uzroci kloroze

Što kada zeleno lišće na biljkama u vrtu požuti? Ovo su najčešći razlozi

02.07.2022 u 20:51

Bionic
Reading

Kada lišće vanjskih biljaka požuti, to se obično povezuje s klorozom, simptomom uzrokovanom nedostatkom klorofila koji proizvodi lišće. Ovaj pigment je neophodan za fotosintezu i daje lišću zelenu boju. Postoji nekoliko razloga zašto bi se mogla pojaviti kloroza. Žuto lišće također može biti uzrokovano nametnicima i bolestima, ili jednostavno može biti znak normalnog procesa starenja biljke

Žuto lišće na biljkama može se pojaviti iz različitih razloga, a ovo su neki od najčešćih.

Nedostatak svjetla

Svjetlost je ključna za fotosintezu, pa ako biljka ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti, njezino će lišće izgledati izblijedjelo. Provjerite, ovisno o specifičnim zahtjevima biljke, i treba li joj puno sunca ili može podnijeti djelomičnu sjenu. Za biljke u lončanicama lijek može biti jednostavan - premještanje na sunčanije mjesto. No, kada se radi o zasađenim sortama, situacija je malo kompliciranija. Ako obližnje drvo ili grm stvara hlad, možda ga možete orezati. Ako to nije moguće ili zid ili zgrada bacaju sjenu na biljku, tada ćete je vjerojatno morati presaditi na sunčanije mjesto.

Manjak vode

Žuto lišće uobičajen je znak da biljci treba voda, a za tu pojavu često nije ni potrebno dugo sušno razdoblje. Nekoliko vrućih dana kada biljka izgubi više vlage kroz lišće nego što korijenje može apsorbirati može biti dovoljno da se pojavi žutilo. U tom slučaju biljku zalijevajte polako i duboko te ponavljajte po potrebi kako bi tlo bilo ravnomjerno vlažno.

Višak vode

Previše vode također može biti uzrok žutog lišća. Tla s lošom drenažom, kao što su glinena, mogu uslijed kiše postati čvrsto zbijena i preplavljena, a to potisnuti kisik. U takvom okruženju korijenje biljke ne može disati ili, što je još gore, oštećuje se ili zbija, a to sve uzrokuje pojavu žute i smeđe boju lišća i stabljika. U ovom slučaju biljke nemojte saditi na mjestima s lošom drenažom niti mijenjati tlo prije sadnje. Što se tiče povrtnjaka, razmotrite sadnju uzdignutih gredica.

Nedostatak hranjivih tvari

Dušik je često prvi nutrijent na kojeg se posumnja kao krivca kada lišće požuti, ali nije jedini. Žutilo lišća također može ukazivati na to da tlu nedostaju druge hranjive tvari kao što su željezo, mangan ili cink. I dok će vrtlari izvježbanog oka samo pregledom moći utvrdit što manjka u tlu, najpouzdanija metoda je test tla. On će pružiti precizne informacije o sadržaju hranjivih tvari i dodacima hranjivih tvari koje trebate unijeti.

Visok pH tla

Požutjelo lišće također može biti uzrokovano tlom koje je previše alkalno za biljku. Alkalno tlo izravno je povezano s nedostatkom hranjivih tvari. U tlu s pH iznad 7, hranjivo željezo je manje topivo i stoga manje dostupno. Zato je biljkama s visokim potrebama za željezom, kao što su borovnice, rododendroni i azaleje, potrebno kiselo tlo u kojem mogu apsorbirati dovoljno željeza.

U ovom slučaju najbolje je kombinirati ispitivanje tla s pH testom. Na taj način moći ćete dodati sve potrebne hranjive tvari, a istovremeno i sniziti pH tla dodavanjem sumpora.

'Opekotine' od gnojiva

Ako lišće izgleda spaljeno i osušeno, to može značiti da ste pretjerali s količinom gnojiva. Oštećenja mogu nastati na dva načina: kada topive soli u gnojivu izvlače vlagu iz korijena ili kada se granule gnojiva ili tekuće gnojivo prolije po listovima. Nisu sve biljke jednako osjetljive na opekline lišća gnojiva, a vruće i suho vrijeme povećava jačinu štete. Kako biste spriječili da se to dogodi, ako koristite granulirana gnojiva, pazite da biljke odmah nakon toga zalijete i da se na lišću ne nakupljaju granule. Ili koristite organsko gnojivo sa sporim oslobađanjem, koje je manje koncentrirano od anorganskog gnojiva.

'Opekotine' od pesticida ili herbicida

Kada prskate pesticide ili insekticide na temperaturi iznad 29 stupnjeva, prilikom visoke razine vlage ili po oblačnom danu, lišće lako može izgorjeti. Isto se može dogoditi kada prskate biljke koje su već pod stresom uzrokovane sušom, mrazom, nametnicima ili bolesti. Nakon nastale štete ne preostaje ništa drugo osim uklanjanja zahvaćenih dijelova biljke. Bez obzira na to prskate li organske ili anorganske pesticide, činite to na dan koji je suh, hladan i miran— to su uvjeti u kojima će se pesticid brzo osušiti na biljci, a pare se neće ispuštati pod djelovanjem vjetra i vrućeg zraka.

Gljivične ili bakterijske bolesti

Ako uzgajate rajčice, možda biste trebali pomno pratiti svoje biljke po pitanju dvije gljivične bolesti koje počinju žutim lišćem i na kraju ubijaju biljku. Riječ je o plamenjači i fuzariozi. Plamenjača počinje pjegama koje imaju žuti obrub koje se kasnije spajaju. Kod rajčica zahvaćenom fuzarioznom lišće žuti često samo s jedne strane biljke ili jedne strane grane. Nakon što je bolest zahvatila biljku, ne možete ništa učiniti osim uklanjanja i uništavanja zaraženih biljaka. Kako biste izbjegli ove bolesti, odaberite otporne sorte i prakticirajte dobru higijenu vrta i temeljito jesensko čišćenje jer patogeni prezimljuju u tlu dugi niz godina.

Oštećenja od insekata

Štete od nekoliko vrsta insekata može uzrokovati žutilo lišća, osobito kod povrća. Uobičajeni krivci su azijska bubamara, paukove grinje, stjenice i bijele mušice. Iako nužno ne ubijaju biljke, ključno je nadzirati povrtnjak kako biste mogli rano uočiti zaraze i poduzeti odgovarajuće mjere kontrole prije nego li se rašire.

Normalno starenje

Žuta boja i naknadno opadanje lišća, osobito starijeg lišća u donjem dijelu biljke, jednostavno može biti dio procesa starenja lišća. . Sve ovisi o učestalosti i broju listova, ali nekoliko povremenih žutih listova na zreloj biljci obično nisu razlog za brigu.