meko i sočno

Tajna savršenog biskvita: Uz ove savjete kolači će uspjeti baš svaki put

24.12.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Da biste dobili mekan i sočan biskvit, ključno je izbjeći neke od čestih grešaka te u svoju kulinarsku rutinu uvrstiti neke jednostavne trikove jer su garancija uspješnog kolača

Svi znamo da je u pečenju kolača, a posebno torti, najvažnije pogoditi pravu teksturu biskvita. Ono što želimo je lagano, prozračno i sočno tijesto, a to nije nimalo lako dobiti - posebno ako nemate obilje iskustva!

Srećom, postoji nekoliko smjernica uz koje ćete uvijek moći postići idealnu teksturu biskvita, samim time i kolač koji će izgledom i okusom vjerno oslikavati količinu ljubavi utkane u njegovu izradu.

Pripazite na veličinu jaja

Veličina jaja igra bitnu ulogu u teksturi biskvita, posebno u receptima u koje ih ide veća količina. Nije isto ako stavite deset komada veličine S ili L, stoga stručnjaci savjetuju držati se zlatne sredine i za izradu kolača birati srednju veličinu (M). Naravno, osim ako je u receptu izričito navedeno drugačije.

Držite se uputa

Upute su tu s dobrim razlogom. Iako razlog pojedinih koraka nije objašnjen u detalje, svaki ima svoju svrhu. Primjerice, poželjno je u jednoj zdjeli umiješati sve suhe sastojke da bi se posve sjedinili, a u drugoj prvo dobro izmiksati sve mokre sastojke.

Kada ih miješate zajedno, uvijek sadržaj 'mokre' zdjele u laganom mlazu istresite u 'suhu'. Razlog? Tako ćete izbjeći nepoželjne grudice!

Napravite čvrst snijeg

Čvrstoća snijega od bjelanjaka važna je za prozračnost biskvita te će se trud uložen u nešto duže miksanje itekako isplatiti. Ono što svakako želite izbjeći su bilo kakve mrvice ili ostaci tekućine (poput vode nakon pranja) u posudi u kojoj ćete miksati bjelanjke jer bi oni mogli u potpunosti spriječiti postizanje krute teksture.

Posebno se to odnosi na sitne ljuske koje mogu upasti u posudu prilikom razbijanja jaja te na komadiće žutanjka, uz koje gotovo sigurno nećete dobiti željenu teksturu snijega.

Kako znati kada je snijeg gotov? Kada ga možete rezati nožem ili, ako ste hrabriji, okrenuti naopako zdjelu, pri čemu se ne bi trebao odvojiti od nje.

Savjet kulinarskih eksperata za postizanje čvrstog snijega jest i dodavanje dijela šećera koji ide u žutanjke jer će pomoći u zgušnjavanju.

Oprezno s miješanjem

Oni iskusniji u kuhinji dobro znaju da nikad ne smijete staviti sve sastojke odjednom i tek ih onda miksati, već je bitno dodavati namirnice malo-pomalo da bi se lijepo sjedinile.

Ako u receptu nije navedeno razdvajanje suhih od mokrih sastojaka, krenite od miksanja žutanjka i šećera dok ne dobijete svijetložutu boju - ona je pokazatelj sjedinjavanja sastojaka.

Zadnji uvijek dodajte snijeg od bjelanjaka, a on se pritom nikad ne miksa da bi zadržao svoju prozračnost. Što nježnije ga umutite dok se posve ne stopi s ostatkom smjese.

Oslonite se na čačkalicu

S obzirom na to da se jačine pojedinih pećnica razlikuju, umjesto da slijepo vjerujete uputi o vremenu potrebnom da se biskvit ispeče, nekoliko minuta prije njegovog isteka čačkalicom provjerite sredinu kalupa.

Ako vam na njoj ne ostane ništa - biskvit je gotov! U slučaju da je isteklo vrijeme preporučenog pečenja, a na čačkalici i dalje ostaje ljepljiva smjesa, nastavite ga peći.

Izbjegnite česte greške

Kada je biskvit gotov, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi prije nego što ga krenete odvajati od kalupa, a kada odlučite maknuti kalup, nožem prođite uz rubove da ne bi popucao prilikom odvajanja.

Jedna od najčešćih grešaka pri pečenju biskvita jest otvaranje vrata pećnice prije nego što je gotov. Naime ulazak hladnijeg zraka (odnosno, izlazak potrebne topline) uzrokovat će neželjeni 'pad' i niži kolač nego što je očekivano. Posebno pripazite ako radite biskvit koji planirate rezati na dva ili tri dijela kako bi zadržao potrebnu visinu.

Ono u čemu mnogi griješe jest i stavljanje kreme na previše suh biskvit. Do suhoće najčešće dolazi prilikom predugog pečenja ili pečenja na previsokoj temperaturi, što uzrokuje nastanak korice.

Ona postaje poput zaštitnog sloja biskvita pa ne samo da se krema neće upiti, već će prilikom rezanja doći do neželjenog odvajanja kolača. Što učiniti? Jednostavno prelijte suhi biskvit s nekoliko žlica mlakog mlijeka, soka ili vode koju ste prokuhali s malo šećera.