SUPER ZDRAVA NAMIRNICA

Tri jednostavna i jeftina recepta s kupusom, kao stvorena za ove hladne dane

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 12.10.2020 13:36
  • Objavljeno 12.10.2020 u 13:36
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sea Wave / Alamy / Alamy / Profimedia

Volite kupus? Ovo super zdravo povrće koje ima više vitamina C od naranče i limuna moguće je pripremiti na razne načine, a mi vam danas predlažemo tri super jednostavna i jeftina recepta koje vrijedi probati

Veliki ugled je kupus uživao kod Rimljana koji su ga nazivali brassica, a Katon Stariji je kupus hvalio kao najbolje povrće u jednom od svojih djela De agricultura i dao je čitav niz kuharskih i medicinskih uputa. Već u 4. stoljeću pr. Kr. Aristotelov učenik Teofrast razlikuje tri vrste kupusa, a danas znamo da postoje brojne vrste ovog super zdravog povrća.

I crveni i zeleni kupus imaju puno vitamina C, kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena te vitamina E, K i B grupe.

Bijeli kupus prosječnog promjera 25 cm najčešća je vrsta kupusa koji se uzgaja u našoj zemlji. Sve sorte kupusa odličan su izvor antioksidanata, dok je crveni kupus nešto moćniji u borbi protiv slobodnih radikala.

Wok kupus

  • 1/2 glavice kupusa
  • 300 g graha
  • 2-3 rajčice
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • svježi bosiljak
  • ulje
  • sol

Priprema

1. Narežite luk i popržite ga na tavi. Narežite kupus na tanke resice. Dodajte ga da se pirja zajedno s lukom.

2. Kupusu zatim dodajte na kockice narezanu rajčicu i grah. Pustite da se pirja na laganoj vatri i povremeno promiješajte.

3. U električnoj sjeckalici usitnice svježi bosiljak, maslinovo ulje i češnjak. Pastu dodajte u povrće i kuhajte još nekoliko minuta.

4. Začinite po želji i poslužite uz meso, rižu ili kao zasebno jelo.

Zapečeni kupus

  • 1/2 glavice kupusa
  • 1 glavica luka
  • 3 jaja
  • maslinovo ulje
  • sol
  • peršin
  • 200 g čvrstog jogurta
  • 150 g brašna
  • 8 g sode bikarbone
  • malo maslina

Priprema

1. Narežite kupus na tanke resice. Properite ga u zdjeli s vodom pa procijedite.

2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

3. U velikoj posudi pomiješajte kupus, nasjeckani luk i peršin.

4. U zasebnoj posudi umutite jaja, sol, jogurt, brašno i sodu bikarbonu.

5. Kupus ravnomjerno posložite u nauljenu posudu za pečenje pa ga prekrijte smjesom od brašna i jaja.

6. Poravnajte smjesu kuhačom i na vrh dodajte nekoliko maslina pa pecite 30 minuta.

Kupus na crveno

  • 1,5 kg kupusa
  • 2 velike mrkve
  • 1 glavica luka
  • 200 g pasirane rajčice
  • sol

Priprema

1. Narežite kupus na resice i operite ga te ga procijedite.

2. Narežite mrkvu na trakice.

3. Nasjeckajte luk i stavite ga da se pirja na malo ulja zajedno s mrkvom. Trebat će vam duboki lonac ili wok.

4. Nakon tri minute dodajte kupus. Začinite, poklopite i pustite da se pirja te povremeno promiješajte kako ne bi zagorilo.

5. Nakon otprilike 10 minuta, kada je kupus omekšao, dodajte pasiranu rajčicu. Poklopite i pustite još 15 minuta da se krčka na vatri.

6. Prije posluživanja jelo pustite da odmori nekoliko minuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!