BLAGDANI SU TU

Što mora imati savršen božićni film?

25.12.2008 u 11:00

Bionic
Reading

Iako smo ih gledali stotinu puta, božićni filmovi su neizostavni dio blagdanskog ozračja. Jeste li ikad razmišljali o tome kako bi izgledao vaš film na temu Božića kad biste bili redatelj?

Božićni filmovi, složit će se svi, savršeno pristaju u ove blagdanske dane dokolice i odmora od svih obveza. Iako filmove poput Divan život, Sam u kući, Kako je Grinch ukrao Božić, Vilenjak ili urnebesni Najluđi Božić s Chevyjem Chaseom u glavnoj ulozi znamo gotovo napamet, opet nas nekako prikuju ispred TV ekrana jer svi želimo barem na trenutak zaroniti u tu božićnu čaroliju.

Vjerojatno ste i sami ponekad, oduševljeni ili pak iznervirani onim što ste vidjeli, razmišljali kakav bi bio vaš idealan božićni film.
Bi li to bila slatka romantična komedija ili kakav crni humor? Možda vas naše upute potaknu da jednoga dana (nikad se ne zna) uzmete kameru u ruke i snimite vlastiti božićni blockbuster. A ako i ne, vjerujemo da će vas barem naše upute malo zabaviti.

Za početak izaberite jednog mrzovoljnika. To će biti najmanji problem. Kao idealan primjer može vam poslužiti lik Scroogea u izvedbi Alastaira Sima, iz istoimenog filma iz 1951. godine.

Nakon što ste stvorili idealan materijal na kojemu ćete prikazati svemoć božićne čarolije, slijede dodaci. Za početak ubacite barem jednu sladunjavu pjesmu koja će navući suzu na oko svakoj bakici u kvartu.

Slijedi vrlo važan dodatak filmu - gomile obiteljskih vrijednosti. Vrlo slikovito prikazao nam je to Macaulay Culkin u filmu 'Sam u kući' (1990). Božić pravim postaje tek kad je cijela obitelj na okupu, po mogućnosti uz dodatak pravog Djeda Božićnjaka ili preobraćenog kriminalca.

Kao vizualni okvir, cijelo događanje uronite u bezbrojne pahulje snijega koje u trenu stvaraju idilu. Proljetni okoliš već u sljedećem kadru neka uroni u snježne mećave. Baš kao u filmu 'Čudo u 34. ulici' gdje upravo pahulje najavljuju početak čarolije.

Sad je red da pojačamo čaroliju. U trenu se lažna brada lažnoga Djeda Božićnjaka pretvara u pravu, oči zasvjetlucaju, čarolija je tu. Pravi Djed Božićnjak spustio se ravno u film da usreći cijelu obitelj okupljenu pred televizorom. Čarolija postoji! Samo je treba pažljivo tražiti. Makar na TV-u.

Pravog božićnog ugođaja nema bez ljubavi, stoga obvezno film začinite s malo romantike. Mogu se mama i tata prvo malo svađati, pa se u trenu ponovno zavoljeti, ali ne zaboravite da je i Djed Božićnjak tek čovjek odkrvi i mesa (student bez posla ili djed sa slabom mirovinom), pa i njegovo srce žudi za nježnošću.

Da u konačnici film ipak ne bi bio pretjerano 'sladak' (jer ionako nam je dosta blagdanskog pretrpavanja kolačima), nadodajte malo mračne atmosfere. Baš poput 'Predbožićne noćne more' (The Nightmare Before Christmas) Tima Burtona. A ako želite iznervirati moraliste, savršena je inspiracija zli djedica kojeg je nadahnuto odglumio Billy Bob Thornton u filmu 'Zločesti Djed Mraz' Terryja Zwigoffa.

I eto! Film je gotov i spreman za uporabu. Još samo uhvatite dobar termin i vaš će film iz godine u godinu uveseljavati nove i novegeneracije zaljubljenih u blagdansko ozračje, dok će one druge zasigurno živcirati. Sretan Božić!