#DOBREPRIČE

[FOTO] Restauratorica iz Ljubljane i dizajnerica iz Zagreba pokrenule posao koji je eksplodirao tijekom korone. Danas im pljušte narudžbe sa svih strana svijeta

04.10.2020 u 15:34

Bionic
Reading

Bezbroj je različitih inovacija i svega već izmišljenog, no dvije kreativke - restauratorica iz Ljubljane i grafička dizajnerica iz Zagreba - shvatile su da žele smisliti nešto novo i pametno. Udružile su snage i tako je nastao zanimljiv brend Melon&Lime u sklopu kojeg nude dizajnerske prostirke za jogu koje su povezane (connected yoga mat with an app) čipom s aplikacijom, pomoću koje korisnici imaju pristup raznim vježbama i meditacijama. Spoj ideje Rebeke Vegelj i Jelene Šangarelo s tehnologijom osigurao im je velik uspjeh

Prostirka je dobra investicija koja se može opravdati tijekom ovakvih vremena. Svatko tko se jednom poskliznuo za vrijeme treninga shvatio je koliko je važna kvalitetna prostirka za ugodno i sigurno vježbanje. Postoje tvrtke koje ih rade, postoje i aplikacije i videa na YouTubeu, no one su poželjele objediniti sve i smanjiti broj izgovora zašto ne početi odmah s vježbanjem. Tvrtku M&L yoga osnovale su prije tri godine, a maštovit naziv brenda Melon&Lime (koji u prijevodu znači Dinja&Limeta) odraz je i njihovih zvanja, ali i pozitivnog stava prema životu. Ugodne i šarmantne sugovornice Rebeku Vegelj i Jelenu Šangarelo zamolili smo da nam ispričaju kako su se spojile, ohrabrile na taj korak i otkud ideja baš za taj proizvod.

'Prije smo radile u istoj tvrtki pa smo se upoznale kroz rad, radnu etiku, a i na osobnom nivou. Sama ideja za proizvod nastala je tijekom vožnje autobusom na tadašnji posao', prisjetila se Rebeka. Jelena je oblikovala identitete brendova i za Polleo sport i za Bellabeat, a za taj svjetski prepoznat hrvatski startup radila je i Rebeka kao projektna menadžerica za hardver kada su se povezale.

Nekako joj se, kaže Rebeka, čini da se dobre ideje uvijek dogode u situaciji u kojoj ne možeš raditi ništa 'korisno', nego samo sanjariš. 'Prva slika u glavi bile su prostirke pastelnih boja koje će biti užitak gledati, a još veći užitak dodirnuti. Ideja mi je bila prikazati jogu kao zabavnu i dostupnu korisnicima u svakom trenutku i na bilo kojem mjestu, stoga je nastala ideja o aplikaciji, tj. prostirki koja sadrži čip. Tu sam ideju ispričala Jeleni i na početku sam mislila samo pitati je za savjet, a njoj se toliko sviđao projekt da je odmah rekla da želi biti dio njega - i tako je počelo', uvodi nas u priču.

Od trenutka u kojem je nastala ideja, prvih skica, izrade prototipa do same realizacije trebala im je godina i pol. Otkrile su što im je bilo najteže i jesu li sve same ulagale u razvoj.

'Najteže je bilo sabrati misli, fokusirati se na jedan smjer, odabrati put kojim ćemo ići, jer kada kao mlad krećeš u poduzetničke vode, prepun si entuzijazma, 'svemirko' pun velikih snova, želiš sve, a pritom ne barataš savršeno financijskim konstrukcijama, pogotovo ako si umjetnička duša. Najteže je bilo posložiti financije i napraviti stabilan plan za poslovanje, vjerojatno kao i većini koji pokreću svoj posao from scratch. No uz Rebekinu pamet, snalažljivost, volju i marljivost, uspjele smo prikupiti dovoljno novca za proizvodnju i plasiranje proizvoda na tržište, na čemu sam joj neizmjerno zahvalna', kaže Jelena, koja je završila grafički dizajn, dok je Rebeka završila likovnu akademiju. Tvrtku je registrirala u Sloveniji, gdje lakše svladavala moguće prepreke, a od slovenske države na natječaju za inovativna poduzeća dobile su i nepovratan novac. 'Dobile smo 165 tisuća eura što privatnih, što slovenskih investicija', ponosne su Rebeka i Jelena, žene neiscrpne energije od kojih svaka radi iz svoje države.

Kada su izašle na tržište s idejom, nisu ni mogle zamisliti u kojem smjeru će se razvijati njihova priča. Vrlo brzo su postale tražene od Australije, Singapura, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Amerike i Kanade, do Njemačke, Švedske, Španjolske, Francuske, Italije.

'Reakcije na brend bile su odlične, pogotovo na našim prostorima, i doživjele smo veliku podršku naših korisnika, naime dobile smo odličan feedback od polaznika na ideju o aplikaciji koja dolazi uz našu dizajnersku prostirku za jogu. Ona se prodaje i diljem svijeta, kao što ste naveli, no pravi procvat doživjele smo na području Slovenije i Hrvatske, u kojima smo prihvaćene kao lifestyle brand', objašnjava Rebeka te nam je opisala kako im je raditi skupa i kako su raspodijelile zadatke.

'Budući da živimo u različitim državama, radimo na daljinu, no dovoljno smo disciplinirane i predane radu da taj dio naše suradnje uopće ne doživljavamo kao rad na daljinu. Obje smo konstantno uz laptop te rješavamo tekuće zadatke. Rebeka se bavi marketingom, razvojem proizvoda, prikupljanjem investicija, raznim upitima i prodajom, a ja grafičkim dizajnom koji se odnosi na marketing i promo materijale, izradu brandinga za postojeći i nadolazeće proizvode, fotografijom, dizajnom aplikacije. U principu smo jako dobro raspodijelile poslove, ne petljamo se jedna drugoj u posao, stoga možemo brzo i efikasno izvršavati zadatke, bez puno filozofije', sretna je Jelena.

Prostirke dolaze u dvije varijante prekrasnih zen boja. Pitamo ih od kakvog materijala su napravljene. 'Jedna od značajki proizvoda kojim se diferenciramo od drugih sastav je naše prostirke koji se posve može reciklirati, naime radi se o materijalu TPE koji uz to ima odlična svojstva što prostirku čine odličnom za vježbanje, tako ona ima vrlo prianjajuću površinu, mekana je te laka za nošenje i održavanje', pojašnjava Jelena.

Ono što prostirke Melon & Lime zasigurno razlikuje od bilo kojih drugih na svijetu jest ugrađeni NFC čip koji služi kao ključ za aplikaciju Me time, u sklopu koje korisnici mogu pronaći ekskluzivne meditacije i vježbe za početne i napredne jogije, vježbe opuštanja, disanja i ostale korisne savjete kako bi pokrenuli svoje zdrave navike.

'Prostirke Melon & Lime prve su na svijetu s ugrađenim čipom, pomoću kojeg se pristupa ekskluzivnim vježbama flow yoge, restorativne joge, pranajamama (vježbama disanja) i vođenim meditacijama, a vježbe su namijenjene početnim i srednje naprednim korisnicima. Sadržaj aplikacije konstantno nadopunjujemo kako našim korisnicima vježbe ne bi dosadile te kako bismo bile u korak s njihovim potrebama', otkriva Rebeka. Objašnjava nam zašto se prostirke proizvode u Kini i kako to da u Hrvatskoj to nitko nije mogao izvesti.

'Budući da proizvodimo od materijala koji se 100 posto može reciklirati, u EU trenutno ne postoji tvornica koja ima alate za proizvodnju tog tipa prostirki. Kako trenutno širimo ponudu, pregovaramo s jednom njemačkom tvornicom, stoga se nadamo da ćemo si olakšati proces proizvodnje te se barem polovično prebaciti na proizvođače koji su nam bliži i jednostavniji za kontrolu', ponosna je Rebeka.

Dotaknuli smo se i vijeka trajanja prostirki i koliko često ih treba mijenjati. 'Kao i kod većine proizvoda, vijek trajanja ovisi o tome kako se odnosimo prema predmetu. (smijeh) Trenutno se 'pratimo' s kupcima koji su kupili prostirke u prvoj rundi proizvodnje, a prije tri godine izbacile smo prvu seriju proizvoda, i prostirke ih još savršeno služe', ne krije zadovoljstvo Jelena.

Ona i Rebeka strastvene su zaljubljenice u dizajn te posvećuju veliku pažnju svakom detalju kroz fotografiju, vizuale, pakiranje, a njihovi proizvodi zaista izgledaju svjetski. Njihov profil na Instagramu pršti fotografijama zadovoljnih kupaca. Ispričale su osmišljavaju li sve same ili su to prepustile nekom drugom da vodi te koliko ih ima u timu.

'Dobro ste primijetili, dizajn je naša strast i volimo funkcionalnost, stoga podliježemo principu lijepog i praktičnog. Dizajn kompletno osmišljavamo in house - naša dizajnerica i co-founderica Jelena izradila je vizualni identitet, pakiranje, dizajn svih promo materijala, dakle sve radimo same, u čemu iznimno uživamo', pohvalila se Rebeka. Osmislile su jedne od najljepših prostirki za vježbanje, a one imaju i svoj popratni merch: dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje, traku za istezanje, ručnik za jogu i joga ciglicu. Zanimalo nas je što ih čini toliko poželjnim brendom i kako se nose s konkurencijom.

'Anketama koje smo radile dobile smo povratnu informaciju da nas ljudi vole zbog jedinstvenog dizajna, zbog aplikacije i kvalitete proizvoda te cjelokupne ideje brenda koju provodimo kroz komunikaciju na društvenim mrežama. Nadamo se da ćemo još dug period biti prepoznate po svojim stavovima i željama za poboljšanjem cjelokupnog stanja, uma i tijela, a i boljitka za okoliš', optimistična je Rebeka, a Jelena nam iznosi svoje mišljenje o tome koliko je danas važna osobna promocija i prepoznatljivost te koliko je važno znati postaviti vlastite vrijednosti na tržištu.

'Nažalost, u svijetu konzumerizma osobna promocija je vrlo bitna, što mi na početku uopće nismo znale implementirati u naš pogled na posao. Bile smo fokusirane na ono što stoji iza proizvoda (kvaliteta, marketing, tehnička pitanja) te nismo pridavale pažnju osobnoj promociji jer nam prirodno to ne leži - mi smo više radnice, a manje se volimo hvaliti i govoriti o tome što radimo… stoga ponekad i gubimo poene u utrci s tržištem. No s vremenom smo naučile stati iza svega što radimo i sada idemo samo naprijed ozarenih lica, bez srama i straha', smije se Jelena.

Karantena je mnogima uskratila odlaske u teretane i druge oblike tjelovježbe, a čak i oni koji vježbanju nisu pridavali pažnju zbog viška vremena okrenuli su se toj zdravoj navici. Evo kako se pandemija odrazila na poslovanje Melon & Limea.

'Budući da su svi vježbali od kuće, nas je dopala ta sreća da smo u niši poslovanja koja je u razdoblju pandemije doživjela ogroman porast. Naime tijekom travnja bila je tolika potražnja za našim prostirkama da smo potrošile svu zalihu te smo žurno morale naručiti novu rundu. Žao nam je svih tvrtki koje trenutno prolaze kroz krizu, čak nam je pomalo i neugodno reći da nama trenutno ide bolje nego proteklih godina. No eto, potrudit ćemo se napraviti još bolje i kvalitetnije proizvode zbog povjerenja kupaca koje smo dobile u ovom neizvjesnom trenutku', poručuje Rebeka i govori nam u čemu vide glavne uzroke manjka poduzetničke svijesti i inicijative u našem društvu.

'Generalno nam se čini da poduzetnici u trenutcima u kojima im je teško, to jest kada naiđu na prepreke brzo odustaju, prelaze na druge projekte, pokušavaju ići linijom manjeg otpora. Čini nam se kao da teško pronalaze motivaciju za rješavanje problema. To je možda problem naše generacije, no mi se pokušavamo boriti protiv takvog stava i kada je najteže, najviše stižemo, najkreativnije smo, najbrže i najsnalažljivije, a nadamo se da nam se taj žar neće "izlizati" još dug niz godina, jer svjesne smo toga da će u narednom periodu biti velikih izazova', smatra Rebeka.

Ona prakticira jogu već dug niz godina, strastvena je zaljubljenica u sve njene grane, voli istraživati nova područja i obožava uživati u njenim koristima dok je Jelena počela s tom praksom tek nakon što je postala dio tima, no sada je također redovno prakticira. Uputile su nas u dobrobiti joge i to koliko ona može utjecati na svakodnevni život te poboljšati naše zdravlje.

'Jogu svakako najtoplije preporučujemo svima, bez obzira na starost, životni stil i formu. Smatra se da svatko tko može disati, može i raditi jogu. To samo znači da kod joge čak nije najbitniji pokret, nego dah i kvaliteta smirenosti, fokusa i prisutnosti koju mirno i promišljeno disanje unosi u tijelo i um. Najveći problem današnjice koji utječe na kvalitetu života je stres - i tu joga stvarno pomaže. Na satu joge protegnemo tijelo i smirimo um, ali najbitnije su stvari koje uz nju podsvjesno učimo - koncentracija, strpljivost, izbjegavanje stvaranja dodatnog, bespotrebnog stresa. Učimo voljeti sebe i svoje tijelo, slušati sebe i biti prisutni u trenutku. Sama ta činjenica utječe na naše zdravlje jer kortizol (hormon stresa) stvara razne probleme, a uz to još naravno vježbamo tijelo, potičemo metabolizam i detoksikaciju, razgibavamo zglobove, jačamo kosti i još puno, puno drugih pozitivnih stvari', tvrdi Jelena.

Osim što sudjeluju u projektima nevezanim za Melon & Lime, vole upoznavati nove ljude koji dolaze uz razne tipove poslova kojima se dodatno bave, otkrivati nove trendove, pratiti tržište na raznim poljima. 'Čini nam se da ako radiš jednu te istu stvar, ponekad ne vidiš što se sve lijepo događa oko tebe te samim time tvoj brend može zaostati za svime navedenim', kazala je Rebeka.

Ona radi na raznim projektima kao vanjski suradnik u ulozi produkt menadžera. Naime ima veliko iskustvo koje je ostvarila dugim boravcima u Kini, u kojoj je, kaže, pokušavala postići najbolje rezultate prilikom izrade fizičkih proizvoda te voli to znanje podijeliti s drugima. Jelena je involvirana u razne brendove kao grafička dizajnerica i fotografkinja, a u zadnje vrijeme se uz posao s Melon & Limeom najviše posvećuje radu s biljem kako bi se što više odvojila od laptopa i kreativu pretočila u nešto u drugom, zelenom smjeru.

Za kraj su nam otkrile svoje planove. 'Generalno širimo firmu prema wellness industriji (zdravlje i well-being), a u bližoj budućnosti imamo u planu ideju širiti se i na područje zdravlja jer želimo zaokružiti priču i podariti našim korisnicima kompletan plan i proizvode za što lakše upražnjavanje zdravog života, na nov i inovativan način, no detaljnije ćemo vas obavijestiti o tome za nekoliko mjeseci, kada nove proizvode približimo finalizaciji i lansiranju na tržište', obećava Rebeka. Najavljuju launch jastuke za meditiranje s ugrađenim čipom, pomoću kojeg korisnik dobiva pristup raznim vođenim meditacijama i vježbama disanja. Također, ponosno najavljuju online dobrotvornu akciju Jogom protiv raka dojke, u kojoj su u suradnji s dobrotvornom organizacijom Yoga for Cancer udružili snage s učiteljima joge iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske kako bi podigli svijest o raku dojke.

'Listopad je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Cilj ružičastog listopada je povećati svijest šire javnosti o ovoj vrsti raka, značenju njegova ranog otkrivanja i važnosti zdravog načina života. Nedjelja 11. listopada bit će u potpunosti posvećena vježbanju joge. Tijekom dana održat će se sedam različitih satova joge kako bi svi mogli pronaći odgovarajući i prisustvovati mu iz udobnosti svog doma. Kotizacija će stajati simboličnih pet eura po satu, a prihodi od događanja donirat će se kroz dobrotvornu organizaciju Yoga for Cancer udruzi Europa Donna Slovenija, koja pruža podršku pacijenticama i njihovim obiteljima tijekom i nakon liječenja raka. Za sve sudionike i one kojima će dobro doći ova akcija poklanjamo popust od 10 posto koji mogu ostvariti kodom PINK10', najavila je Jelena.

  • +5
Melon&Lime Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo Melon&Lime