobivanju na kilaži.

Indeks sitosti pokazatelj je koliko se osjećate sitima nakon određenog obroka i u značajnoj mjeri može pomoći da jedete manje i ukupno sagorite više kalorija tijekom vježbanja. Određene namirnice, kada se unose u velikim količinama, sadrže manje kalorija od drugih zbog svoje niže energetske gustoće i težine. Dijeta bogata proteinima također može pomoći prilikom gubitka kilograma. Ako vježbate, svakako ćete imati koristi od većeg unosa proteina jer on potiče osjećaj sitosti. Ovo je deset namirnica koje se preporučuju onima koji vole jesti, ali paze na kilograme.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su ugljikohidrati od cjelovitog zrna zbog visokog sadržaja vlakana, što ih čini dobrim izvorom hranjivih tvari. Obzirom na laku pripremu predstavljaju sjajan izbor za doručak. Sadrže znatan udio vode, prilično su zasitne, smanjuju šećer u krvi i usporavaju probavu, a beta-glukan, koji u velikim količinama nalazi u zobenim pahuljicama, također pomaže u sprječavanju nakupljanja viška kilograma.

Jaja

Jaja unose odličnu dozu proteina u prehranu, a stručnjaci ih smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Nakon konzumacije jaja dugo vremena ćete biti siti. Naime, u jajima se nalazi svih devet esencijalnih aminokiselina što ih čini potpunim izvorom proteina. Što se tiče same prehrane, mogućnosti su brojne, od pečenih, kuhanih pa do muffina i biskvita.

Riba

Riba je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a ima malo masti, što je čini zdravim izborom. Omeha-3 masne kiseline imaju snažan blagotvoran učinak, a mogu poboljšati zdravlje mozga i sposobnost fokusiranja. Prema brojnim istraživanjima, riba ne samo da ima manje kalorija, već je i korisnija od ostalih vrsta mesa u smislu zadovoljstva nakon obroka.

Jabuke

U usporedbi s drugim voće, jabuke se ne razlikuju po sadržaju hranjivih tvari i vitamina. No, zato imaju visok indeks sitosti što znači da nas dulje čine sitima Jabuke sadrže vrstu vlakana poznata kao pektin, koja je korisna za probavu uz ostale hranjive tvari koje pružaju. Sadržaj vode u jabukama, s druge strane, znači da možete ostati hidrirani čak i ako niste gladni.

Svježi sir

Unatoč činjenici da je sir mliječni proizvod, on ne pridonosi debljanju. Sadrži niz vitamina i minerala, kao što su vitamin B, fosfor, kalcij i selen, a njegova zasitna svojstva slična su onima kakva imaju jaja.

Naranče

Naranča srednje veličine ima samo 80 kalorija, što je vrlo mala količine kalorija. Budući da su sočne i ukusne, možete ih koristiti za izradu smoothieja ili ih jesti kao međuobrok. Agrumi također mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola i glukoze u krvi, a budući da naranče imaju visoku koncentraciju vitamina C, posebno su dobre za jačanje učinkovitosti i otpornosti imunološkog sustava.

Tikvice

Tikvice su omiljene zbog svog niskog kalorijskog sadržaja, naime sadrže svega 42 kalorije po obroku. Obzirom na količinu sadržane vode, tikvice imaju višak soli koja blagotvorno djeluje na zdravlje te ima dugoročne prednosti za zdravlje probave i crijeva. Visok udio minerala u tikvicama rezultira ubrzavanjem metabolizma i sagorijevanjem veće količine kalorija, a time se i lakše eliminiraju toskini iz organizma.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima visok udio polifenola, što ukazuje da je bogato moćnim antioksidansima s protuupalnim svojstvima. Bobičasto voće ima čak više vitamina C od naranče, a jagode, na primjer, imaju manje šećera. Jedna šalica jagoda sadrži samo 50 kalorija i bogata je kalijem, vlaknima i drugim mineralima. Također imaju malo soli, masti i kolesterola što ih čini vrlo zdravim izborom.

Kokice

Suprotno uvriježenom vjerovanju, kokice ne sadrže veliku količinu masti. Zapravo, bogate su vlaknima pa time potiču dugoročni osjećaj sitosti. Predstavljaju sjajnu alternativu praznim kalorijama sadržanim u nezdravoj hrani i slatkišima koji su visokokalorični. Kada ih pripremate nemojte previše soliti te ne prelijevajte ih s maslacem i imat ćete doista sjajnu i zdravu grickalicu.

Kvinoja

Vrlo često zanemarena u svakodnevnoj prehrani, kvinoja je sjajan izvor brojnih bjelančevina. Kvinoja pomaže kod gubitka kilograma i smanjuje nadutost, potiče metabolizma na rad istovremeno smanjujući apetit. Visoka razina vlakana doprinosi duljem osjećaju sitosti, a kvinoja predstavlja puno bolju opciju od tjestenine ili riže, koji su rafinirani ugljikohidrati nakon čije konzumacije ste vrlo brzo gladni.