GOSPOĐA AMERIKA

Serija koja osvaja i modnim stilom: Cate Blanchett kao antifeministkinja briljira u konzervativnim kostimićima

05.06.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Nakon serija poput 'Skandal', 'Rivijera' ili 'Ubijanje Eve', dobili smo još jedan naslov koji će zaintrigirati sve ljubiteljice mode zahvaljujući genijalnim outfitima glavnih junakinja

FX-ova serija 'Gospođa Amerika' (Mrs. America) koju možemo pratiti i na HBO u sklopu MAXtv-a već je prikovala gledatelje diljem svijeta odličnom glumačkom ekipom koju predvodi Cate Blanchett, zanimljivom temom, inteligentnim dijalozima, uzbudljivom radnjom, ali i odličnim modnim komadima koje možemo vidjeti u seriji.

Ako vam se sviđa modni stil prošlih vremena onda će vas serija 'Gospođa Amerika' potpuno zaokupiti.

Glavna junakinja je Phyllis Schlafly, konzervativka i antifeministikinja koja vodi borbu protiv jednakosti žena, jer kako kaže, ona želi sačuvati američku obitelj. Naoko savršena kućanica 'kao s reklame' ona je zapravo prepredena političarka koja želi ostvariti svoje interese, a hvaljena Australka Cate Blanchett kojoj je ovo prvi angažman u nekoj seriji, više je nego uvjerljiva kao lukava plavuša s velikim ambicijama koja je spremna na sve.

Radnja je smještena u razdoblje 70-ih nakon što je prošao Amandman o rodnoj ravnopravnosti u Kongresu, ali nakon što je trebao biti ratificiran i u saveznim državama, nailazi na žestoko protivljenje konzervativne struje. Uz dvostruku oskarovku, serija je okupila impresivnu glumačku ekipu u kojoj su Elizabeth Banks, Sarah Paulson, Rose Byrne, Uzo Aduba, James Marsden...

Za fantastične stajlinge u seriji zaslužna je kostimografkinja Bina Daigler koja je odradila hvale vrijedan posao jer je kreirala outfite koji potpuno odgovaraju vremenu, ali i karakteru likova.

'Phyllis nosi pastelne boje, kostime s suknjama i nikad, ali nikad neće odjenuti hlače. Feministkinje pak imaju svoj, opušteni, razigrani stil poput npr. Glorije koja uvijek nosi traperice, platforme, puno uzoraka, minice, 'avijatorice'...', objašnjava B. Daigler koja je radila i na seriji 'Narcos' i filmu 'Mulan'.

Mnoge će Schlafly s njezinim svilenim šalovima vezanim oko vrata, A-suknjama do koljena, štiklama i savršenom frizurom, stajlinzima podsjetiti i na damske, ali stroge outfite stanovnica Bijele kuće, Trumpove kćeri Ivanke, supruge Melanije ili Kellyanne Conway, dok je razigrani i unikatni boho look ikone feminističkog pokreta drugog vala Glorije Steinem negdje na tragu prepoznatljivosti crvenog ruža i velikih ringova Alexandrije Ocasio-Cortez.

Zanimljivo je kako su mnogi komadi koje nose glavne protagonistice zapravo vintage odjeća iz tog doba, poput efektne haljine na preklop Diane von Fürstenberg, inače bliske prijateljice Glorije Steinem.

'Cate i ja smo zamislile Phyllis kao ženu čiji je život savršeno posložen, što se vidi i na njezinom modnom stilu. U njezino vrijeme moda nije funkcionirala na današnji način kad npr. u cijelom svijetu možete kupiti istu odjeću iz kolekcije H&M-a. Ona bi, poput drugih dama iz tog vremena, kupila tkaninu i otišla krojaču da joj skroji nešto po njezinim mjerama. Sve se šivalo. Što se tiče Glorije, ona ima tu nevjerojatnu karizmu da na njoj sve što odjene izgleda genijalno, prava je modna ikona. Baš kao i Rose. Obucite joj traperice, majicu i remen, ona izgleda savršeno', objašnjava Bina.