BILDANJE PAMETI

Tjelovježba je dobra i za vaš mozak

02.03.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Uz sve pozitivne efekte koje redovito vježbanje donosi vašem tijelu, eksperiment na miševima pokazuje da redovito trčanje snaži mozak i ubrzava njegov rad

Općepoznatoj spoznaji da redovna vježba snaži vaše mišiće i čini ih otpornijima dodajemo jednu manje poznatu: znanstvenici su utvrdili da fizička aktivnost jača mozak na potpuno isti način.

Dosadašnja istraživanja dokazala su da vježbanje potiče stvaranje novih mitohondrija – strukture u stanicama koja proizvodi tjelesnu energiju. Taj proces pojačava izdržljivost mišića i smanjuje sklonost debljanju.

Znanstvenici sa sveučilišta u Južnoj Karolini utvrdili su da redovno prakticiranje kardiovježbi potiče rad moždanih stanica, prenosi Daily Mail. Voditelj istraživanja, dr. Mark Davis iznio je zaključak da taj proces pomaže mozgu da radi brže i efikasnije. 'Dobivamo sve više dokaza da vježba održava mozak mlađim', izjavio je dr. Davis magazinu Scientific American.

Redovita tjelesna aktivnost u kratkom roku može smanjiti mentalni zamor i izoštriti sposobnost mišljenja. A velika proizvodnja mitohondrija u mozgu stvara štit protiv oboljenja poput Alzheimera.

Znanstvenici su došli do tih zaključaka nakon eksperimenta provedenog na miševima. Polovina miševa trčala je na pokretnoj traci pola sata dnevno, dok je druga polovina živjela u kavezima bez vježbanja. Nakon osam tjedana takvog režima ishod je bio očekivan: 'aktivni' miševi mogli su izdržati 126 minuta vježbanja prije nego su se umorili, dok je kod 'lijenih' nastupio zamor nakon 74 minute. No uzorci tkiva pokazali su pojačanu prisutnost mitohondrija u mozgovima miševa koji su vježbali, kao i pojačan rad moždanih stanica.

Dr. Davis izjavio je da je realno očekivati da se identični procesi događaju i u ljudskom mozgu. A vježbanje kojem su miševi bili izloženi odgovaralo bi ljudskoj aktivnosti od pola sata džoginga dnevno - i toliko je, dakle, dovoljno da se uoči razlika.