jednostavni trikovi

Stručnjaci savjetuju: Evo kako pravilno brinuti o vrtu tijekom ljetnih vrućina

09.07.2023 u 17:56

Bionic
Reading

Eksperti za uređenje vrtova i brigu o biljkama savjetuju što činiti tijekom velikih ljetnih vrućina kako biste očuvali ljepotu svog vrta

Iako postoje biljke koje su otporne i na direktno sunce i na visoke vrućine, većini će biti potreba dodatna skrb tijekom ljeta kako ne bi patile od posljedica ekstremnih uvjeta.

Čim temperature premaše 30°C, stručnjaci upozoravaju da je došlo vrijeme za pojačanu njegu vrtnog cvijeća te donose savjete kako da svojim omiljenim biljkama osigurate baš sve potrebno za rast.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Dodatno zalijevanje

'Biljkama treba više vode po vrućem vremenu pa svakako redovito provjeravajte stanje zemlje. Zalijte čim vidite da je u potpunosti suha, dok će pojedinim sortama biti potrebna povećana količina vode svakog dana. Prilikom zalijevanja, pobrinite se da voda dođe do korijena kako bi biljka dobila maksimalno tekućine. U vrućim danima zalijevajte dvaput: rano ujutro i navečer', objašnjava Nilufer Danis, dizajner vrtova.

Nikako nemojte zalijevati biljke tijekom dana jer voda u dodiru s vrućom zemljom izaziva isparavanje koje uništava listove.

Zaštitite biljke od direktnog sunca

Većina biljaka ne voli biti izložena direktnom suncu, a to im još manje odgovara pri visokim temperaturama. Kako ne bi uvenule, osigurajte im odgovarajuću zaštitu: premjestite ih u područje s više hlada ili ih opskrbite zaštitom od sunca.

Ako nemate mogućnosti zaštiti biljke od sunca, razmislite o sadnji sorti koje vole ovakve uvjete, napominju eksperti.

Poboljšajte kvalitetu zemlje

Tijekom toplinskog udara zemlja može postati suha i tvrda, uslijed čega biljka teško upija vodu.

'Kako biste poboljšali kvalitetu zemlje, dodajte kompost koji će potaknuti poroznost i dodati toliko potrebne nutrijente, a zemlja će upijati više vode i držati biljke hidratiziranima dulje vremena', napominje Danis.

Orezivanje

Uvijek obratite pozornost na pojavu uvenulih ili oboljelih stabljika, listova i cvjetova kako biste ih na vrijeme uklonili i spriječili ih u širenju bolesti te uzimanju nutrijenata potrebnih za raskošan cvat.

Ipak, nemojte orezivati biljku u najtoplije doba dana, ističu stručnjaci.

Malčiranje

Sloj malča pomaže u izolaciji biljke od zagrijavanja tla, očuvanju hladnoće korijena te zadržavanju vode u zemlji.

Redovito nadopunjavajte sloj malča jer se brzo istroši, a smanjenjem gustoće zaštitnog sloja gubi se i efikasnost izolacije.

Špricanje biljaka

'Ako imate biljke u teglama ili one koje rastu u zatvorenom prostoru, razmislite o tome da ih špricate vodom iz boce s raspršivačem, i to napunjenom mlakom vodom, kako biste im pomogli da ostanu hidratizirane', kažu eksperti i napominju:

'Samo pazite da ne pretjerate s vodom jer to može dovesti do truljenja korijena. Također, biljke nemojte špricati dok su izložene suncu i visokim dnevnim temperaturama.'

Slijedeći ove jednostavne korake, možete osigurati da vaše biljke ostanu zdrave i sretne tijekom toplinskog vala. Uz pravilnu njegu, uspijevat će čak i u najtoplijim klimatskim uvjetima!