ISTRAŽIVANJE U 30 DRŽAVA

Pušenje marihuane među mladima u padu

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 08:15
  • Objavljeno 03.02.2009 u 08:00
marihuana

marihuana

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Istraživanje provedeno na petnaestogodišnjacima iz trideset država svijeta pokazalo je da mladi sve manje puše marihuanu i tulumare u kasne noćne sate

Veliki pad uživatelja marihuane među tinejdžerskom populacijom dogodio su u SAD-u, Kanadi te većini država Europske unije, i to u razdoblju od 2002. do 2006. Pokazalo se i da sve više mladih radije ostaje kod kuće nego odlazi u kasne noćne izlaske, što se pokazalo povezanim s pušenjem marihuane, odnosno, oni koji više izlaze češće uživaju u pušenju sa svojim prijateljima.

Istraživanje je provedeno na švicarskom Institutu za prevenciju alkohola i droge. Ne zna se točno zašto se dogodio ovakav velik pad uživatelja marihuane među mladima, ali se smatra da je zbog tehnologije, odnosno interneta i kompjutora te uspješnije borbe protiv droge.

'E-mailovi, SMS-ovi, chatovi i druga čuda tehnologije doveli su do toga da sve više mladih komunicira na ovakav način, umjesto da se nalaze licem u lice, što dovodi i do manjeg susreta s drogom', rekao je Emmanuel Kuntsche, voditelj istraživanja.

U istraživanju je sudjelovalo 93.297 petnaestogodišnjaka, a sve je rađeno i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Povećanje konzumacije marihuane zabilježeno je u Estoniji, Litvaniji i Malti te posebice među ruskim tinejdžericama

Najveći pad konzumacije zabilježen je u Kanadi, gdje 13 posto tinejdžera i 10 posto tinejdžerica manje konzumira marihuanu.

Na dnu liste su Grčka, Makedonija i Švedska
, u kojima je smanjenje pušenja trave samo pet posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi