MALI SAVJETNIK

Trikovi za brzo i jeftino osvježenje doma

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uz praktične i jednostavne savjete unijet ćete svježinu u svoj dom bez većih financijskih izdataka

Razmislite o zonama interijera koje su manje atraktivne i koje bi promjenom unijele svježinu u vaš dom: podovi, zidovi, rasvjeta, zastori, namještaj, ukrasi... Ukoliko je pod prekriven oblogama koje su izgubile ljepotu ili sjaj, stavite naglasak na novi tepih, koji će biti manjih dimenzija, ali izražajnijeg motiva ili boje. Na taj ćete način preusmjeriti pažnju na detalj, koji će prostoru dati novu dimenziju. Povežite boje tepiha s bojom zastora i ukrasa kako biste prostor sjedinili u skladnu cjelinu. Pažljivo odabranom kombinacijom boja, stvorit ćete naglaske na željene elemente u prostoru.

Ukoliko su boje zidova ujednačene, unesite dinamiku bojeći pojedine plohe u nešto jaču nijansu od postojeće, a zid dodatno ukrasite slikama ili policama. Ukoliko je prostor velik, odaberite više zidnih ploha, koje ne graniče jedna s drugom te obojite i njih.

Možete se poigrati i gips-kartonskim pločama te stvoriti reljefnu površinu, koja će poslužiti kao dekoracija i kao ukras. Cilj je da zidna ploha postane dekorativna ploha koja priča svoju priču, a ne samo pregrada u prostoru. Ovu temu također iskoristite za isticanje pojedinih elemenata u interijeru.

Promjenom ili dodavanjem rasvjetnih tijela možete stvoriti više vrsta ambijentalne rasvjete
kojom ćete, ovisno o raspoloženju i događanjima, stvoriti pravi ugođaj u domu. Vodite računa da rasvjetna tijela budu zglobna, radi jednostavnijeg usmjeravanja svjetla. Najjednostavniji način je uvođenje dodatnog broja podnih, zidnih ili stolnih rasvjetnih tijela. Rasvjeta je jedan od vrlo važnih čimbenika uređenja interijera, a različitom dinamikom osvjetljenja ponovno ćete istaknuti željene dijelove prostora.

freshome.com

freshome.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stavite naglasak na novi tepih
Zastori su ukras svakog prostora, a malim promjenama unijet ćete svježinu u dom. Ukrasne trakice kojima ćete povezati zastore, sitne dekoracije koje ćete našiti na iste ili ih dopuniti dekorima koji će se povezati s detaljima u vašem interijeru stvorit će novi ugođaj.

Dosadio vam je postojeći namještaj, a niste spremni za velike promjene? Možda će izmjena fronti biti dovoljno osvježenje za vaš dom. Nove fronte odaberite u bojama koje se uklapaju postojeće boje ili su kontrastne, ovisno o tome želite li miran ili dinamičan ugođaj. Dovoljno je promijeniti samo nekoliko fronti ormara ili komoda i promjena će biti postignuta. Povežite ih sa dekorima, tepihom ili dominantnom bojom slike na zidu.

Promijenite raspored elemenata u prostoru. Razmislite je li razmještaj dovoljno funkcionalan i postoji li bolje rješenje. Izbacite nepotrebne elemente kako biste oslobodili prostor i upotpunili ga novim detaljima poput skulptura, slika, biljaka ili rasvjetnih tijela.

Ukrasi u prostoru su detalji koji uvelike pomažu u stvaranju ugodnog ambijenta. Vaze, zdjele, cvjetni aranžmani, mirisne svijeće u dekorativnim svijećnjacima stvorit će vrlo ugodno ozračje u vašem domu, a pritom ćete njihovim izmjenama biti u prilici stvarati neke nove prigodne ambijente. Odabir ovakvih predmeta trajan je proces u uređenju svakog doma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi