hbo-ova hit serija

Psihijatri upozoravaju: Sindrom 'Nasljeđa' je stvaran i zabrinjava nas

05.06.2023 u 15:07

Bionic
Reading

U popularnoj seriji 'Nasljeđe' slikovito je prikazan unutarnji svijet bogataša koji se teško nose s nedostupnošću i neodobravanjem oca s teškim posljedicama po mentalno zdravlje

HBO-ova hit serija 'Nasljeđe' završila je proteklog vikenda, nakon što nam je četiri sezone slikovito prikazivala podjednako blještavo luksuzan, koliko i mučno depresivan svijet povlaštenih bogataša.

Bez da išta 'spoilamo', reći ćemo samo kako smo i u finalu mogli jasno vidjeti koliko boli svima oko sebe nanose osobe koje istu bol nose ukorijenjenu u sebi, a psihijatri upozoravaju kako ova pojava, nažalost, nije rezervirana za male ekrane, već je svakodnevno viđaju unutar stvarnih bogataških obitelji.

Tzv. sindrom 'Nasljeđa', nazvan upravo prema popularnoj seriji, odnosi se na poslovno uspješne i iznimno bogate obitelji koje su svojoj djeci prenijele dubinski strah od slabosti i neuspjeha.

U centru za odvikavanje Paracelsus Recovery iznijeli su alarmantne podatke kako se gotovo 40% njihovih pacijenata bori sa sindromom 'Nasljeđa', koji obuhvaća razne probleme s mentalnim zdravljem i ovisnostima.

  • +10
Serija 'Nasljeđe' Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Pacijenti u klinici za odvikavanje po mnogočemu su slični glavnim likovima hit serije, koji se teško nose s nedostižno visokim očekivanjima oca koji je ni iz čega izgradio imperij za čije se nasljedstvo oni (uglavnom bezuspješno) bore.

I dok djeca bogataša nesumnjivo odrastaju s nizom povlastica, činjenica jest i kako nerijetko pate od fizičke i emocionalne odsutnosti roditelja koje ostavlja dubinske i trajne posljedice.

U centru tvrde kako bogatstvo osobu čini 27% sklonijom prekomjernom konzumiranju alkohola i narcističkom poremećaju ličnosti, od kojeg u 'Nasljeđu' boluju gotovo svi likovi.

  • +5
Nasljeđe 4 Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Dolazi nam toliko djece bogataša čiji su roditelji nedostupni na sve načine da smo ovu pojavu nazvali sindromom 'Nasljeđa'. Pate od anksioznosti, depresije, mentalnih poremećaja te raznih ovisnosti. Serija je prikazala kako odrastanje u takvim obiteljima može stvoriti ozbiljno oštećene ljude', rekao je za The Guardian Jan Gerber, izvršni direktor klinike Paracelsus Recovery.

Neke od najpoznatijih takvih obitelji su dinastije Murdoch, Redstone i Maxwell, čija su djeca poslužila kao uzori za kreiranje likova 'Nasljeđa', priznao je autor serije Jesse Armstrong.

'Iako ovaj sindrom zahvaća relativno malen postotak društva, radi se o ljudima koji su na pozicijama moći te čije odluke imaju dalekosežne posljedice, tako da svi na neki način moramo biti zabrinuti zbog njihovog mentalnog stanja', upozorio je psihijatar Gerber.