bez greške

Za vrt koji izaziva zadivljene poglede: Najbolji savjeti za prekrasno zelen travnjak čitave sezone

06.06.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Zelen, svježeg izgleda i uredno održavan travnjak jedan je od najljepših ukrasa svakog vrta. Iako se održavanje travnjaka čini kao vrlo lagan zadatak, nerijetko se događa da kod susjeda, ipak, trava bude zelenija. Međutim, uz ove savjete i vi ćete imati travnjak kojem se svi dive

Kada je riječ o brizi za travnjak u vrtu vrlo lako vam se može učiniti da je trava kod susjeda, doslovno, zelenija. No, ako usvojite osnovne i ključne korake u njezi travnjaka, upravo bi vaš vrt mogao biti onaj pred kojim se oduševljeno uzdiše.

Ryan Eilermann, viši direktor marketinga u Spectracide Lawn & Gardenu, kaže da je postizanje lijepog i raskošnog travnjaka lako, sve dok slijedite ove savjete , svaki put kada kosite travu. 'Košnja trave na pravu visinu je ključna jer joj to omogućuje do dobije sunčevu svjetlost i hranjive tvari koje su joj potrebne za bujan i zdrav rast,' napominje ova stručnjak za marthastewart.com.

Uspostavite raspored

Ispravna učestalost košnje može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, ali opće pravilo je da kosite travu otprilike jednom tjedno. 'Kosite onoliko često koliko je potrebno kako biste bili sigurni da niste odrezali više od trećine vlati trave odjednom', kaže Eilermann te dodaje: 'Za mnoge travnjake to znači jednom tjedno, ali neke travnjake će možda trebati kositi češće ili rjeđe. Kako biste bili sigurni da ne kosite previše, uspostavite raspored koji je lako slijediti.'

Nemojte previše skratiti travu

Održanje trave na pravoj visini ne samo da će pridonijeti njezinom lijepom izgledu, već će i spriječiti korov. 'Prekratka trava može rezultirati izloženim tlom, a time se povećava mogućnost nicanja korova koji u konačnici može prekriti travnjak. Iako mnogi vlasnici kuća uživaju vidjeti nekoliko maslačaka u svojim dvorištima, oni imaju mnogo prednosti za oprašivače. Stoga previsoka trava nije poželjna.Kada je trava prekratka može se pojaviti svračica, drugi, ne tako lijep korov.

Promijenite smjer košnje

Košenje trave u jednom smjeru rezultira estetski vrlo privlačnim linijama, a to je također dobro za zdravlje vašeg travnjaka. No, kako biste maksimalno iskoristili prednost ovakvog načina košnje. Eilermann predlaže izmjenjivanje smjera kod svake košnje trave.

Izbjegavajte košnju travnjaka u poslijepodnevnim satima

Košenje trave u najtoplijem dijelu dana može biti fizički zahtjevni, ali također može biti stresno za sam travnjak. 'Pokosite travu sredinom jutra kako biste joj dali vremena da se oporavi prije noći', savjetuje Eilermann.

Budite u toku s ostalim zadacima oko održavanja

Održavanje travnjaka puno je više od same košnje. Eilermann ističe da se travnjak također mora redovito zalijevati, gnojiti i plijeviti, kao i poduzeti mjere za sprječavanje bolesti i kontrolu insekata. 'Redovito provjeravanje tih mogućih problema oko travnjaka, održavanje redovnog rasporeda održavanja i posjedovanje odgovarajućeg arsenala alata i proizvoda ključni su za stvaranje bujnog, sretnog travnjaka,' zaključuje Eilermann.