IDEALAN MENI

Tri namirnice zbog kojih ćete odlično spavati

12.11.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Imate dojam da ponekad spavate odlično, a onda pokoju noć puno lošije. Možda se uzrok krije u odabiru hrane

Znanstvenici su raznim studijama došli do saznanja o tome kako razna hrana zbog svog sastava pozitivno ili loše utječe na spavanje. Huffington Post izabrao je nekoliko primjera namirnica koje mogu pomoći da lakše zaspete i bolje spavate.

Za doručak jedite jaja

Srećom pa jaja možemo pripremiti na puno načina i kombinirati ih s raznim namirnicama od tosta do povrća. A kako doručak može utjecati na dobar san noću? Aminokiseline u jajima mogu stimulirati neurone koji proizvode oreksin, a oni pak imaju ključnu ulogu u reguliranju REM spavanja i budnosti tijekom dana.

Uz ručak popijte sok od višnje

Znanstvenici sa sveučilišta u Louisiani otkrili su kako prirodni sok od višnje utječe na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta dulje nakon što su dva tjedna svakodnevno popili dvije čaše soka.

Jasmin-riža za večeru

Jedna druga pak studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako jasmin-riža ima blagotvorno djelovanje na bolji san. Aromatična jasmin riže diže glikemijski indeks, a ispitanici koji su je konzumirali zaspali su duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim GI-om.