SLATKO IZNENAĐENJE

Torta od muffina, zašto ne?

11.12.2013 u 14:52

Bionic
Reading

Popularni muffini kriju se u unutrašnjosti ove zanimljive torte

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto za muffine:
25 dag brašna
1 žlica kakaa
3 žličice praška za pecivo
10 dag čokolade
2 jaja
15 dag šećera
12 dag vanilija jogurta
1 dl ulja

Tijesto za biskvit:
1 jaje
2 žlice vrele vode
5 dag šećera
1 vrećica vanilija šećera
7,5 dag brašna
½ žličice praška za pecivo
5 žlica rakije od višanja

Krema I:
2,5 dl soka od višanja
1 žlica gustina
25 dag višanja iz kompota

Krema II:
6 jaja
7,5 dag šećera
3 žlice brašna (vrhom pune)
1 šipka vanilije
6 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
25 dag maslaca

Premaz:
4 bjelanjka
malo soli
10 žlica šećera


300013,299589,298914,297959
Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C. U kalup za muffinse staviti papirnate košarice. Čokoladu za kuhanje omekšati na pari. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješati. Jaja i šećer kremasto izraditi. Dodati jogurt, ulje i čokoladu, te dobro izmiješati. Mješavinu brašna dodati smjesi od jaja i kratko na najnižoj brzini izmiješati. Tijestom puniti udubljenja. Dobije se 19 – 20 muffinsa. Staviti peći 25 minuta. Ostaviti da se ohlade te hladne izdubiti.

Jedno jaje s 2 žlice vrele vode dobro izmiješati. Dodati šećer i vanilija šećer te kremasto izraditi. Brašno izmiješati s praškom za pecivo, dodati smjesi od jaja te kratko mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Kalup za tortu (26 cm) obložiti papirom, istresti tijesto, izravnati i peći na 180 °C oko 13 minuta. Izvaditi, malo ohladiti, staviti na rešetku i oprezno odvojiti papir.

Sok od višanja izmiješati s gustinom, dodati višnje i kratko na štednjaku, miješajući zakuhati. Odmah vrućom kremom puniti muffine.

Za kremu II: 6 jaja, 7,5 dag šećera, 3 žlice brašna i 1 dl mlijeka glatko izmiješati. Šipku vanilije po dužini zarezati, ostrugati srž, staviti u ostatak mlijeka (5 dl) i zakuhati. Mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu od jaja i na laganoj vatri kratko prokuhati. Ostaviti da se ohladi, povremeno miješajući. 25 dag maslaca kremasto izraditi.

Hladnu kremu i 1 dl slatkog vrhnja postepeno dodavati maslacu miješajući. Stavljati kremu u špricu za ukrašavanje. Biskvit staviti na tanjur, oko njega obruč kalupa i biskvit politi s 5 žlica rakije od višanja. Premazati kremom, posložiti muffinse (13 komada), međuprostore puniti kremom pomoću šprice i ostaviti tortu u hladnjak, da se hladi. Malo kreme ostaviti u šprici za rubove.

Od 10 žlica šećera i vrlo malo vode skuhati gusti sirup. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Neprestano miješajući lijevati sirup u tankom mlazu. Nožem odvojiti obruč kalupa od torte i namazati snijegom od bjelanjaka. Ukrasiti po vlastitom izboru