zdrava i ukusna namirnica

Sezona kestena je otvorena: Kako ih savršeno ispeći?

12.10.2022 u 23:06

Bionic
Reading

Mnogi na spomen jeseni pomisle na vruće kestene koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Njihov miris uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Savršeni okusi te šumske delicije trenutno su nam na raspolaganju, a hladniji dani neće proći bez da kupimo kestene od nekog pečernjara. Taj je miris nešto što će nas jednostavno omamiti i privući, no, ipak, nekad poželimo taj miris prenijeti u naše domove i ispeći kestene kod kuće

Dobra priprema je ključ uspjeha. Prije svega, treba ih oprati. Kad su kesteni čisti, prije pečenja treba ih prerezati jer će puknuti kao kokica u pečenju kada se napuhne. Netko ih samo probode vilicom, drugi zarežu nožem križ, no nekako se najbolja pokazala tehnika kada ih se plitko zareže uzdužno sa obje strane. Tako se postiže najlakše guljenje pečenih kestena.

Kad ih se stavlja u pećnicu

Pečenje kestena u pećnici prilično je jednostavno. Kestene treba staviti u pećnicu, na rešetku roštilja prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Ako je razmak između rešetki veći od samih kestena, dobro bi bilo upotrijebiti tavu sa rupicama za pripremu. Peku se 15-20 minuta, a za krupnije plodove dodaju se još 2 minute. Pri pečenju je važno da je temperatura konstantna. Svakih 5 minuta kestenje treba okrenuti ili promiješati zbog ravnomjernog pečenja, te da kora ne pocrni, zagori. Ako su kesteni u potpunosti pocrnili, vrlo vjerojatno su se prepekli. Nakon što se kesteni izvade iz pećnice treba ih istresti ih u veću posudu i ostaviti da se samo malo ohlade pokriveni oko 15 minuta, a nakon toga ih se može poslužiti.

Pečenje kestena u tavi

Pečenje u tavi iziskuje malo više vremena provedenog uz štednjak zbog potrebe za konstantnim miješanjem kestena u tavi kako bi se ispekli. Kestene treba staviti u veliku ravnu tavu s poklopcem ili u tavu s rupama, u jednom sloju kako bi se ravnomjerno ispekli. Konstantno ih miješati drvenom kuhačom te ih peči 30 do 45 minuta. Kada budu pečeni treba ih prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta. Nakon toga ih se može oguliti i konzumirati.

a kilogram kupljenih kestena treba računati na barem 50 do 100 grama pokvarenih. Kako bi izbjegli neupotrebljive kestene, dobro ih je namočiti večer prije u vodi te kestene koji isplivaju na površinu baciti.

Izvor: Društvene mreže