Volite kupus? Ovo super zdravo povrće koje ima više vitamina C od naranče i limuna moguće je pripremiti na razne načine, a mi vam danas predlažemo tri super jednostavna i jeftina recepta koje vrijedi probati
Veliki ugled je kupus uživao kod Rimljana koji su ga nazivali brassica, a Katon Stariji je kupus hvalio kao najbolje povrće u jednom od svojih djela De agricultura i dao je čitav niz kuharskih i medicinskih uputa. Već u 4. stoljeću pr. Kr. Aristotelov učenik Teofrast razlikuje tri vrste kupusa, a danas znamo da postoje brojne vrste ovog super zdravog povrća.
I crveni i zeleni kupus imaju puno vitamina C, kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena te vitamina E, K i B grupe.
Bijeli kupus prosječnog promjera 25 cm najčešća je vrsta kupusa koji se uzgaja u našoj zemlji. Sve sorte kupusa odličan su izvor antioksidanata, dok je crveni kupus nešto moćniji u borbi protiv slobodnih radikala.
Wok kupus
- 1/2 glavice kupusa
- 300 g graha
- 2-3 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- svježi bosiljak
- ulje
- sol
Priprema
1. Narežite luk i popržite ga na tavi. Narežite kupus na tanke resice. Dodajte ga da se pirja zajedno s lukom.
2. Kupusu zatim dodajte na kockice narezanu rajčicu i grah. Pustite da se pirja na laganoj vatri i povremeno promiješajte.
3. U električnoj sjeckalici usitnice svježi bosiljak, maslinovo ulje i češnjak. Pastu dodajte u povrće i kuhajte još nekoliko minuta.
4. Začinite po želji i poslužite uz meso, rižu ili kao zasebno jelo.
Zapečeni kupus
- 1/2 glavice kupusa
- 1 glavica luka
- 3 jaja
- maslinovo ulje
- sol
- peršin
- 200 g čvrstog jogurta
- 150 g brašna
- 8 g sode bikarbone
- malo maslina
Priprema
1. Narežite kupus na tanke resice. Properite ga u zdjeli s vodom pa procijedite.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
3. U velikoj posudi pomiješajte kupus, nasjeckani luk i peršin.
4. U zasebnoj posudi umutite jaja, sol, jogurt, brašno i sodu bikarbonu.
5. Kupus ravnomjerno posložite u nauljenu posudu za pečenje pa ga prekrijte smjesom od brašna i jaja.
6. Poravnajte smjesu kuhačom i na vrh dodajte nekoliko maslina pa pecite 30 minuta.
Kupus na crveno
- 1,5 kg kupusa
- 2 velike mrkve
- 1 glavica luka
- 200 g pasirane rajčice
- sol
Priprema
1. Narežite kupus na resice i operite ga te ga procijedite.
2. Narežite mrkvu na trakice.
3. Nasjeckajte luk i stavite ga da se pirja na malo ulja zajedno s mrkvom. Trebat će vam duboki lonac ili wok.
4. Nakon tri minute dodajte kupus. Začinite, poklopite i pustite da se pirja te povremeno promiješajte kako ne bi zagorilo.
5. Nakon otprilike 10 minuta, kada je kupus omekšao, dodajte pasiranu rajčicu. Poklopite i pustite još 15 minuta da se krčka na vatri.
6. Prije posluživanja jelo pustite da odmori nekoliko minuta.