borba za moć

Ovo su stvarne bogataške obitelji prema kojima je nastala hit serija 'Nasljeđe'

21.05.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Iako nikad nije utvrđeno temelji li se HBO-ova drama 'Nasljeđe' na stvarnim likovima, činjenica jest da postoji niz paralela s nekoliko slavnih bogataških obitelji

Uoči premijere proslavljene HBO-ove serije 'Nasljeđe', njezin kreator i izvršni producent Jesse Armstrong rekao je da se radi o potpuno izmišljenoj obitelji, pojasnivši da je proučavao svijet najbogatijih obitelji svijeta i iz njih vukao inspiraciju. No mnogi se i dalje pitaju jesu li živopisni likovi ove sjajne serije utemeljeni u stvarnosti.

'Željeli smo izvući zanimljive i sočne priče o nasljeđivanju bogatih imperija, načinu na koji funkcioniraju najutjecajniji mediji te uplivu visoke politike', objasnio je 2018. godine Armstrong u razgovoru za Variety.

Prije nekoliko godina otišao je korak dalje i napisao scenarij o odnosima unutar obitelji Murdoch, no ta serija nikad nije ugledala svjetlo dana. Ipak, ostaje primjetan velik broj poveznica između fiktivne obitelj Roy i stvarnih nezamislivo imućnih obitelji u kojima se vode najčešće nevidljive bitke za preuzimanje 'prijestolja'.

Upravo zato godinama traje rasprava o tome na osnovi koje je obitelji nastala popularna HBO-ova serija, a o tome je progovorio i Brian Cox, glumac koji je maestralno utjelovio glavu obitelji Logana Roya.

'On nije Rupert Murdoch. Sasvim sigurno nije Donald Trump, a nije ni Conrad Black. On je iz temelja izgradio svoj imperij, a nešto mu se dogodilo u djetinjstvu zbog čega je rekao 'k vragu sve, ništa od ovoga ne valja'', pojasnio je Cox.

Ipak, teško je ignorirati tolike paralele između nekih od najslavnijih poduzetničkih obitelji, a u nastavku donosimo pregled onih koje po mnogočemu žive životima poput obitelji Roy.

Obitelj Murdoch

Na čelu obje obitelji nalazi se sve stariji patrijarh koji je zadržao čelnu funkciju u tvrtki godinama nakon što je trebao otići u mirovinu. Naime Rupert Murdoch vratio se na izvršne funkcije u Fox Newsu nakon skandala s Rogerom Ailesom i trenutno je predsjednik korporacije Fox.

Kao i Logan, ima četiri potencijalna nasljednika (doduše, Conora nitko ne uzima ozbiljno). Najstariji sin je 51-godišnji Lachlan, izvršni predsjednik kompanije Nova Entertainment, dopredsjednik News Corpa i izvršni predsjednik te izvršni direktor korporacije Fox.

Slijedi njegov godinu dana mlađi brat James Murdoch, od 2015. do 2019. godine izvršni direktor 21st Century Foxa.

Tu su i dvije starije sestre, 54-godišnja Elisabeth i 65-godišnja Prudence Murdoch, zadužene za vođenje obiteljskih medijskih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

Najuočljivija vizualna poveznica između obitelji Murdoch i Roy zbila se u zadnjoj sezoni u sceni u kojoj je Logan ušetao u centralu vijesti i popeo se na kutije papira da bi održao motivacijski govor za zaposlenike. Baš poput Ruperta Murdocha, jer on je napravio isto u redakciji WSJ-a 2007. godine.

Razlika je u - bogatstvu. I dok smo još u prvoj epizodi 'Nasljeđa' imali priliku vidjeti kako Loganova djeca izbjegavaju koristiti ijedno prijevozno sredstvo osim privatnih helikoptera, tijekom četiri sezone serije stekao se dojam da ipak nisu bogati kao članovi obitelji Murdoch, za koje se procjenjuje da posjeduju bogatstvo u iznosu od oko 18,1 milijarde dolara.

Obitelj Sulzberger

Ugledni New York Times može se pohvaliti s čak četiri Arthura Sulzbergera na poziciji glavnog urednika, što dovoljno govori o tome da se radi o pravoj obiteljskoj ostavštini. Aktualni urednik, 42-godišnji Arthur Sulzberger, do ove je pozicije došao nešto lakše nego djeca Logana Roya jer je njegov otac odstupio u dobi od 66 godina, što je čitavo desetljeće manje provedeno u očekivanju trenutka preuzimanja vruće očeve stolice.

Sličnost je u drugoj i početku zadnje sezone 'Nasljeđa', kada se Royevi pokušavaju dokopati medijske kompanije obitelji Pierce, a koja po mnogočemu nalikuje upravo Sulzbergerovima, vlasnicima New York Timesa od 1896. godine.

Obitelj Redstone

Poput Roya, obitelj Redstone posjeduje medijski konglomerat koji uključuje Viacom i CBS. Ova obitelj sudjelovala je i u nekim javnim prepucavanjima oko nasljedstva. Naime 68-godišnja Shari Redstone, kći preminulog patrijarha Sumnera, podnijela je tužbu 2018. godine protiv CBS-a jer ju je navodno protupravno razriješio dužnosti.

Razlika je u tome što je četiri godine prije smrti Sumner Redstone odstupio sa svih pozicija u Viacomu i CBS-u jer mu je tako naredio sud nakon pregleda gerijatrijskog psihijatra. Logan Roy se ipak činio jako daleko od dolaska u tu poziciju.

Obitelj Hearst

Sličnost s obitelji Hearst je u tome što su sva djeca medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta ušla u obiteljski biznis. Razlika je u tome što ovaj imperij obuhvaća čak 360 kompanija te posjeduje znatno bogatiju povijest s datumom osnutka 4. ožujka 1887. godine.

Tvrtka se prenosila kroz tri generacije, a na čelu je osnivačev unuk William Randolph Hearst III.

Obitelj Maxwell

Kao i u Loganovu slučaju, britanski medijski magnat Robert Maxwell iz temelja je podigao svoje carstvo pa u njemu zaposlio sinove Iana i Kevina Maxwella. Njegova kći Ghislaine također je radila unutar kompanije, koja je posjedovala New York Daily News, sve do izbijanja afere s Jeffreyjem Epsteinom, s kojim je bila usko povezana. Na suđenju 2022. godine osuđena je na 20 godina zatvora i proglašena krivom, između ostalog, za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Za razliku od Logana Roya, Maxwell je sumnjivo poginuo na jahti ploveći Kanarskim otočjem 1991. godine, a uslijedio je potpun raspad kompanije te je već naredne godine završen proglašenjem bankrota.

Obitelj Carnegie

Jednom prilikom Brian Cox otkrio je da mu je inspiracija za lik Logana Roya bio industrijalac Andrew Carnegie.

'Dečko koji nije imao ništa stiže u Pittsburgh iz Dunfermlinea u dobi od 12 godina. Postao je najbogatiji čovjek na svijetu. Istovremeno, postao je demonska osoba', rekao je Cox za Financial Times 2019. i nastavio:

'Bio je filantrop: gradio je knjižnice u Škotskoj i slično, no vršio je nenormalan pritisak na radnike da bi financirao iste te knjižnice. Pokušao je dijeliti bogatstvo, ali nije mogao pobjeći od toga kakav je bio kao osoba. Na isti način je i Logan mizantrop, nihilist i netko tko je duboko razočaran u ljudsku vrstu.'

Za razliku od Roya, Carnegie nije imao puno djece koja su jedva čekala uzeti njegovo mjesto. Njegova jedina nasljednica bila je Margaret Carnegie Miller te je vodila biznis do 1990., kada je preminula u dobi od 93 godine.