u vrtu i na balkonu

Uživajte u čarobnim aromama cijelo ljeto: Evo koje začinsko bilje saditi u srpnju

08.07.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Bosiljak, korijander i kopar uživat će u toplim uvjetima te vam čitavog ljeta pružati priliku da svoju kuhinju obogaćujete svojim organski uzgojenim začinima

Srpanj je najbolji mjesec za sadnju pojedinih vrsta začinskog bilja koje će uživati u visokim temperaturama i obilju sunca te širiti prekrasne mirise čitavim vrtom sve do početka jeseni.

Uz to, teško da je išta bolje od kuhanja vlastite organski uzgojene hrane, pa taman i da je riječ o jednostavnom dodatku jelima u obliku svježeg začinskog bilja!

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Najbolje od svega je t što ih možete uzgajati na sve načine - od direktne sadnje u zemlju, preko povišenih gredica i tegli, do uzgoja na terasama i balkonima.

Bosiljak

Jedna od najpopularnijih biljaka definitivno je bosiljak jer izvrsno pristaje mnogim jelima te je jednostavan za uzgoj i održavanje.

Ova biljka neodoljivog mirisa najučinkovitije se uzgaja počevši od sjemena u zatvorenom prostoru, a kada počne izbijati lišće, presađuje se u vanjski prostor ili veće tegle. Ta metoda osigurava postojano klijanje štiteći osjetljive sadnice od štetočina poput puževa.

No bosiljak možete kupiti i u obliku grmića, čiji će listići ubrzano rasti nakon svakog branja. Sve što je potrebno jest obilje topline i Sunčeve svjetlosti, uz tlo koje učinkovito odvodi višak vlage.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Korijander

Korijander je svestrana biljka koja se koristi u nizu svjetskih kuhinja i lako se uzgaja. Sjeme se može posaditi izravno u dobro drenirano tlo ili posude na sunčanom mjestu.

'Ključ za uzgoj korijandera je stalna vlažnost tla. Vrtlari moraju nastojati održavati tlo vlažnim, ali izbjegavati prekomjerno zalijevanje kako bi spriječili oštećenje korijena', napominje ekspert za vrtove Sean Lade i dodaje:

'Korijander je ponešto osjetljiviji na najviše temperature te one mogu utjecati na okus lišća i proizvodnju. Da biste to spriječili, razmislite o sijanju novih sadnica svakih nekoliko tjedana kako biste osigurali kontinuiranu žetvu.'

Birajte listove dok su još mladi za maksimalan okus, a kada su u pitanju sjemenke, koje se često koriste kao začin, pričekajte dok ne sazru do bogate smeđe boje prije berbe.

Kopar

Kopar se često koristi za kiseljenje i jela s plodovima mora te je još jedna biljka koju je lako uzgajati.

Za uzgoj kopra sijte sjeme od kasnog proljeća do sredine ljeta izravno u zemlju. Idealno mjesto na otvorenom je ono koje ima puno sunca i dobro drenirano tlo.

'Poželjna je blaga kiselost tla. Kako biste potaknuli kopar da se sam zasije, ostavite nekoliko cvjetnih glavica na biljci da se osuše. Sjeme će se raspršiti i sljedeće godine izniknuti nove biljke kopra', istaknuo je stručnjak.