TEKUĆE ZLATO

Evo zašto baš nikad ne biste trebali bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina

07.09.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Ako ste jedan od onih koji svaki put kada kuhaju tjesteninu ocijeđenu vodu prolijete u sudoper, vrijeme je da odmah prestanete s ovom lošom kulinarskom navikom, a evo i zašto

Bacite li nakon kuhanja ocijeđenu vodu od tjestenine učinili ste najveću moguću pogrešku u kuhinji. Mnogi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuhala tjestenina sadrži veliku količinu škroba koji umacima daje savršenu svilenkastu teksturu. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.

Brašno iz tjestenine kuhanjem se otapa u vreloj vodi, tvoreći bijelu viskoznu tekućinu koju mnogi najčešće bace u sudoper jer djeluje prljavo, a zapravo je itekako korisna u kuhinji. Pomaže u sjedinjenju i poboljšanju okusa umaka.

Radite li primjerice penne sa slasnom domaćom šalšom, koja obično kada je stavite na tanjur zna ispustiti višak vode kojoj ondje nije mjesto, u šalšu dolijte malo škrobne vode tijekom kuhanja i primijetit ćete razliku. Taj višak vode na tanjuru događa se kada se voda i ulje iz tjestenine i umak razdvoje jedno od drugog, što nije slučaj kada u umak dolijemo škrobnu vodu.

Kako pripremiti penne sa šalšom by Frankie Celenza Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Škrobna voda u kojoj se kuhala tjestenina onemogućava razdvajanje ulja i vode iz umaka, čineći umak glatkom, sjedinjenom smjesom. Svaki put kada kuhate tjesteninu, ocijeđenu vodu ostaviti po strani i u umak dodajte nekoliko žlica iste.

Kako biste dobili savršenu škrobnu vodu važno je paziti u kolikoj količini vode kuhate tjesteninu. Vode ne smije biti previše jer želite da se vodi zadrži što više škroba, stoga u lonac ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu. Ne zaboravite povremeno promiješati tjesteninu kako se ne bi slijepila i kako na dijelovima ne bi ostala tvrda.

Iako vam je za umak dovoljno tek nekoliko žlica, preostalu škrobnu vodu nemojte baciti. Prelijte ju u kalupe za led i zamrznite. Svaki put kada pripremate rižoto, umak, gulaš ili čak juhu dodajte dvije smrznute kocke i vaše će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.

Kako pravilno pripremiti umak za tjesteninu uz pomoć škrobne vode Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube