ZA DEČKE

Sve o poremećajima rada hipofize

31.03.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Hormoni kontroliraju pubertet i prelazak iz dječaštva u odraslo doba. Taj proces kontrolira i usmjerava žlijezda po imenu hipofiza. Međutim, ponekad ona ne radi kako treba, pa nastaje zakašnjeli ili ometani tijek puberteta

Promjene u pubertetu nastaju zbog podražaja hipofize na lučenje gonadotropnih hormona iz hipotalamusa i susjednih moždanih centara koji do tada nisu bili aktivni ili su bili zakočeni. Razdoblje puberteta karakteriziraju najprije tjelesne, a tek kasnije spolne promjene, koje nastaju pod neposrednim utjecajem hipofizarnog hormona rasta, hormona štitne žlijezde te androgenih hormona nadbubrežnih i spolnih žlijezda.

Saznaj koji su simptomi da ti hipofiza ne radi kako treba. Ukoliko ih primijetiš, trebao bi otići k liječniku.

Problemi s rastom

Ako u pubertetu ne rasteš te ne vidiš promjene na svojim spolnim organima, znak je da nema dovoljno hormona rasta ili da u tijelu nema odgovora na izlučene hormone rasta.

Prevelik rast - gigantizam

Gigantizam se događa kada dolazi do prevelike sekrecije hormona rasta, a to je uzrokovano dobroćudnim tumorom zvanim adenom hipofize. Uz prekomjeran rast, obično preko dva metra, tu je i zakašnjeli pubertet. Radi se o vrlo visokim mladim ljudima s nesrazmjerno dugim rukama i nogama, velikim šakama i stopalima, smanjenim libidom, a zna se javiti i dijabetes.

Nema sekundarnih spolnih oznaka

Ovo znači da ti se ne razvijaju mišići, glas ne mijenja te ti ne rastu dlake po licu i tijelu. Ovo je još jedan znak da hipofiza ne radi kako treba. Dakako, treba uzeti u obzir da svi dečki ne dobivaju jednaku količinu dlaka po tijelu te ne poprimaju jednako dubok glas. Problem je jedino ako ti uopće dlake ne rastu ili se glas uopće ne mijenja.

Problemi sa štitnjačom

Hipofiza može djelovati i na nepravilan rad štitnjače. Ovi simptomi variraju. Neki tinejdžeri počnu ćelavjeti, stalno su umorni, udebljali su se, ne podnose hladnoću, dok drugi ne mogu spavati, hiperaktivni su i stalno zabrinuti. U ovom slučaju obično je potrebna hormonalna terapija.

Nespecifični problemi

Nepravilan rad hipofize u pubertetu također može izazvati česte glavobolje, povraćanje, probleme s vidom, čestu glad i neobjašnjiv gubitak na težini.

Za kraj, znaj da pubertet ne dolazi kod svakog dečka u isto vrijeme. Kao dobna granica uzima se 12. godina kao početak puberteta i 19. godina kao njegov kraj, no nije čudno ako imaš već, primjerice, 13 godina i još ne vidiš neke velike promjene na sebi. Ovo je samo znak da ćeš u pubertet ući nešto kasnije, stoga ne treba paničariti.