Spužve, daske i magneti

Stručnjaci savjetuju čega se hitno trebate riješiti da biste imali urednu kuhinju

25.02.2023 u 20:11

Bionic
Reading

Spužve i stare daske za rezanje skupljaju velik broj opasnih bakterija i treba ih hitno ukloniti iz kuhinje, naglašavaju stručnjaci

Kuhinja je poznata kao srce i duša svakog doma te prostorija u kojoj mnogi od nas provode najviše vremena. Baš zato trudimo se održavati je čistom i urednom kako bi nam kuhanje i objedovanje bili ugodniji i s više užitka.

No koliko god se trudili držati je čistom, postoji velika šansa da se u njoj nalaze neki od predmeta za koje stručnjaci ističu da su vrlo nehigijenski i štetni za zdravlje, zbog čega bi ih se trebalo riješiti puno prije velikog proljetnog čišćenja!

Redovito mijenjajte spužve i bacite ih čim dobiju neugodan miris

Stare spužve uvjerljivo drže vrh popisa predmeta koji imaju najviše bakterija u kuhinji. Iako njihovu upotrebu možemo produžiti pranjem u sapunici ili perilici za suđe, pa čak i grijanjem u mikrovalnoj pećnici, istraživanje iz 2017. godine donijelo je razočaravajuće vijesti.

Naime, koliko god se trudili čistiti spužve, zbog nakupljene vlage one obiluju bakterijom Moraxella osloensis, a ona može izazvati razne infekcije, posebno kod osoba slabijeg imuniteta.

Velik broj bakterija također je zamijećen na starim daskama za rezanje jer se utori nastali dugotrajnim korištenjem vrlo teško čiste, a istovremeno nakupljaju vlagu. Pomaže imati posebnu dasku za meso i ribu, a posebnu za povrće, voće, kruh i sl., jer se tako na najsigurniji način sprječava prijenos bakterija.

Ako primijetite da daska za rezanje ima vidne ureze i da je teško čistite, savjet je da je što prije zamijenite novom i tako u potpunosti izbjegnete mogućnost razvoja bakterija koje mogu narušiti zdravlje vas i vaših ukućana.

Komadići starog posuđa mogu završiti u jelu

Staro posuđe možda je godinama u vašoj obitelji, međutim odlomljeni i oštećeni dijelovi mogu biti vrlo opasni.

'Komadići gume mogu se otopiti u vrućim tekućinama, a strugotine sa stare drvene kuhače mogu završiti u jelu. To nikako nisu stvari koje želimo naći u obroku', naglašava kuharica i poznata blogerica Sylvia Fountaine.

Aparati koje ne koristimo, magneti i predmeti iz kafića samo zauzimaju prostor

Kuhinju je vrlo lako zatrpati raznim aparatima koje rijetko ili nikad ne koristimo. Dobro je promisliti o tome što vam je zapravo potrebno pa prodati ili pokloniti one koji su vam uistinu suvišni. Krenite od bacanja knjižica za upotrebu i kutija za pohranu koje vam samo oduzimaju prostor!

Među predmetima koji zapravo ničemu ne služe razne su žličice, štapići, slamke i vrećice šećera iz kafića i restorana. Kada ih odlučimo ponijeti kući, čini se kao da ćemo imati neku korist od njih, ili barem sentimentalnu vrijednost, no istina je da ih češće samo preslagujemo s jednog na drugo mjesto.

Ako posjedujete takve predmete, možda je ovo pravi trenutak da se prisjetite kada ste ih prikupili i kažete im - zbogom.

Slično je s magnetima kupljenima na putovanjima, a koje, budimo iskreno, većina nas bez puno razmišljanja nagomilava na hladnjaku. Velik broj magnetića može stvoriti dojam neurednosti i zatrpanosti prostora, zbog čega stručnjaci savjetuju da se njihov broj ograniči tako što ćete ih rotirati u određenim periodima.

Provjerite valjanost namirnica i bacite one kojima je istekao rok

Ako volite eksperimentirati sa začinima, velika je vjerojatnost da posjedujete njihovu zavidnu kolekciju. Samim time, velika je vjerojatnost da neke od njih godinama posjedujete i da im je rok odavno istekao!

Iako se može činiti da je gotovo nemoguće da začinima istekne rok valjanosti, dokazano je da se ne bi trebali koristiti dulje od dvije do četiri godine. Osim toga, s vremenom izgube na aromi, a samim time i svoju funkciju u jelu.

Uz začine, pripazite na rok valjanosti kave jer jednom kad se raspakira iz omota, vrijedi tek dva tjedna. Također, provjerite datume na pakiranjima ulja jer većina vrijedi svega nekoliko mjeseci, pogotovo maslinovo ulje - ono se treba potrošiti u nekoliko mjeseci nakon otvaranja.

Naposljetku, ne zaboravite na zamrzivač! Nakupine leda mogu izazvati veću potrošnju struje i smanjiti učinak kvalitete zamrzavanja. Ne zaboravite provjeriti i njegove najudaljenije kutove u kojima se možda 'skrivaju' komadi mesa ili povrća koji su pohranjeni mjesecima, a ponekad i godinama, pa su značajno izgubili na okusu i kvaliteti, zbog čega ih nije preporučljivo koristiti.