ZA ZDRAVLJE

Što trebate znati o prehrani u 20-ima, 30-ima, 40-ima, 50-ima...

06.05.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Potragu za idealnim načinom prehrane ne otežava samo to što se gotovo svaki tjedan pojavi jedna nova idealna namirnica, već i to što se s godinama mijenja naš metabolizam, ali i prehrambene navike

Zbog razlike u metaboličkim aktivnostima, ali i mišićnoj masi, zdrava prehrana za one u koji su u dvadesetima drastično se mijenja kad zakoračimo npr. u 50-e.

Budući da ne postoji idealan način prehrane koji odgovara svima, nutricionisti su dali bitne neophodne smjernice za zdravu prehranu u svakoj fazi života.

Evo kako trebate prilagoditi svoju prehranu u odnosu na dob: 

Kad imate 20 godina

Većina ljudi u svojim dvadesetima ne pazi pretjerano na prehranu i bez posljedica mogu jesti doslovce sve, ali kako objašnjavaju nutricionisti, to ne znači da to i trebaju često raditi. Ako u ovoj dobi usvojimo zdrav način prehrane i steknemo naviku redovitog vježbanja, to znači da ćemo u kasnijim fazama života imati puno manje problema. Bilo bi idealno kad bismo svaki dan na svom meniju imali dvije ili tri manje porcije povrća, jednu porciju voća, porciju cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti. Osim što je bitno kakvu hranu unosimo u organizam, bitna je dosljednost jer se u ovoj dobi postavlja temelj za zdrav metabolizam. Dakle, umjesto da se izgladnjujete cijeli dan i navečer prejedate, rasporedite hranu na više malih obroka tokom dana. Budući da se u toj dobi još formiraju kosti, ne zaboravite na dovoljan unos kalcija, vitamina C, bobičasto voće, agrume, grah, jaja, ribu i zeleno povrće.

Kad imate 30 godina

Nutricionistica Farah Fahad objašnjava kako se naš metabolizam počinje usporavati krajem 20-ih i početkom 30-ih. U ovoj dobi potrebno je prilagoditi meni i unos kalorija. Stoga pripazite na veličine obroka, reducirajte prerađenu hranu i punomasnu hranu i radije se odlučite za svježe povrće, voće, proteine i cjelovite žitarice. I dok se prehrana 30-godišnjaka ne razlikuje puno od 20-godišnjaka, stručnjaci preporučaju i orašaste plodove, sjemenke i zeleno povrće. Osim toga, ova je hrana bogata folnom kiselinom, što je dobro za zdravlje mozga, kao i za plodnost.

Kad imate 40 godina

U ovoj ćete dobi možda osjetiti i simptome perimenopauze prije nego što uđete u punu menopauzu. Budući da se metabolizam usporava nakon menopauze, prehranu obogatite hranom bogatom vlaknima i povrćem koje je siromašno kalorijama. Svaki obrok neka sadržava protein i malo masnoća jer će vas ova kombinacija držati dulje sitima. Osim toga, ovako ćete usporiti smanjivanje mišićne mase što započinje u ovoj dobi. Jedite orašaste plodove pout badema koji su dobri za srce, a poželjno je konzumirati i više integralnih žitarica. Šećer, naravno, izbjegavajte.

Kad imate 50 godina

Metabolizam u ovoj dobi nastavlja s usporavanjem pa je bitno nastaviti s prehranom bogatom vlaknima, poput one u 40-ima. U ovoj fazi treba pripaziti da je prehrana obogaćena s više proteina zbog nastavka smanjenja mišićne mase. Budući da naša sposobnost apsorbiranja određenih hranjivih tvari poput vitamina B12, vitamina D i kalcija postaje manje učinkovito s godinama, preporučuje se uzimanje suplemenata ili kad se radi npr. o kalciju, povećavajte unos hrane bogate kalcijem poput jogurta, sira ili soka od naranče.

Kad imate 60 godina

Osim što morate malo smanjiti unos kalorija, zdrava prehrana u 60-ima slična je onoj u vašim 50-ima. Još uvijek morate konzumirati namirnice bogate proteinima, kao i povrća koje sadržava puno vlakana. U 60-ima bi bilo poželjno na jelovniku imati više cjelovitih žitarica, omega 3 i hranu bogatu magnezijem, jer je dokazano kako su dobri za zdravlje organizma, osobito zdravlje mozga. U ovoj dobi ne zaboravite niti na probiotike ili hranu bogatu probioticima jer možete početi primjećivati probleme s probavom. Nutricionisti preporučuju konzumaciju zelenog lisnatog povrća jer smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala, a morate unositi i što više zdrave masnoće. 

Kad imate iznad 70 godina

Mnogi  nakon sedamdesete godine gube apetit. Mogući uzroci su gubitak osjetnih pupoljaka ili smanjenja mogućnost kretanja. Prehrana u ovoj dobi života treba biti raznolika i sadržavati nutrijente poput magnezija, vlakana, vitamina i masnoća. Dakako, važno je ne preskakati obroke i paziti na dnevni unos vode. Budući da su obroci u ovoj dobi obično manji, prehrana neka bude bogata hranjivim tvarima i antioksidansima.