slatke IDEJE

Započnite vikend i oraspoložite se ovom prefinom delicijom od krušaka

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 09.10.2020 15:35
  • Objavljeno 09.10.2020 u 14:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: David Cabrera Navarro / Alamy / Alamy / Profimedia

Kruške su iznimno zdravo i ukusno sezonsko voće prepuno vlakana, kao i brojnih vitamina C, K, B2, B3 i B6, a mnogi ga vole u kolačima, kompotima, smoothiejima...

Ovo sočno jesensko voće sadržava i kalcij, magnezij, kalij, bakar te mangan, pa ne čudi da ga preporučuju i nutricionisti. Osim toga, sadržavaju i mineral bor, potreban našem tijelu zbog apsorpcije kalcija pa je ovo voće vrlo korisno i za osobe koje pate od osteoporoze.

Zašto ne biste kraj tjedna začinili jednom posebnom delicijom: kruškama kuhanima u crnom vinu s francuskom kremom chantilly?

Ova mirisna slastica sve će oduševiti bogatim okusom, a sjajna stvar je da nije kompliciran za izradu.

Sastojci:

Za kremu chantilly:

  • 500 g vrhnja za šlag
  • 200 g šećera
  • malo arome vanilije (u esenciji)

Za kruške

  • 4 veće kruške
  • iscijeđeni sok iz jedne naranče
  • 400 ml crnog vina
  • 200 ml vina Porto
  • štapić cimeta
  • 3 kom. karanfilića
  • zvjezdica anisa
  • 60 g bijelog šećera
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

Izlijte vrhnje za šlag u posudu te tu posudu stavite u veću s vodom i ledom kako bi smjesa bila hladna. Počinjemo prvo 'tući' vrhnje bez šećera i kad je napola gotovo dodamo šećer i aromu vanilije. Nastavljamo 'tući' dok ne dobijemo gustu teksturu, ali čim dobijemo pravu konzistenciju, prestajemo. Zatim stavljamo kremu chantilly na hladno.

Nakon toga, iscijedite naranču i narežite polovicu kore na trakice. Ogulite kruške pazeći na stabljiku te uklonite jezgru s dna pazeći pri tome da voćke ostanu cijele. Zatim, stavite sok i narančinu koru, crno vino, Porto, klinčić, štapić cimeta, mahunu vanilije otvorenu na pola po dužini, zvijezdicu anisa i šećer u lonac i pustite da zavrije.

Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Kruške potopite u posudu i kuhajte još 10 minuta na umjerenoj vatri. Maknite s vatre i pustite da se kruške potpuno ohlade u soku u kojem su se kuhale.

Kruške poslužujemo na tanjurima, dodajući vaniliju za ukras, uz malo kreme chantilly sa strane.

I dobar tek.