efektna torta

Dosadili su vam tradicionalni kolači? Oduševit će vas ovaj recept bez pečenja

20.12.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Ukusna torta od bundeve, sira i slasnih keksića od cimeta sjajna je alternativa klasičnim kolačima od oraha i čokolade

U blagdansko doba navikli smo uživati u obilju keksića i kolača, no zašto ne bismo otišli korak dalje i sve malo 'začinili' jednom efektnom tortom?

Donosimo recept za tortu od bundeve i slasnih keksića od cimeta koja je kao stvorena za Božić jer donosi baš sve što želimo u ovo doba - toplinu, ugodu i nježne arome koje podsjećaju na dom i obitelj.

Također, sjajna je alternativa tradicionalnim kolačima od oraha i čokolade te će biti pravi kontrast ostatku blagdanskih slastica. Dakako, prednost je i vrlo privlačan izgled koji poziva na još barem jedan zalogaj...

Sastojci:

Mješavina začina

  • 4 žlice cimeta
  • 2 i 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 2 žličice muškatnog oraščića u prahu
  • 1 žličica pimenta
  • 1 žličica mljevenog klinčića

Podloga

  • 150 g Speculoos keksa (ili sličnih keksića od cimeta)
  • 75 g otopljenog maslaca
  • 1 mješavine začina (iz prethodnog koraka)

Nadjev

  • 300 g krem ​​sira
  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 g pirea od bundeve
  • Ostatak mješavine začina
  • 115 g štaub šećera
  • 2 listića želatine

Šlag

  • 200 ml tekućeg vrhnja
  • 50 g šećera
  • Tekući karamel

Priprema:

Kekse grubo usitnite, zatim dodajte ohlađeni otopljeni maslac i prstohvat mješavine začina.

Dobro izmiješati i rasporediti po dnu kalupa za pečenje i ostaviti na hladnom mjestu da se stegne. Potom omekšajte želatinu u posudi s hladnom vodom.

U zdjeli za salatu pomiješajte krem ​​sir, jogurt i šećer. Želatinu izvadite iz hladne vode i nakon što je ocijedite razrijedite je žlicom kipuće vode pa dodajte u smjesu sa sirom. Sve dobro umutiti pjenjačom.

Smjesu izlijte na podlogu od stvrdnutih keksa i ostavite da se stegne barem 4 sata u hladnjaku, po mogućnosti i preko noći.

Umutiti šlag i staviti na vrh torte, na kraju dodati tekući karamel.