#dobrepriče

Razgovarali smo s Tinom Sablić, domaćom savjetnicom za feng shui o kojoj pišu Vogue i GQ: 'Najčešće zablude su da je to vjera, pa čak i praznovjerje, a neki misle da je on samo premještanje namještaja'

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 18.10.2020 14:42
  • Objavljeno 18.10.2020 u 14:40
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bogdan Klaric

Sa sigurnošću se može tvrditi da je vladajuća pandemija koronavirusa utjecala na gotovo svaku industriju, pa tako i na važnost cjelokupnog izgleda kućnog prostora, u kojem ionako najviše boravimo. U našem užurbanom načinu života prirodno se javlja potreba za pronalaskom načina na koji stvoriti bolji ugođaj u domu, a jedan od njih nesumnjivo je drevna kineska disciplina feng shui te svakim danom ima sve veći broj poklonika diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a njome se nakon dobivanja diplome na New York Institute of Art­+Design odlučila ozbiljnije pozabaviti Splićanka Tina Sablić, čije je dugogodišnje iskustvo na području feng shuija prepoznato i na svjetskoj dizajnerskoj sceni

Prije otprilike šest godina Tina Sablić započela je s istraživanjem i posuđivanjem raznih knjiga na temu feng shuija te ga je počela primjenjivati u svom životnom prostoru. Kako bi više vremena mogla provoditi s obitelji i raditi na ostvarenju svojih ciljeva, upisom na New York Institute of Art+Design službeno je započela s edukacijom za savjetnika za feng shui, odnosno dizajnera.

'Znala sam da, ako se želim baviti nečim ovako specifičnim, to mora biti na jako visokoj razini. Razvijanjem edukacije, projekata i trendova, rasla je i ljubav prema svijetu interijera. Svakodnevno učenje i upoznavanje s gradivom, primjena u vlastitom životnom prostoru, a zatim u prostorima klijenata, i sve to pod stručnim nadzorom mentorice iz Japana, rezultiralo je diplomom savjetnice za feng shui', otkriva Sablić, ističući kako se stečeno znanje o drevnoj kineskoj disciplini može i treba nadograđivati.

Njezin talent za feng shui prepoznat je i u svijetu, a danas je jedina Hrvatica koja se može pohvaliti članstvom u Međunarodnom udruženju stručnjaka za feng shui sa sjedištem u Singapuru.

Perspektivna poslovna priča

Nakon završetka edukacije Splićanka Tina Sablić osnovala je brend Posh Feng Shui, za koji kaže da se od prvog dana stvarao i gradio vodeći se primjerima uspješnih tvrtki.

'Bez obzira na veličinu i količinu projekata u samom početku, uvijek je fokus bio stvaranje čvrstih i kvalitetnih temelja koje jedna tvrtka treba imati. Moja vizija o poslovanju uvijek je bila veća od realnosti u tom trenutku, tako da sada živim i radim ono što sam i zamišljala, čak i bolje od toga', priznaje Sablić, čija moderna digitalna tvrtka ima stalne zaposlenike, a često koristi usluge i surađuje s freelance stručnjacima.

'Nikada ne stavljam vremenski rok i ograničenja kada je u pitanju ekspanzija poslovanja jer smatram da treba poštovati cjelokupan proces i da će rezultati doći baš kada trebaju, u pravom trenutku za nas. Sigurno je to da se suočavam s određenim birokratskim zamkama koje znaju biti zbilja iscrpljujuće i činiti se kao da nema izlaza, međutim sve to nas jača, donosi novo iskustvo i daje potvrdu da radim ono što volim', naglašava.

'Ne dopuštam da koronakriza bude dio mog rječnika'

'Riječ kriza, a pogotovo koronakriza, nije nešto s čim se povezujem niti dopuštam da bude dio mog rječnika. Posla ima, projekata ima te mogu reći da se ulaganje u sebe ponovno pokazalo isplativom investicijom. Jedina stvar na koju je to utjecalo određene su restrikcije za putovanja, no i to smo vrlo uspješno zaobišli s obzirom na to da od početka gradimo i imamo čvrstu digitalnu platformu. U cijeloj situaciji se potvrdilo da je digitalno doba naša sadašnjost i da se moramo prilagoditi i pratiti trendove. Osim toga, veoma je bitno ulaganje u načine komunikacije s klijentima jer su oni ipak najbitniji', mišljenja je domaća stručnjakinja za feng shui.

U odnosu na prošlu godinu, kako sama priznaje, ove godine ima više upita o svojim uslugama, kao i više realiziranih projekata.

'Naši su klijenti veoma raznolikih profila, bilo da se radi o komercijalnim uslugama za hotelske lance, dansku pop zvijezdu i vlasnike PR tvrtki ili osobnim uslugama koje služe pojedincima ili obiteljima za stvaranje balansiranog prostora. Pristup je svima jednako profesionalan s jednim jedinim ciljem - općim blagostanjem klijenata', kaže.

'Ciljeva za ostvarivanje još ima'

Kako sama otkriva, njezina vizija oduvijek je bila jasna te odustajanje i postavljanje nekakvih granica nikada nije bila opcija, a u počecima svog rada u ulozi savjetnice za feng shui priznaje kako je najveći izazov bio uopće dobiti odgovor na pitanje o potencijalnoj suradnji.

'Svjetska scena je ono čemu sam od samog početka težila i još uvijek težim. Nikad nisam mislila da moram ići nekim ‘logičnim’ slijedom, da se prvo dokazujem i ostvarim u svom kvartu, gradu, državi, pa da tek onda krenem na rad u ostatku svijeta. Drago mi je da se takvo uvjerenje na kraju isplatilo, međutim ciljeva za ostvarivanje još ima', ističe Sablić.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bogdan Klaric

Iako već dovoljno poznat u svijetu, feng shui još uvijek brojnim ljudima predstavlja nepoznanicu, a prema riječima domaće stručnjakinje, riječ je o drevnoj disciplini koja proučava odnos između pojedinca i njegove okoline, bilo životne, bilo radne.

'Feng shui daje ljudima priliku da prepoznaju i kontroliraju energije s kojima dolaze u kontakt s ciljem općeg blagostanja i postizanja željenih ciljeva. Kada je profesionalno primijenjen, stvara okruženje koje podržava prirodan tok energije u prostoru, donoseći dobro zdravlje i obilje u život onoga tko ga koristi', otkriva Sablić.

Približavanje feng shuija Hrvatima

Nakon dobivanja diplome Sablić je odlučila osnovati lifestyle brend naziva Posh Feng Shui sa sjedištem u Splitu, a, kako ističe, oni koji su već bili upoznati s pojmom i djelovanjem ove drevne kineske discipline sretni su što u Hrvatskoj postoji savjetovanje na ovakvoj razini.

  • +2

Projekt Belgravia Beauty

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

'Kao brend, imamo dosta upita i poruka podrške ljudi iz Hrvatske, međutim ima još velikog prostora za educiranje i povećanje zainteresiranosti. Smatram da smo na dobrom putu ka približavanju feng shuija Hrvatima jer on nikad nije bio popraćen u medijima kao što je sad, i to me zbilja čini sretnom', priznaje Sablić.

S velikom popularnošću ove drevne kineske discipline očekivano su se pojavile i brojne zablude, a kao najčešće Sablić izdvaja to da ju brojni poistovjećuju s nekom vrstom vjere, pukim premještanjem namještaja, pa čak i praznovjerjem.

'Najčešće zablude su te da je feng shui vjera, da se radi samo o premještanju namještaja, da je minimalizam, da je zen, da su to kineske figure, da je praznovjerje. Dosta često banalizira se samo zbog svog naziva, a ima nevjerojatnu sličnost s psihologijom okoliša. Istina je ta da feng shui može pomoći u postizanju stanja smirenosti i kreiranju spokojnog okruženja. Može biti primijenjen na bilo kakav stil dizajna i na bilo kakav način na koji se osoba želi izraziti. Feng shui nije praznovjerje, držanje figa i nadanje, već pokretanje akcije i usmjeravanje prema ostvarenju cilja. Feng shui nije i ne bi smio biti destruktivan ili uznemirujući za osobu koja ga primjenjuje', kaže Sablić.

Principi feng shuija u domu

Vodeći se principima feng shuija, u stanju smo izbjeći neke očite greške prilikom uređenja doma, a kao najčešće Sablić izdvaja odabir namještaja neadekvatne veličine, forme i funkcije te postavljanje stvari i predmeta na mjesta na koja ne pripadaju i na kojima ne bi trebala biti, poput sprava za vježbanje u spavaćoj sobi.

'Nejasno određena svrha i primjena prostorije također može dovesti do zbunjujuće energije u domu. Prevelika količina stvari, napadne boje, oblici i uzorci nešto su što crpi energiju i odmiče fokus od onog što je bitno. Sve ovo može se izbjeći osvještavanjem sebe i davanjem odgovora na pitanje kako, zašto i čemu mi nešto služi. Rješavanjem svega onoga što nam više ne koristi, što ne pripada našem domu i što nam podsvjesno stvara frustraciju donosimo novu energiju u naš dom. Poduzimanjem takve akcije potičemo reakciju koja rezultira novim životnim prilikama i načinima za ostvarenje života kakav želimo', ističe Sablić.

Projekt Belgravia Beauty Tine Sablić

Projekt Belgravia Beauty Tine Sablić

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U postizanju skladnog prostora prema feng shuiju svaka je stavka bitna, a njegova primjena u domu, prema riječima domaće stručnjakinje, predstavlja izvrsno balansiran tok energije, s naglaskom na to da ona ne stagnira, ali i da nije prebrza ni prespora u prostoru.

'Količina svježeg zraka, sunca i vode u domu predstavlja dobar feng shui. Svježe voće, biljke i cvijeće su neki od načina na koje donijeti dašak prirode u unutarnji prostor. Prostran pogled, organizirani ormari i prisutnost svih pet elemenata su nešto što će donijeti koristi osobi koja želi postići sklad pomoću principa feng shuija', ističe.

Projekt Belgravia Beauty Tine Sablić

Projekt Belgravia Beauty Tine Sablić

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Na pitanje kojih bismo se predmeta prvo trebali riješiti u domu prema feng shuiju, Sablić odgovara kako bismo se trebali oprostiti od svega onoga što je razbijeno, pokidano ili dotrajalo jer se kod takvih predmeta energija ne zadržava, već otječe.

'Ono što se da popraviti ili namjestiti potrebno je odmah riješiti, a sve ostalo čemu nema pomoći bilo bi dobro ili proslijediti ili baciti. Umjetni ili suhi predmeti, poput cvijeća ili voća, mogu biti estetski lijepo rješenje, međutim u njima nema nikakve energije. Sve što je umjetno bilo bi dobro zamijeniti pravim, odnosno živim, i tako pokrenuti energiju u prostoru', otkriva stručnjakinja.

S primjenom principa feng shuija u domu najlakše je započeti analizom količine i vrste predmeta u domu ili na radnom mjestu, a navedeno se prema Sablić može postići prepoznavanjem onoga kako se osjećamo i što osjećamo u određenoj prostoriji ili pri pogledu na određeni predmet te će na taj način osoba početi upoznavati potpuno novi dio sebe.

'S obzirom na razne informacije i savjete koji se mogu naći na internetu, primjenom svega toga odjednom početnici mogu napraviti veliku pogrešku i stvoriti neželjen efekt zbunjujuće i ustajale energije u prostoru. Veoma je bitno koristiti se zdravim razumom i logikom', napominje Sablić.

Biti savjetnica za feng shui u Hrvatskoj

A kako izgleda tipičan radni dan savjetnice za feng shui u Hrvatskoj? Sablić otkriva da se on uglavnom sastoji od velike količine poziva, mailova te izrade trenutnih i ugovaranja novih projekata uz paralelnu brigu o društvenim mrežama, a ponekad sadrži i privatne konzultacije koje se održavaju online putem.

Na pitanje s kakvim se problemima najčešće susreću njezini klijenti, otkriva kako je najčešće fokus na zdravlju, ljubavi i novcu, a obraćaju joj se i kada se ne mogu odlučiti za stil uređenja i pritom se žele voditi smjernicama feng shuija.

'Mišljenja sam da se bilo gdje, bez obzira na državu u kojoj živite ili radite, možete i morate susresti s određenim izazovima. Vaša reakcija na te izazove određuje njihovo trajanje, postojanje i rješavanje. Smatram da je najveći izazov rad s ljudima i kvaliteta tog istog rada. Bilo da se radi o upravljanju ljudima koji su dio tima, bilo onima koji traže vaše usluge, to je nešto u čemu morate biti vrhunski ako očekujete takav rezultat poslovanja', kaže Sablić.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bogdan Klaric

Zanimanje savjetnice za feng shui u Hrvatskoj nesumnjivo donosi i brojne predrasude, no kako ističe, ona ih u potpunosti razumije.

Proboj na svjetsku dizajnersku scenu

'Kada se tek susreću s nekom temom i kada im je nešto novo, ljudi najčešće reagiraju banaliziranjem ili negiranjem djelovanja toga – i to je skroz u redu. S tim se veoma dobro nosim jer mi u biti fokus uopće nije na tome. Pri odabiru profesije bila sam itekako svjesna toga i mislim da se ne bih bavila ovim da sam čekala nečije razumijevanje ili odobravanje', priznaje stručnjakinja koja u svoju karijeru odnedavno može upisati i dolazak na stranice britanskog izdanja magazina Vogue i GQ.

Listopadsko izdanje britanskog magazina Vogue

Listopadsko izdanje britanskog magazina Vogue

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

'Objava u britanskom izdanju časopisa Vogue zbilja je došla bez ikakve najave i pripreme na nju. Bila je ugodno iznenađenje u inboxu našeg e-maila, a ono je srećom bilo stvarno. Kontaktirali su s nama direktno iz londonskog Vogue Housea s upitom bismo li kao brend, Posh Feng Shui, željeli biti dio listopadnog izdanja u sekciji interijera s temom stvaranja jesenskog utočišta. Jedna od njihovih zaposlenica primijetila je i prati naš profil na Instagramu te je smatrala da bismo bili izvrstan dio uvoda u jesensko-zimsku sezonu', otkriva Sablić, priznajući kako je ta objava pokrenula još nevjerojatnije ponude te dovela njezino poslovanje u neku novu dimenziju i na neku novu razinu.

Nakon što je osvanula na stranicama listopadskog izdanja britanskog magazina Vogue rad domaće savjetnice za feng shui prepoznalo je i predstavništvo britanskog izdanja magazina GQ.

'Objava u britanskom časopisu GQ došla je kao nastavak dobrih vijesti i prepoznavanja mog rada u uglednim svjetskim časopisima. Nakon objave u Vogueu, GQ, kao sestrinski časopis, vrlo brzo je reagirao i pitao jesam li zainteresirana za to da kao brend budemo objavljeni u izdanju za studeni. Iznimno sam sretna i ponosna što su to prepoznali, što su se suradnje pokazale uspješnima i što će ih, po svemu sudeći, biti još', priznaje Sablić, dodajući kako je ponosna na sve svoje dosadašnje uspjehe.

'Bilo da je to objava mene kao glavnog pojma u lokalnoj križaljci, moja e-knjiga 'Feng Shui: The Life Editor' ili objava u britanskom izdanju magazine Vogue. Sve su to stvari koje sam nekad sanjala, a sada ih živim. Zahvalnost je ono što dobro - čini još boljim', zaključuje.