sve je u rasporedu

Uštedjet ćete vrijeme i živce: Pet trikova koji će vam pomoći da konačno ugledate dno košare za prljavo rublje

05.05.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Pranje i sušenje rublja jedan je od onih beskrajnih kućanskih poslova koji zahtijeva neprekidan angažman i zapravo nikada nema kraja. Iako je prljavo rublje nemoguće eliminirati, tu je nekoliko vrlo korisnih trikova koji pomažu u uspostavljanju mudrog ritma pranja koji će uštedjeti vrijeme, ali i živce

Ugledati dno košare za prljavo rublje može se činiti kao nemoguć zadatak, pogotovo ako imate veliku obitelj. Između razvrstavanja rublja po boji, skidanja mrlja, slaganja naizgled beskrajnih hrpa čiste odjeće i spremanje svega na kraju u ormare, nije ni čudo što mnogi ističu pranje rublja kao najstrašniji i najgori kućni posao. Srećom, tu je nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći smanjiti tu planinu prljavog rublja te uspostaviti funkcionalni ritam pranja.

Odredite dane za pranje rublja

Najbolji način da doskočite rastućoj hrpi prljavog rublja je da taj zadatak uvrstite u kalendar. Odredite dan za pranje rublje i bacite se na posao. Patric Richardson, iz tvrtke The Laundry Evangelist, stručnjak za prljavo rublje koji nosi i nadimak ' The Laundry Guy', kaže kako uvijek trebate koristiti ciklus brzog pranja ili ekspresnog pranja. To čini ciklus pranja dovoljno dugim da obavi posao, ali dovoljno kratkim da možete brzo završiti s rubljem.

Ne perite odjeću nakon svakog nošenja

Nije potrebno baš svaki odjevni predmet oprati nakon jednog nošenja. Mudrom selekcijom drastično ćete smanjiti količinu rublja koje čeka pranje. 'Imamo ideju da je odjeću potrebno oprati nakon svakog nošenja - a to nije istina. Traperice nosim 10 puta prije nego što ih operem, a košulja ako ima sitnu mrljicu, to se jednostavno može obrisati i potom je vratiti u ormar,' kaže Patric Richardson.

Odaberite kraći ciklus pranja, a izbjegavajte one duge

Richardson je vrlo ozbiljan po pitanju važnosti održavanja kratkih ciklusa pranja. 'Uvijek koristite brzi ciklus pranja i malu količinu deterdženta, a po potrebi, za jako prljavu odjeću dodajte malo sode bikarbone,' objašnjava. Prema njegovom mišljenju dugački ciklusi pranja rublja oštećuju odjeću, drastično produljuju vrijeme pranja odjeće, a ne nude bolje rezultate.

Složite odjeću odmah nakon sušenja

Slaganje odjeće čim je izvadite iz sušilice također ulazi u proces mudrog rješavanja rublja. 'Ako odjeću odmah složite i pospremite, taj zadatak se neće činiti tko zastrašujućim. Smatra se kako se u ljudskom tijelu oslobađa dopamin kako se približavamo završetku nekog posla ili zadataka. Tako da je dobra ideja iskoristit taj nalet energije, brzo završiti s rubljem i onda sjesti i zadovoljno uživati, ' kaže Richardson.

Preskočite namakanje

Ako se borite s mrljama i flekma, pogotovo ako imate malu djecu, možda se namakanje može činiti kao dobra ideja koja će ubrzati cjelokupan proces, no , Richardson savjetuje da preskočite ovaj korak. 'Nikada ništa ne namačem. Po potrebni dodam pojačivač, poput sode bikarbone ili izbjeljivača s kisikom, a ako je odjeća stvarno prljava, brzo je istrljam četkom od konjske dlake i sapunom za pranje rublja prije nego što je ubacim i perilicu,' kaže Richardson i savjetuje da je uvijek vremenski ekonomičnije prvo u perilicu ubaciti manje prljavu odjeću, a dok se ona pere rješavati mrlje i jako prljave komade.