BEZ POMAKA I REZULTATA

S kojim vježbama se uzaludno mučite?

29.05.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Ako ste vrlo zauzeti, a dnevne obaveze vam se svakodnevno gomilaju, vrijeme koje provedete u teretani želite da bude korisno, a sigurno ne želite gubiti vrijeme na beskorisne vježbe koje ne daju učinka. Nažalost, postoji puno dezinformacija zbog kojih vrijeme u teretni vrlo često beskorisno potrošimo

Kako bi vrijeme u teretani posvećeno vježbanju dalo pune rezultate te ne bilo bačeno, dailyhealthpost.com donosi pet precijenjenih vježbi koje baš i ne daju rezultate te na njih samo trošite vrijeme.

Bočni upor s podizanjem noge i sklekovi na laktovima
Ove temeljne vježbe sigurno imaju koristi za početnike, naime, te vježbe pomažu u jačanju mišića te poboljšavaju ukupnu stabilnost. No iz razloga što su to statične vježbe u kojima zadržavate jednu pozu, vrlo brzo gube potenciju jednom kada dosegnete određenu razinu snage, te nakon više vremena ne daju učinka.

Ako kod bočnog upora s podizanjem noge i sklekova na laktovima možete zadržati 30 do 60 sekundi, vrijeme je da počnete prakticirati nove vježbe – pokušajte te sa setovima sklekova ili pak kombinacijom nekoliko različitih upora.

Tradicionalni trbušnjaci
I dok veliki broj ljudi smatra kako će stotinu trbušnjaka na dan dati ravne i čvrste pločice na trbuhu, kako piše dailyhealthpost.com, to je daleko od istine. Trbušnjaci ciljaju na samo jednu malu skupinu mišića, a također mogu izazvati i pretjerani pritisak u leđima i vratu. Razmislite u uvođenju vježbi s loptom umjesto trbušjaka. Naime, te vježbe s loptom nude više varijacija i pokreću više mišića čiji svaki pokret stabilizira tijelo.

Dizanje bencha
Iako je dizanje bench pressa praksa u gotovo svakoj teretani, on je precijenjen uglavnom zbog činjenice da mnogo početnika 'zagrize' za nju jer jača prsa i ruke smatrajući kako je ta vježba sasvim dovoljna. Opće smjernice koje se preporučuju svima, kako sportašima tako i onima koji rekreativno vježbaju su te da nikada ne provode više od 20 posto vremena na vježbe dizanja te na vježbe iz ležećeg položaja. Drugim riječima, 80 posto dizanja bencha trebalo bi biti izvedeno iz drugih kutova, kao što je onaj izveden pod nagibom. Nadalje, najmanje 50 posto dizanja bencha treba izvoditi s utezima. Uglavnom, dizanje bencha se nalazi u svakodnevnom vježbanju u teretani, no ne treba biti u glavnom fokusu, osim toga, previše vježbanja u horizontalnom položaju može izazvati bolove u leđima.

Podizanje koljena
U dizanje nogu, podizanje koljena iz sjedećeg položaja slabija je tjelesna vježba koja se može zamijeniti znatno učinkovitijim vježbama. Kao većina sprava s podizanjem težine, podizanje koljena u sjedećem položaju cilja na samo jednu mišićnu skupinu, u ovom slučaju na kvadricepse te se učinak ne prenosi na druge skupine mišića. Osim toga, ova vježba ne uključuje jezgru i stabiliziranje mišića, stoga se propušta prilika da aktivirate cijelo tijelo na rad. Umjesto toga, prakticirajte brzo hodanje na traci ili prednje čučnjeve.

Podizanje koljena u vis
Ova vježba ima suprotan problem od onog navedenog kod vježbe podizanja koljena. Naime, podizanje koljena u vis mnogima je preteška vježba pa je početnici vrlo često ne izvode kako treba. Nepravilno izvođenje ove vježbe ne samo da ne jača mišiće, već i povećava rizik od ozljede. U ovome slučaju bolje je podizanje koljena iz ležećeg položaja i sjedećeg položaja te vožnja 'bicikla' u zraku.