bez milosti

Opakije nego u 'Nasljeđu': U obitelji Murdoch vodi se bitka za nasljedstvo i otkriva tajne iz prošlosti

13.04.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Članak Vanity Faira otkrio je tajne iz života superbogate obitelji Ruperta Murdocha, a taj prikaz izazvao nevjericu i podigao popriličnu prašinu

Granica gdje završava HBO-eva hit serija 'Nasljeđe', a počinje stvarni život dinastije Murdoch poprilično je zamagljena, posebice ako se uzme u obzir da su upravo nagađanja koji brat ili sestra iz hit serije će pobijediti u utrci za obiteljsko carstvo navodno izazvale pravi sukob u obitelji Murdoch.

Upravo je navodno uvjerenje Lachlana, sina Ruperta Murdocha, da njegov brat James surađuje s producentima 'Nasljeđa', bilo je jedno od niza otkrića otkrivenih u bombastičnom članku objavljenog u Vanity Fairu.

Gabriel Sherman, novinar koji je proveo desetljeća pišući o Murdochovom poslu, razgovarao je s nekoliko dobro pozicioniranih izvora koji su oslikali turobnu sliku superbogate obitelji. 'Bio sam iznenađen koliko svi članovi obitelji Murdoch izgledaju tužno', napisao je.

I dok će obožavatelji 'Nasljeđa' zaključiti, kako piše Guardian, da životi obitelji Murdoch oponašaju umjetnost koja oponaša njihove živote, članak je sadržavao nekoliko upečatljivih otkrića.

Wendy Deng i njegova ozlijeđena leđa

Početkom 2018., Jerry Hall je pronašla Murdocha u 'neopisivim bolovima na podu kabine' njegove luksuzne jahte, navodi se u članku. Morali su ga na nosilima spustiti do luke u Guadalupeu, gdje je proveo noć na kolicima prije nego što je privatnim avionom prebačen u bolnicu UCLA.

'Izgledao je kao da umire', rekla je osoba bliska obitelji za Vanity Fair. Liječnici, koji su Murdochu dijagnosticirali aritmiju i ozlijeđena leđa, uočili su da je Murdoch prije toga imao slomljene kralješke - navodno je tvrdio da ga je bivša supruga Wendy Deng gurnula na klavir tijekom tučnjave. Vanity Fair navodi kako Wendy Deng nije odgovorila na njihove zahtjeve za komentarom.

ZA 62 MILIJUNA DOLARA

Sanjate o stanu s pogledom na New York? Rupert Murdoch prodaje svoj penthouse, a cijena mu je 'prava sitnica'

Pogledaj galeriju

Ostavio je Jerry Hall preko e-maila

'Jerry, nažalost, odlučio sam prekinuti naš brak', glasio je početak Murdochovog e-maila upućenog njegovoj tadašnjoj supruzi Jerry Hall. 'Svakako smo se lijepo proveli, ali ja imam puno toga za obaviti... Moj njujorški odvjetnik će odmah kontaktirati tvojeg,' bilo je napisano u ostatku poruke.

Jerry Hall je kasnije priznala prijateljima kako je bila šokirana jer se ona u tadašnji suprug nikada nisu svađali. Hall i Murdoch razveli su se dva mjeseca kasnije, a dokumenti razvoda navodno su uključivali uvjet da ona ne smije davati ideje za priče piscima 'Nasljeđa'. Razvodom je dobila i kuću u Oxfordshireu, kako piše Vanity Fair kasnije je otkrila da nadzorne kamere šalju snimke u sjedište Foxa. Mick Jagger je nakon toga poslao svog sigurnosnog savjetnika da ih isključi.

  • +7
Jerry Hall i Rupert Murdoch Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Bilo mu je loše - ali je i dalje uvjeren da će živjeti zauvijek

Posljednjih godina Murdoch, prema izvoru, je ozlijedio leđa, imao napadaje, dvije upale pluća, fibrilaciju atrija i pokidanu ahilovu tetivu. Navodno je kolabirao, odjeven 'poput Toma Wolfea' u bijelo odijelo i crvenu kravatu, na vjenčanju svoje unuke dan nakon što je izašao iz bolnice u kojoj je liječen od koronavirusa.

Možda se šali o svojoj besmrtnosti i spominje dugovječnost svoje majke, koja je umrla je sa 103 godine, ali izvor navodi kako ga je i njegova obitelj voljela podsjećati govoreći mu: 'Četrdesete su možda nove tridesete, ali 80 je 80.'

Izjeda ga pitanje njegovog nasljedstva

Baš kao i u HBO-ovoj seriji, Murdoch je dugo priželjkivao da jedno od njegovo troje djece iz drugog braka – Elisabeth (54), Lachlan (51) i James (50) – preuzme obiteljski posao.

Jedan sugovornik blizak obitelji rekao je: 'Cijelog života je huškao svoju djecu jedne protiv drugih. To je tako tužno.'

Svako njegovo dijete je potencijalni nasljednik i oni će imati zadnju riječ o budućnosti tvrtke. Prema izvorima upućenim u upravljanje zakladom, Murdoch ima četiri glasa dok Elisabeth, Lachlan, James i Prudence, Murdochova kći iz prvog braka, imaju svatko po jedan. Nakon Murdochove smrti, njegovi će glasovi biti ravnomjerno raspoređeni - ključno je pitanje gdje leži njihova lojalnost.

OD RAZVODA NIJE PROŠLO DUGO

Medijski mogul ponovno ljubi: 91-godišnji Rupert Murdoch nakon Jerry Hall sreću je pronašao s 25 godina mlađom

Pogledaj galeriju

Dvije osobe bliske Jamesu Murdochu kažu da on čeka kako bi on i njegove sestre preoteli kontrolu od Lachlana. Neki smatraju da bi James očistio Fox News i transformirao ga u alternativu desnog centra CNN-u; drugi misle da bi ga prodao privatnom kapitalu, potičući 'visceralni strah' unutar mreže po pitanju njezine budućnosti.

Drugo je pitanje želi li Lachlan, poznati obožavatelj 'dobrog života na visokoj nozi', uopće čelnu dužnost - iako je nekoliko izvora potvrdilo da to priželjkuje.

Neki smatraju da je izgubio kompas

Neobičan pristup Murdochovom osobnom životu i medijskom carstvu posljednjih godina 'natjerao je čak i one na njegovoj strani da se upitaju je li izgubio kormilo,' navodi Sherman. To uključuje Murdochove dvotjedne zaruke s Ann Lesley Smith, 66-godišnjom bivšom radijskom voditeljicom s političkim sklonostima u stilu QAnona, što je potaknulo nagađanja da ga je 'radikalizirala njegova vlastita eho komora'.

Sherman ko Murdochovu 'najštetniju pogrešku' identificira kao izvještavanje Fox Newsa o porazu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2020., što je rezultiralo tužbom za klevetu od 1,6 milijardi dolara koju je podigao Dominion Voting Systems.

Rupert Murdoch i Ann Lesley Smith Izvor: Profimedia / Autor: @246Paps / @246Paps / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Murdoch zapravo nije bio sklon Trumpu

Iako se Murdochova sreća ispreplela s Trumpovom, mrzio je 'Trumpov nativizam i ništarijalizam', piše Sherman, pozivajući se na obiteljski izvor. Konkretno, Murdoch je bio ljut na Trumpovu nestalnu politiku pandemije, poput sugeriranja Amerikancima da si ubrizgavaju izbjeljivač, rekli su izvori.

Sherman označav naknadno dodvoravanje Fox Newsa Trumpu u Bijeloj kući kao 'nastavak Murdochove provjerene strategije stvaranja saveza s političarima diljem ideološkog spektra sve dok promiču njegove interese.'

Godine 2020. Murdoch je navodno pozvao guvernera Floride, Rona DeSantisa, na ručak, gdje mu je rečeno da će ga Fox News podržati za predsjednika 2024. godine.

Njegovi sinovi natjecali su se za njegovu naklonost preko poslovnog dogovora

James i Lachlan Murdoch zaratili su zbog Disneyjevog prijedloga da kupe 21st Century Fox, navodi Vanity Fair. Jedan izvor je rekao da je James zagovarao taj dogovor jer je mislio da bi mu sklopljeni posao u Disneyju omogućio da impresionira oca svojom profesionalnošću.

Lachlan, koji je vjerovao da će 'on biti sljedeći Rupert', smatrao je da je dogovor podcijenio Foxovu imovinu. Kako su napetosti rasle, tri su izvora rekla da je imao napadaj panike oko spajanja, iako izvor 'blizak Lachlanu' to poriče.

Konačni dogovor – koji je rezultirao time da je Lachlan postao izvršni direktor Murdochove novoformirane tvrtke Fox Corporation – bio je 'trijumf karijere' za njegovog oca, napisao je Sherman. 'To je riješilo njegove probleme nasljeđivanja. James je bio vani. Lachlan je bio unutra.'