OGLEDALCE, OGLEDALCE...

U zrelim ste godinama i mrzite ono što vidite u zrcalu?!

14.04.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Žene srednjih godina ne vole svoj odraz u zrcalu, i to četiri puta više nego djevojke u tinejdžerskim godinama, otkriva novo britansko istraživanje, a prenosi Daily Mail

Čak 90 posto žena između 40 i 50 godina njihov izgled čini depresivnima, pokazuje istraživanje provedeno na uzorku od 1.200 žena. Taj je poremećaj dobio i ime - Midlife Mirror Angst Syndrome, a dramatičan pad zadovoljstva svojim tijelom kod zrelijih žena objašnjava se promjenama koje donose godine u kombinaciji s modnom i kozmetičkom industrijom opsjednutom mladošću.

Iako se općenito smatra da godine donose zrelost, mir i sigurnost, samo devet posto žena starijih od 50 godina ponosi se onim što vidi u zrcalu.

Britanska psihologinja Susan Quilliam objašnjava da žene u zrelim godinama dostižu vrhunac svoje mentalne i emocionalne snage, stabiliziraju odnose te postaju zadovoljne svojom karijerom. 'To zadovoljstvo ne osjećaju i prema svom tijelu', kaže Quillam koja kaže da razloge vidi u činjenici da je ženska ljepota definirana isključivo kroz mladost te da je doktorat mladenačkog izgleda postala društvena opsesija. Zbog toga se, zaključuje, žene u zrelim godinama osjećaju neprivlačnima.

Razina samopouzdanje prema svom izgledu toliko je niska da su sve anketirane žene izjavile da bi promijenile nešto na svom tijelu. Najčešća su bolna mjesta: trbuh, struk, opušteni mišići nadlaktice, a 10 posto žena odgovorilo je da sanjaju bedra bez celulita.

Dvije trećine zrelih žena tuži se na izbor odjeće na policama trgovina koje su skrojene tako da ističu, a ne skrivaju problematična područja. 'Zbog činjenice da se njihov izgled ne uklapa u mladenačke standarde, zrele se žene osjećaju demoralizirano i nesretno', zaključuje Susan Quilliam.