uživajte u zelenilu

Sobne biljke vam često propadaju? Evo kako izbjeći najčešće greške

24.07.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Stručnjaci savjetuju kako izbjeći najčešće greške u brizi o sobnim biljkama kako bi godinama ukrašavale vaš dom u punom sjaju

Uzgoj biljaka može biti predivan hobi, koji će vam ispuniti dom svježom energijom i toplinom elementa prirode. S druge strane, može biti i nevjerojatno frustrirajuće kada biljke ne rastu prema očekivanjima ili uvenu naizgled bez razloga.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Ako vam se događa da vam biljke često propadaju, to bi mogao biti rezultat nekih uobičajenih pogrešaka koje gotovo svi čine prilikom njege svojih 'zelenih ukrasa'.

Stručnjaci su izdvojili nekoliko čestih zamki koje vrijedi izbjeći kako biste mogli dugoročno uživati u raskošnom rastu svojih sobnih biljaka.

Niste istražili biljku

'Možda ćete vidjeti biljku u rasadniku ili kod prijatelja i poželjeti jednu za sebe, ali to možda nije prava biljka za vas', kaže Bliss Bendall, certificirana hortikulturistica.

Prije nego što uzmete biljku, dobro istražite što joj je potrebno za rast i provjerite možete li joj osigurati barem slične uvjete.

Niste dosljedni u brizi

Ako puno putujete ili radite do kasno, možda vam se teško sjetiti potreba biljke. No one zahtijevaju dosljednost i učestalo zadovoljenje svojih potreba, inače će uvenuti.

'Obavezno istražite svoju biljku i naučite njene specifične zahtjeve za zalijevanjem', naglašava stručnjakinja, s napomenom da postoji niz sorti koje su posve nezahtjevne.

Koristite vodu iz slavine

Voda iz slavine može biti jeftina i praktična, ali nije optimalan izbor za biljke.

'Koristite destiliranu vodu bez natrija jer je nakupljanje soli otrovno za gotovo sve sobne biljke. Ovo je jednostavno rješenje. Samo kupite destiliranu vodu ili je prokuhajte i koristite je 24 sata nakon što prokuha', govori Bendall.

Ne dodajete gnojivo i ne presađujete biljku

'Gnojivo se ne mora često stavljati pa mnogi u potpunosti zaborave na taj korak. Ipak, važno je dodati ga svakih nekoliko mjeseci, imajući na umu to da se neke biljke ne smiju gnojiti tijekom zimskih mjeseci', tvrdi stručnjakinja.

Još jedna pogreška jest zaboravljanje presađivanja biljke kako raste jer se njeno korijene onda počne vezati i trunuti.

Ne pazite na količinu Sunčeve svjetlosti i vlažnost

Mjesto na kojem ćete postaviti biljku čini veliku razliku u količini dobivene svjetlosti.

'Morate znati odakle dolazi sunce u koje doba dana i poznavati potrebe svoje biljke', napominje Bendall.

Također, razina vlažnosti u vašem domu u konačnici će utjecati na dugoročno zdravlje biljke, posebno ako je tropskog podrijetla.

Niste dovoljno strpljivi

Nekim biljkama treba dulje od drugih da narastu koliko priželjkujete, no nemojte se osjećati frustrirano ako ne ide sve prema planu.

Pojedine sorte će za manje od godinu dana narasti preko metra u visinu, dok će nekima trebati više godina da poprime očekivani volumen.

Ne brišete prašinu s biljke

'Iako je brisanje prašine s biljaka težak posao, bitno je održavati lišće čistim kako bi se maksimizirao rast. Prašina može blokirati Sunčevu svjetlost na lišću, što usporava fotosintezu, a to je proces kojim zelene biljke sintetiziraju hranu iz ugljičnog dioksida i vode', pojašnjava Bendall.

Biljka je preblizu radijatoru ili klimi

Ako ste biljke držali u neposrednoj blizini radijatora ili klime, gotovo je sigurno da neće dugo preživjeti.

'Biljke su živa bića. Temperatura utječe na njihovo zdravlje, osobito ako su podrijetlom iz vruće ili hladne klime. Ne biste ih htjeli držati na mjestu koje bi ih zamrznulo ili spalilo do smrti', zaključuje stručnjakinja.