#DOBREPRIČE

[FOTO] Arhitektura ju je ograničavala pa se odvažila na nešto novo i to u najnezahvalnijem mogućem trenutku: 'Nisam tip koji radi scenarije, idem u sve sa srcem, ne kalkuliram i mislim da je svaki kraj početak nečeg novog'

11.10.2020 u 15:54

Bionic
Reading

U ateljeu Zagrepčanke Boške Bahtijarević nastaju najdivniji cvjetni aranžmani kojima je namjena uveseljavati ljude i krasiti životne prostore. Taj naizgled mali znak pažnje ima veliku moć i u trenu razvlači osmijeh na lice, a upravo je to nagnalo našu sugovornicu da otvori šarmantno uređen hibridni prostor u kojem će spojiti svoje dvije ljubavi - cvijeće i dizajn interijera

Pamtljivog naziva Tvoje, ovaj još uvijek relativno novi concept store otvorio je vrata Zagrepčanima početkom srpnja, kako kaže njegova vlasnica Boška Bahtijarević, 'uz sunce i puno dragih ljudi' i već na prvu zaintrigirao brojne prolaznike koji svakodnevno zastanu ispred izloga u Martićevoj te se dive bajkovitim cvjetnim aranžmanima.

Po struci arhitektica, Boška je, baš kao i mnogi drugi, došla u fazu života u kojoj želi učiniti nešto novo. Cvijeće je oduvijek bilo njezina strast pa je upis tečaja na Pučkom otvorenom učilištu bila potpuno logična odluka.

'Arhitektura me na neki način ograničavala. Iako kreativan posao, ujedno je pun pravila, tako da sam dugo razmišljala o nekoj promjeni, možda u početku ne na ovaj način, ali dogodilo se to za neko vrijeme. Cvijeće je sastavni dio života, ta energija koju daje je nevjerojatna. Zahvalna sam svojoj mentorici Jasenki na svemu što me naučila. Počela mi se vraćati kreativnost za koju sam neko vrijeme mislila da je nestala', rekla nam je u razgovoru Boška.

Nije joj dugo trebalo da prelomi i odluči se upustiti u novu poslovnu avanturu, možda ne baš u najzahvalnija vremena, no ako čekate skrštenih ruku da se vaši snove ostvare sami od sebe, to se vjerojatno nikada neće dogoditi. I eto je u svojoj maloj oazi, okružena cvijećem koje slaže u najljepše cvjetne kreacije.

No Tvoje nije klasičan cvjetni atelje. Ondje ćete pronaći sve ono što vam je potrebno da svoja četiri zida pretvorite u dom po svojoj mjeri. Malo je to carstvo raznih potrepština za dom s potpisom raznih brendova, kako stranih, tako i domaćih.

'Tvoje je prvotno zamišljen kao platforma za moju osnovnu profesiju, nudeći proizvode i uslugu uređenja interijera, stiliziranja i dekoriranja. Proizvodi su razni, od stvari povezanih s cvijećem i sobnim biljem, kao što su vaze i tegle, zatim svega što ti treba i ne treba za dom, ali i predmeta koji stvaraju atmosferu u njemu, poput svijeća, okvira, ogledala i lampa, kao i nekih utilitarnih stvari - tanjura, čaša, šalica, stolnjaka, ručnika, tepiha...', nabraja nam dok pogledom crpimo svaki detalj u prostoriji.

Iako je napravila zaokret u karijeri, nije odustala od svoje prve ljubavi pa tako svojim klijentima nudi i uslugu uređenja interijera. Zanimljiv je način na koji je Boška sklopila ova dva poziva u jednako zanimljivu cjelinu.

'Moj je otac (op.a., jedan od doajena hrvatske arhitekture Ivan Crnković) uvijek govorio da je najvažnije da je prostor dobro projektiran, a da je dalje nebitno na koji je način uređen. Puno ljudi ne zna kako bi dalje, na koji način unijeti nešto svoje, nemaju ni to znanje, iskustvo, talent, zaleđe. Voljela bih ih ohrabriti, opustiti i ujedno naučiti te me sve više zanima taj dekorativni moment, a to nisu samo predmeti koje ja prodajem, nego i art, knjige, cvijeće, život', kaže nam Boška.

Concept store Tvoje odiše stilom i posebnošću. Primijetit će to svatko tko se ondje zatekne, planski ili potpuno slučajno. Zanimalo nas je koliko je ovoj talentiranoj Zagrepčanki važna estetika?

'Jako mi je važna. Odrasla sam uz arhitekturu, umjetnost, modu, to je neko moje naslijeđe, nešto što te oblikuje. Ukusi su različiti, ali ukus je nešto što se gradi, uči, bitna je cijela povijest umjetnosti, arhitekture i mode da bi se moglo shvatiti sadašnjost', iskrena je Boška te priznaje da je trendovi zamaraju i nikako nije pobornik toga da se stvari bacaju nakon jedne upotrebe.

Osim što izgleda očaravajuće na blagovaonskom stolu, na prozoru, u kutu dnevnog boravka ili na stoliću za kavu, cvijeće je jedan od najstarijih načina darivanja, udvaranja i pružanja pažnje - tradicije koja je ostala njegovana sve do danas. Cvijećem se, govori nam Boška, 'može izreći sve što ne može riječima'.

Veseli je svakakvo cvijeće - od najmanjeg buketa do cvjetnih instalacija koje isprobava, maštajući i igrajući se.

  • +15
Concept store Tvoje Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Nekad imam neke zadane stvari, nekad me inspirira ponuda i boje koje izaberem ovisno o svom raspoloženju i možda će čudno zvučati, ali najveće poštovanje osjećam kada kreiram nešto za nekoga tko je zauvijek otišao. Ta prolaznost života je i samo cvijeće', dodaje.

Ni u jednom trenutku nije se bojala krenuti u ovu priču u vrijeme u kojem su mnogi poduzetnici doživjeli velike financijske gubitke.

'Moja želja i strast bili su jači, a nitko nije mogao zamisliti što će nam sve 2020. donijeti. Nisam tip koji radi scenarije, idem u sve sa srcem, ne kalkuliram i mislim da je pozitivna energija nešto što ti se vraća. I smatram da je svaki kraj početak nečeg novog', poručila je i otkrila kako joj je obitelj bila velika podrška.

Za Tvoje - svoje 'najmlađe dijete' - ima velike planove. Svakim danom njezin se biznis razvija, a mi ćemo strpljivo čekati po strani i nakon nekog vremena ponovno provjeriti kako napreduje.

A do tada je s našim čitateljima podijelila nekoliko savjeta uz pomoć kojih će cvijeće duže održati na životu.

'Postoji cvijeće koje kraće traje, osjetljivije je na vanjske temperature i na temperaturu vode te ne znamo u kojim uvjetima je držano, čime je tretirano. Bitno je da se ono koje je izloženo ekstremnim razlikama u temperaturi prvo ostavi da se navikne na temperaturu zraka u prostoriji, a da ga se onda stavi u vodu koja ne smije biti prehladna ni previše topla. Vodu je potrebno mijenjati svaki dan, ponekad i dvaput dnevno, ako je prevruće. Također, u vodi ne smije biti lišća, zato se cvijeće čisti do polovice te je važno da se podreže i da se iz buketa baci ono koje prije uvene. I konačno - prihvatite da je to užitak koji, kao i sve drugo, moramo ponoviti', poručila je Boška Bahtijarević.