SAVJETI STRUČNJAKA

Možete li ipak ručno oprati odjeću na kojoj piše 'samo kemijsko čišćenje'?

07.04.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Oznake za njegu odjeće ponekad rezultiraju pretjeranom opreznošću njihovih proizvođača, no postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati ako ih ipak planirate zanemariti

Mnogima je kemijsko čišćenje skupo i nepraktično, a ako vas živicraju oznake na odjeći na kojoj piše da se treba samo kemijski čistiti, dobro je znati da je neke komade ipak moguće ručno prati, no to biste svakako trebali činiti s oprezom.

Postoji mnoštvo čimbenika koji diktiraju kako će pojedini odjevni predmet reagirati na vodu, a oni nisu uvijek navedeni na etiketi za njegu. Davanje pretjerano opreznih uputa kao što je 'samo kemijsko čišćenje' svakako je udarac na džep potrošača, pogotovo ako se taj odjevni predmet može očistiti na drugi način.

No, nažalost, to ne sprečava robne marke da nagađaju u uputama za njegu ako nisu imale vremena same provesti testove ili dobiti dovoljno informacija od dobavljača tkanine. Procjena može li se nešto označeno kao ‘samo za kemijsko čišćenje’ prati vodom zahtijeva više informacija nego što ih daje proizvođač odjevnog predmeta.

Da biste napravili pouzdanu procjenu, trebali biste barem znati sastav i konstrukciju vlakana, vrstu boje koja se koristila, jesu li na tkaninu nanesene kemijske završne obrade kako bi joj se dao sjaj ili dodatne aplikacije, je li tkanina prethodno skupljena, kako na gumbe, patentne zatvarače ili druge metalne značajke na odjevnom komadu može utjecati voda i hoće li podstava drugačije reagirati na vodu od glavne tkanine odjevnog predmeta.

Obratite pažnju na teksturu

Općenito govoreći, trebali biste moći ručno prati sve što je izrađeno od pamuka, lana ili mješavine poliestera, osim ako nije tretirano kemikalijama kako bi se dobio drugačiji efekt ili čvršći izgled. Te završne obrade su ponekad topive u vodi i pranje može uzrokovati to da tkanina izgubi formu.

Slično, svila se može prati ručno, ali ručno pranje može promijeniti sjaj tkanine. Ako imate odjevni predmet izrađen od posebno osjetljive svile, poput šifona ili georgettea, najbolje je da ga odnesete na kemijsko čišćenje jer je veća vjerojatnost da takve vrste tkanina neće dobro podnijeti pranje vodom.

Oprezno postupajte s podstavljenom odjećom

Trebate imati na umu i to da se sve što perete vodom može malo skupiti, no često se tkanine označavaju isključivo za kemijsko čišćenje samo zato što ih proizvođač nije prethodno oprao da bi spriječio kasnije skupljanje. Ako je to slučaj, kontakt s vodom može uzrokovati dramatično smanjenje odjevnog predmeta, a posebno oprezni morate biti s komadima koji imaju podstavu. Ako vanjska i unutarnja tkanina različito reagiraju na vodu, mogli biste se naći sa sakoom ili suknjom deformiranog izgleda.

Osim toga, ako namjeravate prati džemper od vune ili kašmira s oznakom samo za kemijsko čišćenje, imajte na umu to da pranje u perilici može uzrokovati filcanje. Stoga ove odjevne predmete treba prati samo ručno koristeći pH neutralni deterdžent za vunu.

Pazite na boju

Općenito govoreći, postojanost boje odjevnog predmeta ovisit će o vrsti bojila koja se koristi, kao i o sadržaju vlakana. Porozne tkanine poput svile, pamuka i lana dobro podnose prirodne boje, ali one nisu dovoljno otporne na otapala pa bi kemijsko čišćenje moglo rezultirati promjenom njihova izgleda.

Kako je odjevni predmet obojen, ponekad je nemoguće utvrditi, pa ako ste zabrinuti za to da će vam bluza ili haljina izblijedjeti ili da će se razliti boja na posebno lijepom uzorku, pridržavajte se uputa na etiketi.