korisni savjeti

Ultimativan vodič za održavanje bijele odjeće: Kako se konačno riješiti mrlja i omiljenu košulju održati blistavo bijelom?

13.04.2022 u 22:14

Bionic
Reading

Bijela odjeća nikada ne izlazi iz mode. Pristaje u svakom godišnjem dobu i svim prilikama, a izgleda jednako elegantno kako u varijanti obične majice, tako i neizostavne košulje na gumbiće. Međutim ova klasična boja ima lošu stranu – na njoj je vidljiva baš svaka mrlja te ih je teže skinuti nego s odjeće tamnijih nijansi

Osim što je na bijeloj odjeći svaka mrlja puno vidljivija, ona također s vremenom ima tendenciju, ako se ne održava pravilno, požutjeti ili poprimiti nepoželjnu sivu nijansu. Srećom, postoji lako dostupno rješenje za te probleme. Ako muku mučite s uklanjanjem mrlja s bijele odjeće, a pritom želite da bude svijetla kao prvog dana, ovi savjeti će vam dobro doći.

Uklanjanje mrlja

Kada uočite mrlju na bijeloj odjeći, jedan od najvažnijih koraka je što prije reagirati, no prije toga pročitajte upute za održavanje na etiketi kako ne biste napravili još veću štetu. Također je važno zapamtiti da različite tvari ostavljaju različite tragove na odjeći pa uklanjanje mrlje uvelike ovisi o tome. Naprimjer, ako je mrlja na bazi ulja, prvo upotrijebite suhi papirnati ručnik dok je kod masne mrlje prvi korak hladna voda. Mrlje nastale od krvi, znoja, paste za zube, hrane (bez ulja) i prljavštine prvo isperite pod mlazom hladne vode.

Uvijek je korisno pri ruci imati kuhinjske papirnate ručnike, ključne za uklanjanje masnih mrlja. Štapići za uši sjajni su pak za mjestimično čišćenje izbjeljivačem. Uobičajene masne mrlje nastaju od maskare, ruža za usne, maslaca te ostale hrane bogate masnoćom.

Deterdžent za pranje rublja

Deterdžent ne služi samo za stavljanje u perilicu rublja. Također ga možete koristiti za pomoć prilikom uklanjanja raznih svakodnevnih mrlja na bijeloj odjeći, uključujući one od trave, džema i kečapa. Jednostavno ulijte malu količinu deterdženta izravno na mrlju i ostavite da odstoji pet minuta, a nakon toga isperite hladnom vodom. Zatim možete oprati odjevni predmet kao i obično. Alternativno, možete pokušati napraviti pastu od običnog suhog deterdženta i vode, utapkati je na mrlju i ostaviti preko noći da odstoji.

Sredstva za uklanjanje mrlja

Osim deterdženta, dostupna su brojna namjenska sredstva za uklanjanje mrlja. Mogu biti u obliku spreja, tekućine i praha, a dostupno je nekoliko vrsta koje uključuju proizvode dizajnirane posebno za bijele tkanine – stoga uvijek pažljivo pročitajte upute prije nanošenja na odjeću.

Amonijak

Ova alkalna otopina izvrsna je za mrlje od ulja, masti i prljavštine. Amonijak se može koristiti na sličan način kao i izbjeljivač – bilo za pažljivo čišćenje mjesta na bijeloj odjeći, bilo kao dodatak redovitom pranju. Posebno je učinkovit u čišćenju mrlja uzrokovanih tjelesnim tekućinama, poput krvi, urina i znoja. Nanosite ga oprezno, uz pomoć spužvice, obavezno rukavicama, a prostoriju dobro prozračite.

Soda bikarbona

Prirodno sredstvo za čišćenje, soda bikarbona također je poznata kao natrijev bikarbonat i u osnovi je sol. Pomiješajte sodu bikarbonu sa žlicom vode, a dobivenu pastu nanesite na mrlju. Osim za uklanjanje mrlja, sodu bikarbonu možete dodati prilikom običnog pranja ili namakanja odjeće u vodi tijekom noći.

DIY sredstvo za čišćenje mrlja

Domaće sredstvo za čišćenje moguće je napraviti od tekućine za svakodnevno pranje posuđa i vodikovog peroksida. Nanesite ga izravno na mrlju ili u vodu prilikom namakanja odjeće s tvrdokornim mrljama. Također možete dodati malo tvrdog sapuna na bazi maslinovog ulja te ulja limuna – tako ćete dobiti sjajno sredstvo za mrlje od crnog vina, ali i one nastale od blata, prljavštine i trave.

Prirodna sredstva za uklanjanje mrlja

Ako želite izbjeći amonijak i izbjeljivač, tu su i prirodna sredstva za uklanjanje mrlja. Alkoholni ocat odlično djeluje protiv mrlja od znoja i krvi te uklanja ružne žute tragove. Sol je iznenađujuće učinkovita, posebno prilikom namakanja odjeće – ubacite je u hladnu vodu s odjećom i ostavite da djeluje četiri sata, a nakon toga uobičajeno operite.

Bijela kreda izvrsna je za ručno čišćenje masnih mrlja. Prirodno kiseo, limun se može pomiješati s jednakim dijelovima vode kako bi se uklonile mrlje od znoja ispod pazuha. Limunov sok također se može dodati kako bi odjeća osvježila, a izvrstan je u uklanjanju mrlja od hrđe.

Stvari koje treba izbjegavati prilikom uklanjanja mrlja s bijele odjeće:

  • Nikada nemojte koristiti izbjeljivač na bazi klora za uklanjanje žutih mrlja jer biste mogli samo pogoršati situaciju.
  • Prilikom trljanja mrlje krpom nikada nemojte koristiti onu od tamnog materijala jer bi se boja lako mogla prenijeti na odjevni predmet.
  • Ne miješajte ulje i vodu. Ako je mrlja na bazi ulja, nemojte je ispirati jer će se još dublje uvući u tkaninu. Umjesto toga, koristite suhi papirnati ručnik.
  • Izbjegavajte glačanje ili strojno sušenje zamrljanog predmeta jer će se uslijed djelovanja topline mrlja stvrdnuti.
  • Nikada nemojte miješati amonijak i izbjeljivač jer to uzrokuje nastanak otrovnih para.
  • Ne koristite vruću vodu za ispiranje mrlje, posebice ako ne znate što ju je uzrokovalo. Ako je na bazi proteina, topla voda još će pogoršati stanje.

Kako bijelu odjeću održati bijelom?

Kao prvo, važno je voditi računa o načinu pranja bijele odjeće. Jedno od zlatnih pravila je da ju uvijek treba prati odvojeno. Naime, ako je perete s obojenom odjećom, ona bijela će s vremenom potamniti i posivjeti. Zatim, važna je redovitost pranja – perite odjeću nakon jednog ili dva nošenja i ne dopustite da predugo stoji u košari s prljavim rubljem. Ako vam se dogodi da u pranju zaostane kakva šarena čarapa te slučajno obojite bijelu odjeću, važno je odmah djelovati i sve ponovno oprati. Takve mrlje učinkovitije se uklanjaju kada su svježe.

Pripazite na temperaturu pranja. Općenito, više temperature učinkovitije su za skidanje mrlja, no svakako pročitajte upute na etiketi. Uz to, suzdržite se od natrpavanja perilice jer se u tom slučaju odjeća neće dobro oprati i isprati.

Ako je moguće, tretirajte mrlju odmah nakon što je nastala. Također, prilikom pranja ne pretjerujte s deterdžentom i omekšivačem. Naime višak deterdženta i omekšivača može uzrokovati stvaranje taloga na tkaninama koji pak privlači prljavštinu.

Sunce ima sjajan učinak na bijelu odjeću jer njegove zrake imaju prirodna svojstva izbjeljivanja. U slučaju sušenja bijele odjeće u sušilici, činite to na nižim temperaturama.