JEDNOSTAVNO JELO SKRIVA ZAMKE

Špageti carbonara lako mogu postati tjestenina s kajganom ako ne pazite na ove detalje

27.09.2019 u 06:53

Bionic
Reading

Naizgled jednostavno jelo talijanske kuhinje, koje ima samo četiri sastojka, ima i brojne poklonike diljem svijeta, a iako se njegova priprema ne čini zahtjevnom, postoje zamke koje vašu savršeno kremastu carbonaru mogu pretvoriti u tjesteninu s kajganom

U tradicionalno talijansko jelo pored tjestenine, jaja i sira obično ide sušeno svinjsko podgrlje, ali kako je carbonara osvojila nepca diljem svijeta, često se u njoj može pronaći slanina ili panceta.

Odabir suhomesnatog proizvoda neće bitno utjecati na konačni rezultat, ali mogao bi postupak pripreme, jer postoji samo jedan način da dobijete tjesteninu savršeno obloženu kremastim umakom od jaja i sira, a ne tijesto s kajganom. Pred ovim izazovom trepere i iskusni kuhari, ali držite li se ovih nekoliko savjeta, nemate razloga za brigu.

Prvi preduvjet za uspješnu pripremu carbonare je izbjegavanje unaprijed ribanih sireva koji su tretirani prahom kako se ne bi slijepili. Umjesto kupnje već naribanog sira, kupite komad koji ćete naribati sami, a osim što će se lakše rastopiti u umaku, imat će i znatno bolji okus. Na okus možete utjecati i odabirom sira, a u pravilu su to parmigiano-reggiano, pecorino romano ili kombinacija ta dva.

Druga važna stvar, ako želite savršeno povezan umak, upotreba je jaja sobne temperature. Dodate li vrućim rezancima ili špagetima hladna jaja, velika je vjerojatnost da ćete umjesto umaka dobiti kajganu.

Kremastiji umak dobit ćete ako koristite više žumanjaka. Bjelanjci imaju sklonost carbonaru napraviti previše vodenastom, ali od samih žutanjaka umak bi bio previše kremast. Idealan omjer pokušajte pronaći sami, a možete početi s pet žumanjaka i jednim cijelim jajetom. Bjelanjke sačuvajte za zdraviju varijantu omleta.

Prije nego procijedite tjesteninu, sačuvajte nešto vode u kojoj se kuhala kako biste je dodali umaku. Ta voda pomoći će vam razrijediti umak po želji, a zahvaljujući škrobu koji je tjestenina ispustila, umak će se bolje povezati.

Vjerojatno najvažniji trenutak u pripremanju carbonare je tik prije dodavanja jaja i sira špagetima. Koristite li plinski štednjak, morate ugasiti plamenik, a ako kuhate na električnom štednjaku, morate maknuti tjesteninu s izvora topline. Ne učinite li to, sigurno ćete od jaja napraviti kajganu. Toplina vrućih rezanaca i vode koju ste čuvali od kuhanja tjestenine dovoljna je da skuha žumanjke jaja.

Trenutak u kojem ćete spoznati jeste li sve napravili kako treba je dodavanje smjese jaja i sira tjestenini. Vremena nemate puno na raspolaganju, imate samo jednu priliku sve napraviti kako treba, a osim brzine bilo bi dobro upotrijebiti mudrost tako da sve potrebno posuđe i sastojke pripremite prije početka, kako bi vam bilo nadohvat ruke. Kad dodate špagetima jaja i sir, hvataljkom sve brzo promiješajte dok se umak ne zgusne. S miješanjem prestanite tek kad postigne konzistenciju guste kreme.

Prije posluživanja, tanjure ili zdjelice zagrijte u pećnici. Dodavanjem vrućih špageta u hladan tanjur riskirate odvajanje umaka od špageta i vezanje na tanjur, što bi upropastilo sav vaš dotad uložen trud. Posuđe u kojemu ćete poslužiti carbonaru stavite u lagano zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta, dok ne postane toplo na dodir.

Ne zaboravite završnu notu! Iako je po tradicionalnom receptu carbonara spremna za posluživanje, ovo je trenutak kada joj možete dati svoju osobnu notu dodavanjem omiljenih okusa i mirisa poput nasjeckanog svježeg peršina, bosiljka ili naribane korice limuna.

Sastojci

340 g špageta

5 velikih žumanjaka

veliko jaje

50 g svježe mljevenog sira parmigiano-reggiano

50 g svježe mljevenog sira pecorino romana

115 g slanine narezane na kockice

Svježe mljeveni crni papar

Sol po ukusu

Po želji: korica limuna i sjeckani svježi peršin

Upute za pripremu

1. Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu i u nju pet do 10 minuta prije posluživanja stavite tanjure da se zgriju.

2. Posoljenu vodu u loncu zagrijte do vrenja, dodajte tjesteninu i kuhajte pazeći da je ne prekuhate (al dente). Ne zaboravite šalicu vode u kojoj ste kuhali tjesteninu sačuvati sa strane.

3. Umutite žumanjke i cijelo jaje te sireve i odložite.

4. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite oko pet do sedam minuta, dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.

5. Dodajte kuhane procijeđene špagete u tavu i pomiješajte ih s masnoćom koju je ispustila slanina. Dodajte potom pola šalice sačuvane vode od tjestenine i maknite tavu s izvora topline.

6. Radeći brzo, špagetima dodajte smjesu od jaja i sira i nastavite miješati hvataljkom dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete glatki, sjajni umak. Po potrebi dodajte još vode od tjestenine.

7. Dodajte natrag u tavu prženu slaninu i miješajte dok se sve ne sjedini. Provjerite okus i po potrebi dodajte sol.

8. Tjesteninu razdijelite u zagrijane zdjele i ukrasite svježe mljevenim crnim paprom, limunovom korom i peršinom (ako ga koristite) i odmah poslužite.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju