VAŽAN MINERAL

Ovo su namirnice koje sadrže najviše magnezija

05.11.2025 u 15:16

Bionic
Reading

Magnezij često nazivaju 'mineralom života' jer sudjeluje u više od 300 biokemijskih procesa u našem tijelu

Ovaj mineral ključan je za energiju, zdravlje srca, funkciju živčanog sustava i kvalitetu sna, a njegove rezerve u tijelu mogu se brzo iscrpiti zbog stresa, loše prehrane i današnjeg ubrzanog načina života.​

Magnezij je kofaktor u proizvodnji ATP-a (adenozin trifosfata) - glavnog 'energetskog novca' stanice. Ako ga nema dovoljno, stanice ne mogu efikasno proizvesti energiju, što rezultira kroničnim umorom i slabošću.​

Neke namirnice sadrže značajne količine magnezija, a evo o kojima se radi:

Sjemenke bundeve - 156 mg u 28 g

Pravi su šampioni po sadržaju magnezija - jedna šaka (oko 28 grama) pokriva gotovo 40 posto dnevnih potreba. Uz magnezij, bogate su cinkom, koji jača imunitet, željezom za energiju i zdravim mastima.​

Kako ih konzumirati: pržite na suhoj tavi s malo himalajske soli i začina, dodajte u domaće granole i energetske pločice, posipajte preko juha od bundeve ili mrkve te umiješajte u humus za dodatnu hrskavost.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Konopljine sjemenke - 210 mg u 30 g

Tehnički najkoncentriraniji prirodni izvor magnezija među dostupnim namirnicama, a sadrži sve esencijalne aminokiseline i idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.​

Kako ih konzumirati: dodajte dvije žlice u smoothie za kremastiju teksturu, pomiješajte u domaći pesto umjesto pinjola, posipajte npr. preko tosta s avokadom te umiješajte u jogurt s voćem za proteinima bogat doručak.

Tamna čokolada (sirovi kakao) - 327 mg u 100 g

Kvalitetna tamna čokolada (85 posto kakaa i više) ne samo da zadovoljava žudnju za slatkim, već je i izvrsna za dozu magnezija. Kakao također sadrži flavonoide koji podržavaju kardiovaskularno zdravlje.​

Kako je konzumirati: otopite 20-30 g tamne čokolade u toplom biljnom mlijeku, dodajte kakao u zobene kaše ili chia puding, naribajte preko jogurta s orašastim plodovima, napravite domaće zdrave kuglice s kakaom i datuljama.

Špinat - 157 mg po šalici

Lisnato zeleno povrće prirodno je bogato magnezijem jer je on sastavni dio klorofila - zelenog biljnog pigmenta. Kuhani špinat koncentracijom nadmašuje svježi zbog gubitka vode.​

Kako ga konzumirati: pirjajte s češnjakom i maslinovim uljem kao prilog, dodajte u paste s kremastim umacima, umiješajte u omlet ili u zeleni smoothie s bananom za blažu aromu.

Kvinoja - 118 mg po šalici

Ova 'pseudožitarica' ne samo da je bogata magnezijem, već sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini kompletnim proteinom. Prirodno je bezglutenska i vrlo brzo se skuha.

Kako je konzumirati: koristite je kao osnovu za ukusni grain bowl s pečenim povrćem ili pripremite kao salatu s povrćem i tahinijem. Dodajte u juhe umjesto riže ili tjestenine, a jutro započnite kašom s biljnim mlijekom i voćem.

Što se tiče važnosti magnezija, nutricionisti podsjećaju da je ovaj mineral iznimno bitan za reguliranje protoka kalcija u živčane stanice i kontroliranje neuromuskularne pobuđenosti. Nedostatak može uzrokovati mišićne grčeve, posebno noću u listovima, trzanje očnih kapaka i mišića ramena, trnce i utrnulost u udovima, tremor i slabost.​

Magnezij pomaže u regulaciji srčanog ritma i sprječavanju aritmije, održavanju normalnog krvnog tlaka opuštanjem krvnih žila te smanjenju rizika od hipertenzije, posebno kod žena.​

Ovaj mineral sudjeluje i u regulaciji neurotransmitera koji utječu na raspoloženje. Studije pokazuju da suplementacija magnezijem može poboljšati simptome blage depresije i anksioznosti, smanjiti razdražljivost i nervozu te poboljšati kvalitetu sna.​ Ključan je i za funkciju inzulina i metabolizam glukoze, a nedostatak može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji i povećanom riziku od dijabetesa tipa 2.​

Treba spomenuti i da je oko 60 posto magnezija pohranjeno u kostima, gdje pomaže u formiranju koštane strukture, regulaciji kalcija i fosfora, aktivaciji vitamina D i sprječavanju osteoporoze.​

Povezanost s vitaminom D

Magnezij i vitamin D čine 'nerazdvojan par' u organizmu. Magnezij je potreban za njegovo pretvaranje u aktivnu formu, metabolizam u jetri i bubrezima te apsorpciju kalcija.​

Inače, uzimanje visokih doza vitamina D bez dovoljno magnezija može dodatno iscrpiti zalihe potonjeg, što objašnjava zašto nekima razina vitamina D ostaje niska unatoč suplementaciji.​

Među ranim simptomima nedostatka magnezija su i umor i iscrpljenost nakon odmora, glavobolje i migrene, razdražljivost i promjene raspoloženja, poteškoće sa snom ili nesanica te žudnja za čokoladom (tijelo intuitivno traži magnezij).​

Ozbiljniji simptomi pak uključuju mišićne grčeve i spazme, nepravilan srčani ritam (aritmija), povišen krvni tlak, trnce u rukama i nogama, vrtoglavicu i simptome astme.​

Nadalje, kronični stres povećava izlučivanje magnezija, a i pretjerana konzumacija alkohola i kofeina doprinosi gubitku. Dijete i intenzivna fizička aktivnost, određeni lijekovi poput diuretika, gastrointestinalne bolesti te starija životna dob dodatno povećavaju potrebe za magnezijem.​