IZBJEGNITE IH

Pet najčešćih grešaka zbog kojih vas čišćenje izluđuje više nego što bi trebalo

25.02.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Čišćenje doma možda nije vaša omiljena tjedna aktivnost, ali je neophodna ako želite uživati u čistom i mirisnom domu, znat gdje vam što stoji, ali i spriječiti bespotrebno kupovanje i bacanje. No, ako čistite, ali bez željenog učinka, možda se problem krije u pet najčešćih grešaka koje činimo prilikom čišćenja

Većina nas samo želi obaviti kućanske poslove u najkraćem mogućem vremenu s najboljim rezultatima. Kako biste se bolje organizirali, dobro je znati, ali i izbjeći pet najvećih pogrešaka u čišćenju koje vjerojatno činite. Unesite male, ali ključne promjene u svoju rutinu čišćenja i brže ćete obaviti posao i imati više vremena za uživanje u čistom domu.

Odgađanje čišćenja

Nešto što vam je iscurilo ili kapnulo na pod da li odmah obrišete ili ostavite da odstoji nekoliko dana? Čak iako ste u žurbi, kada vam nešto iscuri ili padne na pod, posebice ako se radi o slatkoj hrani, preporučljivo je odmah obrisati. U suprotnom velika je šansa da u to ugazite pa razmažete po cijelom prostoriji. U konačnici ćete imati čitav pod prljav, ali i strah od najezde mrava koji takve ostatke obožavaju. Izbor je na vama: odmah potrošiti 15 do 20 sekundi na mini čišćenje ili kasnije minimalno 20 minuta na pranje čitavog poda.

Isti princip vrijedi za gotovo svaki posao čišćenja. Nekoliko minuta svakodnevno utrošenih na čišćenje i raščišćavanje prostorija možda je naporno, no uvelike olakšava generalno tjedno čišćenje. Kuhinjske prostore za pripremu hrane treba dezinficirati, prljavo rublje staviti u košare, kupaonske umivaonike i vrata tuša obrisati nakon svake upotrebe, a nered poput pošte, novina i računa svakodnevno čistiti. Tada su tjedni zadaci poput brisanja prašine, usisavanja, čišćenja WC-a, brisanja kuhinjskih podova i pranja rublja puno jednostavniji.

Pogrešan raspored čišćenja

Nitko ne želi na čišćenje potrošiti više vremena no što je nužno. Ako prilikom temeljitog čišćenja počnete na pogrešnom mjestu prostorije, morat ćete se vratiti i ponoviti korake. Prvi korak neka bude raščišćavanje, pokupite stvari i maknite one koje ne pripadaju toj prostoriji. Spremite ih na njihovo mjesto.

Kada ste spremni za čišćenje, počnite s vrha sobe i krenite prema dolje. Ako počnete s čišćenjem poda, a zatim prijeđete na brisanje prašine sa slika i namještaja i uklanjanja paučine, morat ćete ponovno očistiti pod kada se prašina slegne. Kada čistite zidove tuša, vrata ili prozore, obavezno počnite od vrha.

Koristite pogrešne proizvode za čišćenje

Korištenje proizvoda za čišćenje koji nije dovoljno jak da obavi posao može značiti samo jedno – morat ćete ponoviti čitav proces čišćenja. Ako nakon pranja na odjeći ostaju mrlje, vjerojatno te koristili pogrešan deterdžent. Pažljivo pročitajte što je navedeno na etiketi i slijedite upute za najbolje rezultate. Čitanje naljepnica i uputa korisno je za čišćenje drugih stvar, uz to može uštedjeti vrijeme, ali i novac. Naime, korištenje pogrešnog proizvoda za čišćenje može trajno oštetiti neke površine. S druge strane, ako pokušavate smanjiti količinu kemikalija koje se koriste u vašem domu, prirodni ili 'zeleni' proizvodi za čišćenje mogu biti prilično učinkoviti ako se pravilno koriste.

Korištenje prljavih krpa i alata za čišćenje

Alati, aparati i krpe koje koristite za čišćenje, ako nisu sami čisti, mogu dodatno pogoršati stvari te pogodovati širenju bakterija. Ako s njima ne postupate pravilno, kuhinjske spužve su savršeno mjesto za razmnožavanje koliformnih bakterija (Salmonella ili E.coli). Perilica za rublje koja se ne čisti redovito sadržavat će nataloženu prljavštinu te može uzrokovati neugodan miris rublja. Usisavač pak, ako je prljav, umjesto da usisava prašinu, izbacivat će je uokolo.

Ne učite djecu da sudjeluju u kućanskim obvezama

Savršeno vrijeme za uključivanje djece u kućanske poslove je kada su još mala djeca. Naime, kada su još malena, djeca žele raditi sve što rade mama i tata. Dakle, počnite s jednostavnim stvarima s kojima mogu pomoći, poput slaganja ručnika i odlaganja ili odnošenja svoje prljave odjeće u koš. Kako odrastaju, možete im prepuštati, složenije kućanske poslove, kao, na primjer, pranje rublja.

Napravite tablicu zadataka, objesite je na svima vidljivo mjesto i podučite djecu istom principu kojeg biste i sami trebali slijediti – da svakodnevno obavljanje nekoliko malih zadataka čini cjelokupni posao čišćenja puno lakšim. S mlađom djecom počnite s jednostavnim zadacima poput brisanja prašine s ravnih površina, pranja prozora neotrovnim sredstvima za čišćenje (destilirani bijeli ocat i voda) i postupno ih uključite u gotovo svaki posao čišćenja kućanstva.