vrlo efektno

Štite od pogleda, ali i skrivaju nedostatke: Ako ljepotu vrta narušava neugledna ograda, sadnja ovog cvijeća najbolja je odluka

05.06.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Ograde ponekad nisu reprezentativan ukras u vrtu. Dotrajale i izblijedjele – takve biste ih svakako željeli sakriti od pogleda. No uz ovih šest grmova i cvjetnih sorti to će vam itekako poći za rukom, a osim što će uspješno maskirati neugledne ograde, dvorištu će dati dodatnu dozu privatnosti

Ako želite od pogleda sakriti ružnu žičanu ogradu ili pak vrtu dati lijepu pozadinu, sadnja kombinacije grmlja i cvijeća duž rubne linije posjeda imat će efektan učinak.

Osim što će izgledati sjajno, pružit će zaštitu od znatiželjnih pogleda, ali ujedno osigurati izvore hrane te stanište za ptice, pčele i leptire. No kako biste to postigli, ključno je odabrati grmove i cvjetne sorte koji dobro funkcioniraju posađeni uz ograde.

Penjačice

Različite sorte penjačica vrlo su dobar izbor, a ove sorte ogradu će koristiti kao potrebnu potporu za rast. Vrlo popularni izbor su biljke poput kozje krvi, tekome ili ruža penjačica. Pasiflora je također zgodan izbor jer brzo raste, a obavijajući se oko ograde dobro cvjeta cijelog ljeta, sve do rane jeseni. U kreiranju bajkovitih prizora rijetko koja biljka može nadmašiti ružu stablašicu Eden. Njezina kremasta boja s malo ružičastog rumenila u sredini jednostavno oduzima dah dok se elegantno penje po ogradi i ukrašava prostor velikim mirisnim cvjetovima. Za uspješan rast penjačica ključno je uvijek i redovito ukloniti sve oštećene, bolesne ili previše zapetljane stabljike. Preostale zdrave stabljike samo treba usmjeriti prema ogradi kako bi rasle u punom sjaju.

Zimzelene biljke

Zimzelene biljke savršena su alternativa penjačicama, a dobar izbor su sorte poput božikovine, šimšira i japanske tise. Sve tri sorte poslužit će i kao mjesto gniježđenja za životinje, a tisa i božikovina imaju i bobice kao izvor hrane. Zimzeleni grmovi također pružaju arhitektonsko ocrtavanje prostora između rubova vrta te mu daju strukturiranu formu i dobar su izbor za klasično uređena dvorišta. Kako biste im osigurali optimalne uvjete za rast, ovim biljkama tijekom zimskih mjeseci potrebno je pružiti dodatnu zaštitu i potporu. Naprimjer, neke sorte nemaju dovoljno jake grane da podnesu težinu snijega pa će im dobro doći zaštita tijekom hladnog perioda.

Bobičasto voće

Maline, kupine i ogrozd čine dobar izbor za sadnju uz ogradu jer rastu u obliku dugih tankih grana koje najbolje uspijevaju kada su zavezane uz potporu. Ograde su sjajan izbor potpore za ove biljke, omogućavajući im da se šire, a pri tome ih sjajno prikrivaju. Kako biste uživali u sočnim plodovima, preporučljivo je odabrati mjesto koje nije previše izloženo podnevnom suncu i vjetru.

Voćke u špaliru

Voćke zasađene u špaliru tehnički nisu grmovi, ali se radi o uzgoju voća u gustoj ili takozvanoj špalir sadnji. Najčešće se primjenjuje za kruške i jabuke. Kada se stabla sade u ovom obliku, mogu se održati u znatno manjoj veličini, što olakšava samu berbu plodova, ali i lijepo izgleda uz ogradu. Sadnja u špaliru omogućava da se u potpunosti iskoristi ograda kao potpora, a ova atraktivna forma puno bolje izgleda na čvrstoj pozadini. Manja stabla voćaka bolje iskorištavaju Sunčevu energiju, a voćke u špaliru najbolje će uspijevati ako su okrenute jugu. Naime u tom slučaju stabla će imati koristi od topline, što će pomoći da plodovi brže sazriju, produžujući im sezonu berbe.

Grmovi

Linije ograda izvrsna su mjesta za stvaranje staništa za ptice, pogotovo jer grmlje proizvodi bobice, pružajući dva ključna elementa: sklonište i hranu. Viburnum/udikovina, aronija, kalikarpa, božikovina, pa čak i borovnice izvrstan su izvor hrane za ptice. Grmovi su, uz pažljivo orezivanje i oblikovanje, jednostavni za uzgoj, a predstavljaju sjajan ukras, ali i bujnu i efektnu zaštitu od pogleda.

Hortenzija Annabelle

Hortenzija Annabelle ukrasni je listopadni grm koji naraste oko 1,5 metara u visinu i u širinu. Listovi su zelene boje, blago ovalnog oblika. Cvjetovi su krupni, okrugli i bijele boje, a svojim izgledom podsjeća na snježne lopte. Cvjeta od lipnja do kolovoza, a otporna je i na vrlo niske temperature. Sve to ju čini odličnim izborom za ukras bilo kojeg vrta. Kako bi rasla u punom sjaju, hortenziju je potrebno dobro zaliti barem jednom tjedno (osobito tijekom suhog vremena) i povremeno joj dati dozu gnojiva, npr. u proljeće i ljeto.