gotovo u trenu

Ne zaboravite na ključan korak u njezi ruža kako bi raskošno cvale do kraja ljeta

18.07.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Rezanje ocvalih cvjetova čitavom grmu omogućuje više energije, a samim time garantira raskošan cvat sve do jeseni

Ruže su među najpopularnijim vrtnim cvijećem i gotovo svaki vrt ima barem grm ili dva ovih ljetnih cvjetnica. No kako bi vaše ruže provele ljeto u punom sjaju, stručnjaci napominju da nikako ne smijete zaboraviti bitan korak u brizi o njima.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Naime iskusni vrtlari tvrde kako je ključno na vrijeme ukloniti sve ocvalo cvijeće jer će uklanjanjem uvenulih i osušenih ružinih pupova omogućiti ostatku grma više energije za daljnji rast.

Pravo vrijeme za postupak odstranjivanja jest pri prvim znakovima uvenuća ružinih cvjetova.

'Svaki tjedan odvojite vrijeme kako biste pregledali grm i odstranite svaki cvijet za koji procijenite da je prošao vrhunac rasta. Ovdje se ne radi o orezivanju koje se vrši jednom godišnje, već o redovitom uređenju grma kako biste mu omogućili maksimalan rast', ističu eksperti i navode konkretan postupak.

1. Pregledajte grm ruže

Sve počinje detaljnim pregledom i detektiranjem uvelih ruža i ocvalih cvjetova. Pritom pripazite na pojavu pjegavog ili žutog lišća koje ukazuje na bolesti. Takve grane odmah orežite kako biste spriječili širenje zaraze.

2. Pažljivo režite

Kada obrezujete ruže koje su prošle svoj vrhunac, pripazite da ih odrežete točno ispod mjesta gdje se cvijet spaja sa stabljikom. Možete ga ukloniti rukama ili vrtlarskim škarama.

Ako je potrebno ukloniti čitavu granu s višestrukim cvjetanjem, odsijecite je na prvom sljedećem spoju lišća.

3. Očistite uvenule cvjetove

Iako ostavljanje uvenulih cvjetova na podnožju grma možda izgleda primamljivo i smisleno, svakako ih uklonite jer oni mogu potaknuti bolesti i gljivice koji će oštetiti biljku.

'Rezanje ruža kojima je 'istekao rok trajanja' ne služi samo za postizanje lijepog izgleda grma, već mu omogućuje dugoročan raskošan cvat', zaključuju stručnjaci.